Allt möjligt.

Segelbåtar på isen?

I helgen stannade jag till vid sjön Fysingen för titta till den fågelmatning som finns där över vintern. Redan när jag parkerade bilen kunde jag skymta segel borta vid stranden och undrade genast vad som pågick.

Det var klubben Görvälns isjaktsseglare som var ute i det fina vädret och seglade.

Några bilder blev fångade.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Inlagt 2022-01-18 15:48 | Läst 888 ggr. | Permalink
Skridskosegel brukade dom gamla gubbarna åka på sjön hemmavid när man var en liten sork. Byggde sen en egen isjakt med ett par gamla madrassfodral som segel, gick inte så fort men kul var det. Mindre kul var det när far upptäckte att hans gamla skridskor hade förvandlats till medar :)
Finfina bilder, dom kan få rätt bra fart dom där..
HaD/Gunte..
Svar från sears 2022-01-19 16:55
Haha kul historia :) Ja det gick väldigt fort stundtals. Framför allt de med stora seglen.
Tack så mycket Gunte!

MvH
Johnny
Kul, undrar om det var populärare förr? vet att jag har en ritning på isjakt någonstans. Själv var jag ganska värdelös på skridskor, men hade några tankar att bygga med delar från vindsurfingen så man kunde åka på sjön på vintern vid sommarstugan. Troligen tur att vissa tankar man hade som ung aldrig förverkligades :)
Svar från sears 2022-01-19 16:57
Ja jag har svårt att minnas när jag såg något sånt här sist. Hehe det var kanske tur ja :)
Tack Peter!

MvH
Johnny
Det där är spännande och fartfyllt. Sett det här vid några tillfällen
Kom du av dig med fåglarna sen?
Svar från sears 2022-01-19 16:59
Ja jag kom av mig helt faktist :)
Tack Nini!

MvH
Johnny
Trevlig bildserie. Som barn bodde jag några år inte långt ifrån en av Mälarens vikar. Jag minns att en vinter gick att köra bil över isen. Då såg vi även flera isjakter. Och det går verkligen undan. Jag och min bror hade skridskor med oss och bara genom att öppna jackorna skapade vi några slags primitiva segel som drog iväg med rätt så god fart till våra föräldrars förskräckelse, vilket medförde att vi ropades raskt tillbaka.

Hälsningar Jörgen
Svar från sears 2022-01-19 17:01
Haha påhittiga ni var :) Tror jag bara sett det här en gång tidigare faktiskt. Bil har jag kört en hel del på is. Riktigt kul det också.
Tack Jörgen!

MvH
Johnny
Det där ser ut att gå undan. Länge sedan jag såg isjakter någonstans men det finns tydligen några som håller på. Var det några roliga småfåglar i matningarna? Har inte sett några rapporter som direkt sticker ut därifrån.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2022-01-19 17:04
Har sett det en gång tidigare. Minns knappt när det var så det här var extra kul att se. Jag tittade bara lite snabbt när jag passerade. Mest de vanliga. Seglarna tog mest fokus.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Häftigt, där kan det gå undan! Segelbåtarna tror jag inte skulle ha en chans (i vatten då). Hembyggt skridskosegel har jag provat, det gick däremot inte så fort. Hälsningar/ Björn
Svar från sears 2022-01-19 17:05
Det gick väldigt fort stundtals även fast det inte blåste så mycket.
Tack Björn!

MvH
Johnny
Kul att få se isjakter igen för det var många år sedan jag såg några in action det kan ha varit i min ungdom på Söderbysjön som ligger söder om Hammarbyhöjden.
Ha det gott/Stig
Svar från sears 2022-01-19 17:07
Det var väldigt länge sedan för mig också. Kul att se på och det gick fort stundtals.
Tack Stig!

MvH
Johnny
Hej Johnny - fin serie.
Det är många, många, många år sedan som det har varit möjligt att segla med isbåtar på Roskildefjorden. Jag trror att det kan räknas på en hand i de 60 å. som jag har bott i staden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från sears 2022-01-19 17:09
Ja ni har inte så bra möjligheter så jag kan tänka mig det.
Tack ska du ha Erik!

MvH
Johnny