I huvvet på en fotonörd

- rör det sig tankar om bilder och deras tillblivelse och mycket annat -

Bilder från ett vattenfall

Idag har jag varit till Kungskvarnens konferensanläggning och rekat lite inför en utställning. Jag kommer att ställa ut ca 18 isbilder i restaurangen och ett tiotal ödehusinteriörer i ett annat rum. Lite pyssel.....

Kungskvarnen är vackert belägen vid Borgviksälven, som tidigare hette Värma - och som lär ha givit Värmland sitt namn. Vid den gamla hyttruinen är älven uppdämd och det vatten som inte går till kraftverket via en annan gren får ta sin väg via fallet.

Vad gör man då när man är sugen på att fota och det är mitt på blanka förmiddagen och vårsolen skiner för fullt??? Jag valde att fota detaljer av isen i fallet och hade en trevlig stund där i vårsolen och den första vårvärmen.

 

 //Ewa

 

Postat 2013-03-25 23:29 | Läst 4391 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ljus och Kultur i Borgvik 2012 - ett fotouppdrag

Förra veckan blev jag tillfrågad av Inger Palo om att fota på Ljus och Kultur i Borgvik några mil utanför Karlstad. Hon hade i sin tur blivit tillfrågad av sin kompis Nicki von Platen, som var arrangör för evenemanget, men hade inte möjlighet att ställa upp.

Borgvik är ju i sig en alldeles fantastisk kulturmiljö och nu var den ljussatt på ett utomordentligt sätt. Jag måste erkänna att evenemanget gått min näsa förbi, så det var en överraskning för mig!

På fredagen satte jag mig i bilen med min NikonD800 försedd med Tamron 24-70/2.8 och stativ. Regnet fullkomligt öste ner på väg ut till Borgvik, E18 var översvämmad ute på Sörmon och jag förbannade att jag glömt att ta med paraply..... Det såg inte vidare hoppfullt ut. Men alldeles innan jag nådde fram övergick ösregnet i duggregn.

Hela området var avstängt för biltrafik och det verkade inte så lovande att vandra omkring på det stora området med kamerautrustningen och vara rädd att regnet skulle tillta igen. Men när jag talade om mitt uppdrag för parkeringsvakterna och nämnde Nickis namn öppnades portarna för mig och min bil.

Jag började kvällen med att bevista Benjamin Goss bildseminarium i Kungskvarnen. Spännande och intressanta bilder från både Värmland och New York. Hans experimentella analoga teknik med både Hasselblad och storformat var intressant och inspirerande. Nästan så jag hade lust att gå hem och montera upp det analoga mörkrummet igen......slå ihop negativ, skrapa och tända ljuset lite då och då i processen.... Hmmmm......

Här är några av mina bilder från evenemanget:

Postat 2012-11-07 22:50 | Läst 3188 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Ibland bara händer det....

Idag är himlen regntung och grå. Hösten visar sig på allvar här i värmlandsskogarna. Men jag har tänt en go brasa i vedspisen, som sprakar hemtrevligt och skänker en härlig värme i hela huset! På köksbänken står en degbunke med en deg på jäsning. Ska bli gott matbröd med linfrö, solrosfrön och andra nyttigheter och godsaker. Under tiden det jäser sitter jag och funderar över gårdagen och det fantastiska som jag fick vara med om.

Jag hade varit en liten tur in till Åmål. Kameran med tele låg som vanligt på passagerarstolen i fall att..... Jag tänkte mest på att jag skulle vilja få se en älg kanske eller en ormvråk, som jag vet var den håller till. Älgar har blivit en bristvara här, så det skulle vara kul....På hemvägen vid 18-tiden kollade jag som vanligt ut över en äng, där jag sett både rådjur och en hel tranfamilj men såg inget speciellt nu. Men vänta nu - det var något litet grått som inte stämde... På en elledning i änden av ängen. Stannade till och tänkte på duvhök eller kanske bara en grå skogsduva. Tog en bild för att se vad det var och får se att det är en uggla!

Jag parkerade bilen på en liten väg och smög mig närmare. Ugglan satt kvar och jag fick mina bilder. Vilken art kunde jag inte fastställa så där på direkten.... När jag kom hem och konsulterade min fågelbok såg jag ju direkt att jag faktiskt fotat en hökuggla! Det var stort - för mig i alla fall!

Jag har tittat åtskilliga gånger på många av fåglarna i boken och tänkt att tänk om.... Men jag har alltid tänkt att det är väl bara sånt som händer ornitologer och dom som vet exakt var dom ska leta.

Nu slår det mig plötsligt att ibland bara händer det! Ibland hamnar man av en slump mitt i händelsernas centrum! Det gäller bara att vara uppmärksam och ha ögonen med sig, att vara beredd på att det kan hända alldeles plötsligt och när man minst anar det...... och jag tror  att det är då uplevelsen är som allra störst.

Samma sak hände i somras på Öland. Helt plötsligt vid en strand flög det upp ett par skärfläckor! En fågel som jag aldrig trodde jag skulle få se... Fick tips senare på var det fanns skärfläckor - och där fanns det många - men det var inte samma upplevele och hade inte samma storhet.....På Grenen i Skagen för några veckor var det sälkutar. Ska en höstvecka i början av oktober till Öland igen och undrar vad som ska hända..... Kanske....

De här upplevelserna som kommer så där alldeles plötsligt utan att man planerar något och inte haft några förväntningar innan är verkligen guldkorn i tillvaron!

Ewa Gustavsson,  20120921

 

 

Postat 2012-09-22 11:50 | Läst 3979 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

www.ewachrisphoto.se

Så har jag då äntligen blivit med hemsida, efter mycket funderingar .......

www.ewachrisphoto.se

Synd att jag inte har gjort det tidigare, för det här var verkligen kul! Jag startade i egen regi och gjorde förstasidan med en mall. Så långt inget problem. Så skulle det ju länkas snyggt och prydligt också - då blev det värre! Länka kunde jag, men inte med det resultat jag tänkt mig riktigt.  Det kändes säkrast att anlita en expert på datorer och html-kodning och allt annat som skall till.... Det blev till att kalla på Karlstads Datorsupport och Micke, som brukar få rycka in när något strular med familjens datorer. På två välanvända timmar fixade han alla länkningar och gav tips och råd som var värda väldigt mycket!

Sedan var det bara för mig att lägga in bilder - lätt som en plätt och med en kvalité som överträffade mina förväntningar. Jag har använt mig av One.com och deras WebCreator och bildgalleri. Tycker det har funkat perfekt!

Lappisen är förståss med! :)

Måste ju lägga in någon bild i texten här också annars ser det ju tråkigt och konstigt ut!

Gå gärna in och kolla på min sida!

Mvh//Ewa

 

Postat 2012-04-26 23:52 | Läst 3121 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Två önskningar uppfyllda samma dag!!!

Idag tog jag mig en tur ut till fågeltornet vid Norra Hyn ca 1.5 mil norr om Karlstad. Det blåste kallt och jag ångrade nästan mitt tilltag. Inte hände det mycket heller. Det enda i fågelväg som jag såg var kråkor, några fiskmåsar och några grågäss ute på sjön.

 Så fick jag i alla fall syn på en gråhäger på håll. Jaha, alltid nåt tänkte jag. Tiden gick och ingenting hände. Tänkte att det var lika bra att dra sig hemåt..... Då plötsligt fick jag se hägern igen. Den flög mot mig. Häger har stått högt upp på min fotoönskelista länge, nu kanske då.... Men vad konstig den såg ut.... Framtung liksom.  Men det var väl inte så... eller var det.... Jo minsann - den hade en fisk i näbben!

Den hade haft god fiskelycka. En gädda hängde och dinglade i näbben! Jag trodde inte att hägrar tog så pass stora fiskar....

Den gick in för landning ca 100 m från fågeltornet, så bilderna är beskurna rätt kraftigt.  Man skulle ju ha 600mm och konverter förståss, men nu har jag 120-400 och sen får jag göra det som går av det hela....

Här kommer han!!!

Så ska man landa med bytet också!

På fast mark och gäddan i behåll!

Nu gäller det att manöverera den ner i den långa halsen också!

Bara själva sillarumpan kvar....

Tur att halsen är lång så hela gäddan ryms........ Gulp!

Efter en liten stunds vila bar det av ut på nya äventyr.

Ja, så hade jag då fått en av mina önskningar uppfylld och det med råge. Det här var en upplevelse utan tvekan. Fantastiskt fina upplevelser man får ute i vår natur!

Jag var mer än nöjd och ringde en vän och talade om vad jag just upplevt och fotat. Nej men vad nu! Jag lägger på, ringer sen - nu kommer det en räv också! Mobilen åkte snabbt ner i fickan!  Mycket närmare än hägern - bara ca 15 m!!!! En räv har varit en annan önskan att få fota. Nu kom plötsligt räven också!!!!! Jag som just fotat en häger med fisk och allt!!!

Här kommer Mickel räv tassande i säven.

Himmel vad välmående och vacker han var! Här kommer han igen!

Nej men vad är det som knäpper och  låter - och minsann - luktar det inte människa också!

Sen bar det av in i vassen med en faslig fart!

Men vilken dag. Jag hade fått fota två av mina önskemotiv! Nöjd och glad med ett fånigt leende på läpparna vandrade jag spången in mot land!

Det här var första gången jag besökte Norra Hyn! Men definitivt inte den sista!

Tänk om..... Det finns faktiskt havsörnar här också - och fiskgjusar - och brun kärrhök............ Skulle man kunna ha sån tur igen månntro? Hmmm......

Ja, hoppas kan man ju alltid!

Postat 2012-03-30 20:54 | Läst 4541 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa