Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Pilgrimsfalk i Norrköping

Det har blivit ganska lite fotande på sista tiden och det har till stor del berott på det tråkiga vädret som det alltid är på helgerna, så idag fick jag nog och åkte dit där det var fint väder.

Fototuren blev 20 mil söderut till Norrköping, nu var det ju inte bara för att det skulle vara bra väder där som fick mig att åka dit utan jag har sedan förra året velat åka dit för att fota pilgrimsfalkarna som ska hålla till mitt inne i Norrköping.

Då jag endast fått se unga pilgrimsfalkar förut så var förhoppningarna höga att äntligen få se och fota en vuxen pilgrimsfalk :)

Redan efter en halvtimme så kom stor hona flygande och gjorde en sväng rakt över mig :)

Efter den överflygningen var det lugnt ett tag, jag såg falken sitta på rådhusets tak ca 1 km bort och den gjorde några jakt försök därifrån, den flög också och satte sig uppe i skorstenen på värmeverket som är en favorit utsiktsplats för falken.

Det dök upp 3 fotografer till som jag stod och pratade med en stund, dom 3 bestämde sig att ta sig runt på baksidan av värmeverket för att se om falken satt på den sidan, jag stannade kvar och tog fram en macka ur backluckan på bilen, när jag står och äter min macka så ser jag plötsligt ett myller av fåglar uppe och flyger där falken brukar jaga och bland dom ser jag en fågel med något som hänger under den och den flyger mot mig där jag står, kan säga att mackan slängdes in i backluckan igen för att få händerna fria :)

Där kom falken precis som jag ville med en fångad duva i klorna :)

Pilgrimsfalken tog riktning förbi mig och tog höjd och landade högst upp på värmeverkets skorsten.

Bara några minuter senare kommer dom 3 andra fotograferna tillbaka och säger att dom inte sett något på andra sidan, det kändes lite taskigt att visa bilderna jag fick bara minuterna tidigare, ibland lönar det sig att stå kvar på ett och samma ställe :)

Som tur är så bor dom i Norrköping och kommer få fler chanser än vad jag får som har lite långt att åka dit,  men jag kommer nog göra flera besök :)

/Fredrik

Inlagt 2017-11-12 20:22 | Läst 7270 ggr. | Permalink

"Ibland så har man turen med sig och det kan man sedan leva på under lång tid för oftast blir resultatet betydligt klenare än vad du fick ut av din 40 mila långa utflykt. Måste kännas allt lite extra gott och som också triggar att åter ge sig iväg på nytt. Men du får, misstänker jag, få jobba duktigt för att slå dessa bilder men vem vet, nästa gång får du kanske attacken med fjädrar rykande åt alla håll på minneskortet? //R"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Wow, verkligen häftiga bilder och vilken upplevelse ! Kul att ditt inlägg också uppmärksammas på första sidan.
Hälsningar Lena
Svar från Mr_North 2017-11-13 18:10
Tack Lena, ja det var verkligen en häftig upplevelse :)
Ja det var en trevlig överraskning att se mitt inlägg på förstasidan :)
Mvh
Fredrik
Fantastiskt! Vilken utdelning på 'åkta mil'.. Ibland lönar det sig! Även om en utflykt i sig kan vara fin ändå! Väldigt roligt att få ta del av, det är inte så ofta man får se såna här bilder..
Hälsn!
Svar från Mr_North 2017-11-13 18:17
Tack så mycket Jan :)
Ja visst blev det en bra utdelning men det kunde lika gärna gått åt andra hållet, allt berodde på vilken plats falken skulle flyga med sitt byte, det är 50/50 chans vilket ställe den flyger till och jag valde den platsen med bäst chans att hinna med när den kommer flygande förbi med byte, det andra stället är med massa hus runt vilket gör det svårare :)
Mvh
Fredrik
Mycket vackert Fredrik! Bara att gratulera.
Svar från Mr_North 2017-11-13 18:17
Tack så mycket Stefan :)
Mvh
Fredrik
Kanonbilder!

Jag som inte är fågelskådare men bor några kvarter från Rådhuset har faktiskt sett en falk uppe på St Olofs krona där han sitter staty allra högst upp på rådhustornet. En ornitolog bekräftade att det var den som sitter där rätt ofta.

För mig omöjlig att plåta. Det behövs både andra grejor och en helt annan teknik än vad jag har.

Och jisses vilka bilder du fick! Intressant att falken håller bytet så långt bak. Tyngdpunkten i ekipaget kommer väldigt långt bak, skicklig flygare som klarar den instabiliteten. En del fåglar bär ju bytet i näbben, andra i klorna men på de bilder jag sett med bytet mer framåt.
Svar från Mr_North 2017-11-13 18:31
Tack så mycket Måns :)
Ja Rådhustaket är ett av favorit ställena som den här falken brukar hålla till på så det är nog samma falk som du har sett, det ska finnas en hane där ibland också :)
Ja visst håller den bytet lite annorlunda, det har nog med balansen att göra, väldigt imponerande att den kan flyga med ett så stort byte,många andra fåglar får ju äta stora byten på platsen den fångade bytet på då dom inte kan flyga med den.
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder,det kan kallas lön för mödan.
Hälsningar Tommy
Svar från Mr_North 2017-11-13 18:32
Tack så mycket Tommy, ja ibland är det värt tiden man lägger ner :)
Mvh
Fredrik
Jättefina bilder och grattis till uppmärksamheten på förstasidan. Det förtjänar du efter en sån lång resa med osäkert resultat. Pilgrimsfalkar är definitivt en av våra häftigaste rovfåglar.

Åke
Svar från Mr_North 2017-11-13 18:34
Tack så mycket Åke :)
Ja det var roligt att dom uppmärksammade mitt inlägg där :)
Jag håller med dig att pilgrimsfalken är en häftig fågel, skulle vilja se mer av av den häromkring där vi bor :)
Mvh
Fredrik
Grattis till den lyckade utflykten. Gina bilder blev det!
Svar från Mr_North 2017-11-29 12:53
Tack Torsten, ja det blev en väldigt lyckad utflykt :)
Mvh
Fredrik