Allt möjligt.

Sångarna och nya kryss

Igår besökta jag ett ställe där några fina busksångare håller till. Det fanns en hel del andra sångare på platsen också så det tog mig nästan 3 timmar att hitta åt dem. Det rörde sig överallt i buskar och i grönskan så det tog tid att hitta vad som rörde sig och sedan artbestämma. Men vad gör lite tid när man har kul.

Sångare har jag inte många av på min artlista så det var ett perfekt ställe för det och istället för att åka hem med ett nytt kryss så blev det tre nya kryss.

.

Busksångare.

.

Sävsångare.

.

Törnsångare.

.

Trädgårdssångare.

.

Inlagt 2021-06-03 17:23 | Läst 1452 ggr. | Permalink
Hej Johnny,
såg bilden på din busksångare på Artportalen. Väldigt fin för de är luriga som bara den de där små sångarna. Var parkerade du bilen när du var vid slamdammarna? De flesta kommer nog dit med cykel, men det gjorde nog inte du. Kul med tre nya kryss. Jag har inte busksångaren så jag måste kanske åka dit. Om de bygger bo får man hoppas att de håller sej där ett tag.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2021-06-03 17:46
Tack så mycket Lena! Väldigt luriga helt klart. Jag övervägde att parkera vid Vindbron först och sedan promenera bort till dammarna/dumpning stället. Men jag tog en sväng med bilen på stadssidan vid kungsängsbron och hittade lite utrymme efter Fyrisån, strax innan bron och ingången till stället. De håller till vid bommen nära ån. Kolla i buskarna vid en rostig plåtlåda.

MvH
Johnny
Lena Holm 2021-06-04 20:22
Tack för beskrivningen,
de hade ett revir runt den rostiga plåtlådan och flög runt den i en triangel med lite sång i varje hörn. Jag fick fina bilder och en skön fredagseftermiddagspromenad. Jag parkerade vid vindbron och gick. Det var en fin runda.
Hälsningar Lena
Grattis, sångarna är svåra att hitta och ännu svårare att artbestämma, iaf för mig. De säger ju att man gör det bäst på sången, men då får man lära sig det. Jag laddade precis ner en app som skulle kunna artbestämma på sången, men har ännu inte testat hur bra den är. Busk och trädgård har jag inte, iaf inte som jag vet om, men jag antar att man säkert har fler sångare än vad man tror om man tittar i de kända sångarnas mappar
Svar från sears 2021-06-04 14:22
Ja de är verkligen svåra att artbestämma då de är rätt så lika i både storlek och fjäderdräkt. Förutom fågelsången så är det detaljer i utseendet som skiljer. Om det är BirdNET appen så funkar den hyffsat bra faktiskt. En annan app som är ovärderlig är Fågelguiden.
Tack Peter!

MvH
Johnny
pdahlen 2021-06-04 14:26
Jo det är birdNet, jag får se hur den fungerar. Fågelguiden har jag inte tänkt på, men där kan man ju såklart jämföra läten. Går ju att spela in sången i Röstmemo om inte annat. Merlin fungerar skapligt för att analysera bilder, men den kan ha totalt fel också, men när den har rätt så fungerar den fint :)
Oj vad sångarkryss..grattis
Det var en trevlig överraskning. Du är så bra
Själv lyckats hitta en härmsångare som i blåsväder iaf syns på bilden också :) googlade på läte den låter som en hunds pipleksak
Svar från sears 2021-06-04 14:25
Tack så mycket Nini! Härmsångare har jag varken sett eller hört. Jag lyssnade nu på den i Fågelguiden, hahaha den låter precis som en pipleksak :) Kul!

MvH
Johnny
Först och främst så vill jag bara säga grattis till fyra riktigt bra/skarpa, fina bilder!
Blir extra förtjust i bild nr 1 på busksångaren med det enstaka vasstrået och den fina gröna växtligheten som omger fågeln och strået. Riktigt snyggt! De övriga är jättefina, vad kul att få se och vad kul att du kammade hem så många X hehe :)

Det är lite roligt det här för igårkväll satt jag och vovven i båthuset nere vid sjön med glasdörrarna öppna och solade, när en sådan här vem det nu är av dessa flög in i huset, jag fick en serie på den innan den flög ut.
Kommer en blogg framöver, så då får du gärna hjälpa till att artbestämma den :-)

Men som sagt bild nr 1 hade jag skrivit ut eller tagit med i en egen fotobok.
Svar från sears 2021-06-04 14:31
Tack så mycket Joakim! Ja det blev några fina på busksångaren i grönskan. Kul att du gillar den. Oj hoppas den klarade sig bra. Ska kolla din blogg.

MvH
Johnny
Bra gjort, jag ser ingen stor skillnad på dom ens när dom är still a på dina bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från sears 2021-06-04 14:34
Det är väldigt svårt. Har man en tubkikare att studera dem i så går det att urskilja små detaljer på dem.
Tack Björn!

MvH
Johnny
Hej Johnny - Grattis till Xerne och de vackra bilderna. Det var väl värt 3 timmars ansträngning, eller hur?
Jag kan inte heller bestämma arter varken sångfåglar eller så många andra :-) Men är det inte också något med färgen på benen på de små sångarna?
Det lät intressant med "birdNet" så jag fick bara ladda ner den. Jag har en väldigt gammal som inte längre fungerade på min "nya" iPhone 7.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från sears 2021-06-07 09:57
Tack så mycket Erik! BirdNET är en bra app om man hör fågelsång och vill veta vad det är för något.
Det är många detaljer som skiljer sångarna åt. Både färg på benen och ögonbryn m.m. Men det är inte lätt.

MvH
Johnny
Grattis till nya X och du har fått jättefina bilder på sångarna men för en novis som jag är det inte lätt att se någon skillnad på dem
Ha det gott /Stig
Svar från sears 2021-06-07 09:59
Det är väldigt små detaljer som man kan skilja dem åt på. Det är inte lätt. Det är tur det finns guider som talar om vad man ska titta efter. Tack så mycket Stig!

MvH
Johnny