Allt möjligt.

"Tystnad, tagning"

I helgen så var det kalas i vår förening "flygande veteraner" som håller det gamla DC-3 flygplanet Daisy i luften. Hon fyllde 78år så det måste firas.

I samband med det så var ett tyskt filmteam på plats och lånade Daisy för ett filmprojekt som utspelar sig på 50-talet. Det var kul att se Daisy tillsammans med statister i tidsenliga kläder. Till nästa års flygprogram för medlemmarna så kanske det blir en temaflygning någonstans med tidsenliga kläder.

Några bilder blev fångade.

.

Lite genomgång inför näst scen.

.

Kameror görs redo.

.

Smink och kläder klart.

.

Kameran rullar.

.

Skådisar och statister.

.

Huvudpersonerna.

.

En av många tagningar.

.

Rekvisita.

.

På tal om rekvisita. En av statisterna hade med sig sina gamla kameror. En Nikon FM bland annat. Vi jämförde med min digitala retro Nikon Z fc som bygger på FM2 och visst kan man se likheterna alltid.

.

I det fina läderfodralet doldes en Kodak Retina IIc. I toppskick.

.

Modernare kamera, inte lika vacker.

.

Som avslutning så har jag konverterat två av bilderna till svartvita. Passar bra in tycker jag.

.

.

Inlagt 2021-10-11 16:47 | Läst 1097 ggr. | Permalink
Vad coolt. Trevliga bilder
Svar från sears 2021-10-12 12:18
Ja det var riktigt kul att kika på. Tack Nini!

MvH
Johnny
Kul att Daisy fortfarande flyger efter alla dessa år. För jättelänge sen sa nån på klubben att allt är bytt utom toalocket. Men nog är betydligt mer än så original?

Femtiotalsbilderna funkar bäst i svartvitt tycker jag! Dels att då gällde i stort sett svartvitt, dels att det svartvita döljer en del som jag inte tycker stämmer. På femtiotalet var man jättenoga med hur kläderns satt. Det skulle vara perfekt knäppt. Kragen sitta snyggt. Särskilt om man skulle göra nåt så märkvärdigt som att flyga.
Svar från sears 2021-10-12 12:22
Visst är det kul att hon flyger men hon blir också väldigt ompysslad. Att det mesta ska vara bytt stämmer inte. En del saker är bytta men det mesta är original som har sköts om med underhåll osv. Ja visst passa svartvitt in.
Tack så mycket Måns!

MvH
Johnny
Måns H 2021-10-12 13:01
Ser verkligen fin ut! Det där med att så mycket skulle vara utbytt var alltså bara en skröna,

(Är inte tvärsäker på om det var en DC3. Iallafall skulle min fru o jag flyga från Bulltofta till Bromma en fin sommarkväll 1968. På en mässingsskylt stod det att piloten var Carl Gustaf von Rosen. Motorerna varmkördes. Så kollade piloten reservtändningen. Det smattrade illa om ena motorn. Mer varmkörning. Ny test. Samma missljud. Ut till startbanan. Låååååång varmkörning. Ny test. Misstände igen. Sen full gas och upp i luften till Bromma. Vädret var fint och med den piloten kändes alltihopa faktiskt tryggt.)
Svar från sears 2021-10-19 09:12
Vilken trevlig historia! Piloterna på den tiden kunde verkligen sin sak så de var nog tryggt.

MvH
Johnny
DC- treorna är verkligen vackra klassiker. Tror jag har flugit med en, från Eskilstuna till England nånstans. Företaget hade chartrat tre stycken, tror det var ett norskt företag som flög och jag vet att ett av flygplanen störtade något år senare. Jättefina bilder, hälsningar/ Björn
Svar från sears 2021-10-12 12:24
Verkligen klassiker som användes mycket och länge. Kul då har du säkert lite minnen om lutningen på planet när man går ombord och ska sätta sig och hur planet sedan rätar ut sig när den startar. En spännande grej.
Tack så mycket Björn!

MvH
Johnny
Intressant med en inblick i filminspelningen. Fina bilder och de gjorde sig bra i s/v också
Svar från sears 2021-10-12 12:24
Ja det var riktigt kul att kika på. Visst blev svartvitt bra. Tack Peter!

MvH
Johnny
Så spännande !
Jättekul att få se !
ing-marie
Svar från sears 2021-10-12 12:25
Ja det var verkligen extra kul att få kika på en sån här grej.
Tack så mycket Ing-Marie!

MvH
Johnny
Fina bilder på en gammal bekant.

Björn Thundal här ovan, tycker ju att jag alltid skall vara värst – så jag skall väl försöka även denna gång:
Det är så att även jag har flugit med Fridtjof Viking (nuvarande Daisy). Det hände sig i tidstypiska kläder eftersom saken tilldrog sig i mitten av 1950-talet då jag var runt tio år gammal.

Fridtjof Viking gick på traden Stockholm-Mariehamn-Åbo i SAS regi. Jag skulle flyga till Mariehamn och familjens sommarvilla på Åland. Jag flög alldeles ensam. Mamma och pappa lämnade av på Bromma flygplats, och mormor skulle möta i Mariehamn.
Jag var mycket flygintresserad, och när flygvärdinnan passerade in till cockpit upprepade gånger, spanade jag demonstrativt - tills hon förbarmade sig och tog mig vid handen och förde mig in till piloterna.
Ack vilken himmelsk lycka!!
Jag fick vara där en lång stund, och den snälle kaptenen förklarade allehanda saker – fast det mesta gick över min horisont.
När vi närmade oss Mariehamn fick jag gå tillbaka till min plats. Man skulle ta en extra sväng, så att man på marken han med att fösa undan korna (!), det var alltså bara ett gräsfält som mestadels användes som bete. Vilka tider!

I somras när jag stod vid mitt lider, vid sommarvillan på Åland, hörde jag det mycket karaktäristiska ljudet av en DC 3:a – och där kom hon, silverglänsande lågt flygande över vårt berg. Jag han inte se mellan träden att det verkligen var Daisy, men jag tror det.
Svar från sears 2021-10-12 12:30
Tack Peter för att du delar med dig av denna underbara historia. Väldigt kul att läsa och visst var det med största sannolikhet Daisy som flög förbi. Det brukar bli minst en medlemsflygning till Åland per år. Framför allt på höstkanten och skördefesten men också vid andra tillfällen under året.
Tack Peter!

MvH
Johnny
Vad kul att få vara med om något sånt här och kunna dokumentera det dessutom. Jag tycker just de två sista bilderna är väldigt fina och de gjorde sej även mycket bra i färg. Svart vitt är dock kanske mer passande. Kul att få se.
Hälsningar Lena
Svar från sears 2021-10-12 12:32
Ja det var verkligen kul att få kika på detta. Visst blev svartvitt bra.
Tack Lena!

MvH
Johnny
Oj, det var minsann ett intressant bildreportage! Historiskt i sig.
- hawk
Svar från sears 2021-10-12 12:33
Tack för det Håkan! Kul att det gillas.

MvH
Johnny
Så kul! Det är fin den putsade aluminiumblanka DC3:an, och damerna vackra i sina kläder. Måste varit spännande att se, nog inte många som kan flyga dem längre, de är ju ganska primitiva, men vackra och välljudande. Flög som 15-åring från Bulltofta med en DC3 till Exeter t.o.r. det var intressant, med och motvind gjorde stor skillnad i flygtid, och flygvärdinnans tillhåll såg mycket påvert ut minns jag.
Svar från sears 2021-10-19 09:18
Den är välputsad gamla "Daisy". Kunskaperna går lite i arv men det är en liten skara intresserade. Ja det finns ingen autopilot direkt på dessa utan det är händerna på rodret hela tiden. I ett modernt flygplan släcker man tex en motorbrand med en eller två knapptryckningar där det i en gammal DC-3 är ca 15st manövrar. Bra att det finns simulatorer i modern tid att träna i. Tack Stefan!

MvH
Johnny