Allt möjligt.

Sara och björnarna

I helgen gjorde vi ett besök till Sara på Wild Nordic. En lämplig biltur från Stockholm på knappt 2 timmar (enligt folkhälsomyndighetens rek). Vi blev varmt välkomnade och fick genast en uppdatering av corona rutinerna som hon tagit till sig.

Jag och kompisen kände oss snabbt hemma och började äta av välkomstmaten medans Sara hade dragning av björnläget och gömslet. Vi packade sedan hennes bil och tog plats bakom plexiglaset för att bli skjutsad ut till gömslet som är en liten stuga i skogen.

Efter vi installerat oss i gömslet säger vi hejdå till Sara och påbörjar den förväntansfulla väntan på att vi kanske ska få se och uppleva björn på nära håll.

Vädret var regntunga moln så ljuset var inte det bästa fotomässigt sett. Men lika mycket som vi ville fota björn så ville vi även bara få uppleva björn och få den där speciella känslan att titta in i ett vilt och mytomspunnet djurs blick.

Kl 21:00 så såg vi äntligen rörelser på långt håll. Spänningen var på topp och efter en stund dyker två små björnungar upp. Sara hade pratat om dessa och att de precis hade blivit bortkörda av mamman för att klara sig själva. Precis som björnmammor gör efter något år och det är dags för brunst igen.

En kramgo nallebjörn.

.

Lite klumpig och påminner om en valp.

.

Syskonen står och funderar lite.

.

Här luktar det lite goda nötter. Bäst jag kollar mig omkring innan jag slukar dem.

.

Jag går och kollar läget kring den där stugan.

.

Här hände det inte mycket.

.

Efter att de slickat i sig nötter och annat gott och undersökt massa saker och lekt lite så tog syskonen och lunkade iväg.

.

Ett par timmar senare brakar det till och en stor hona och hane dyker upp. De slår med lätthet undan stenar och annat i vägen till de godsaker som Sara lagt ut. Tyvärr var det kolmörkt när de dök upp så det blev inte så många bilder. Svårt att visa hur stora de var men de var enorma! I bakgrunden kan man se en som ligger ner vid stocken som en av björnungarna i mina första bilder knappt kunde gå över, och ungarna var rätt så stora enligt vårt tycke. Denna bild är fotad med ISO 64 000.

.

I stället blev det den där fantastiska upplevelsen som vi också var ute efter. När tex en av dessa bjässar ligger intill gömslet på 2m håll och slickar i sig nötter. Lyfter huvudet och kikar misstänksamt upp mot oss när det knarrar till i stuggolvet där jag och kompisen sitter bakom en fönsterglugg och tittar.

.

Vi hade hoppats på fler besök av de stora björnarna på morgonen då det var ljust men de dök inte upp. Vi var lika glada för det och underhöll oss med allt övrigt liv kring gömslet där i skogen. Nötskrikorna gillar också nötter och det var ett stort gäng som höll till kring stugan. Denna ruffspelle såg väldigt rolig ut hade nog inte putsat fjädrarna på länge :)

.

En ormvråk visa också upp sig väldigt fint.

.

Sara och hennes Wild Nordic är ett väldigt bra exempel på samspel mellan naturvård och ansvarsfull naturturism. Något som hon också prisats för flertalet gånger. Jag rekommenderar verkligen henne om man är intresserad av att få uppleva ett sånt spännande djur som björnen ute i det fria.

.

Inlagt 2020-05-24 21:53 | Läst 528 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Vilken fantastisk serie du visar! :) Björnbilder ser jag sällan.
Den där store där i mörkret, jag ångrar att jag skrev att man skulle slåss mot en björn med bara sina nävar nu.....

Nötskrikan och ormvråken där var otroligt granna :)

Har läst om henne och hennes projekt. Verkar vara riktigt bra och samtidigt lärorikt kanske :)
Svar från sears 2020-05-25 17:51
Ja den store där fick man väldigt stor respekt för helt klart.
Fantastisk ställe och Sara i sig är väldig trevlig och kunnig.
Tack så mycket Joakim!

MvH
Johnny
Intressant, fina bilder och jag kan tänka mig det var en stor upplevelse. Jag har inte ens fått någon nötskrika i år :)
pdahlen 2020-05-25 08:05
Det är ju kul att det finns möjlighet för björn såhär nära, jag trodde man behövde åka till norra Finland för att se björn
Svar från sears 2020-05-25 17:53
Ja inte behöver man åka till Finland när det finns så här bra på hemmaplan och på rimligt avstånd dessutom. Pratar svenska också ;)
Tack Peter!

MvH
Johnny
Härligt !
Härligt att ni fick utdelning ! Fina bilder på syskonen och kul med en vråk som hälsade på.
Åker man till Sara så känner man sig ganska säker på björn. Och det är alltid lika spännande att sitta där.
Den där nötskrikan är säkert en avkomma från en som jag fotade för några år sedan, den såg exakt likadan ut. Tror Sara sa att det är något genetiskt fel och att dom brukar bli "återställd" efter ett tag.
ing-marie
Svar från sears 2020-05-25 17:59
Ja det var verkligen toppen! Extra kul för kompisen som aldrig sett björn på så nära håll.
Sara är fantastisk trevlig och stället toppen. Vi kommer nog åka dit en sväng till.
Angående ruffspellen så nämde hon något om det. Det syntes framför allt vid ruggning av dräkten sa hon så den kommer se "normal" ut efteråt. Den verkade inte ha några problem i alla fall. Flög runt där som inget hänt.
Tack så mycket Ing-Marie!

MvH
Johnny
Vilken upplevelse, får ståpäls bara av att titta på bilderna. Finns en del björn här i trakten och när jag vandrar inom vissa områden för jag ett väldigt oväsen. Trevligare att skåda björn under ordnade förhållande, jag vill inte stöta på dem oväntat. Mycket fin bild av ormvråken, den ser så rofylld ut! Ha det bra!
Svar från sears 2020-05-25 18:02
Det var väldigt spännande och pulsen hög. Det kändes tryggt att sitta bakom en timmervägg. Som du säger så blir de väldigt rädda för konstiga ljud. Röster eller att man klappar händerna får dem att sticka iväg.
Tack ska du ha Yvonne!

MvH
Johnny
Mysiga bilder på de unga björnarna och spännande med de stora som kom så nära. Jag blir väldigt sugen på att sitta i gömsle när jag ser detta. Även det där lite extra som kan dyka upp är ju kul, nötskrikan och vråken t ex.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2020-05-27 10:17
Ja det är kul med gömsle en verkligen speciell upplevelse. Svårt annars att komma björn nära ute i det fria. Väldigt trivsamt med övrigt liv kring just Saras gömsle. Hackspettar och nötskrikor, ekorrar. Räv var också förbi två gånger men den är väldigt försiktig av sig. Även grävling och mård men de såg vi inte något av.
Tack så mycket Lena!

MvH
Johnny