Lite bilder från mina fototurer runt om Stockholm och dess närhet. Mycket inriktning på fåglar men också annat som dyker upp framför kameran :)

Tornfalk jagar vårtbitare 13/8 2019

Igår fick jag en riktigt häftig upplevelse när jag fick följa en tornfalk som jagade vårtbitare.

Den här tornfalken var riktigt duktig på att hitta vårtbitare och den fångade nog upp mot 10 st under tiden jag var där.

Falken var väldigt orädd av sig, flera gånger valde den att landa nära mig så jag fick backa undan, blev chockad när den en av gångerna flög rakt mot mig och dök ner och tog en vårtbitare i gräset 5m från mina fötter.

Ni kan ju gissa själv om jag såg en enda vårtbitare i gräset eller på marken under hela tiden.......svaret är nej, såg bara dom i falkens klor, jag har dock inte falkögon ;)

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Ha en fortsatt trevlig vecka :)

Mvh

Fredrik

Inlagt 2019-08-14 15:01 | Läst 4006 ggr. | Permalink

"Helt otroligt!?! Att den var så nära! Kan bara gratulera till dessa super mäktiga foton du tagit, Superb! :) Snyggt Fredrik!"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Wow, man tappar ju hakan när man ser flera av dessa fantastiska bilder! Helt klart värt en guldstjärna! ⭐
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:26
Tack så jätte mycket, roligt att du tappar hakan ;)
Trevligt att du gillar bilderna :)
Mvh
Fredrik
Fantastiska bilder, bra fångat av både dig och falken. Fint också att den håller sig efter marken så det blir natur som kommer med. Om man får kommentera en sak så skulle jag vilja ha lite mer natur/omgivning med i några av bilderna så att det inte bara blir porträtt, gissar att du har det i originalbilden innan du beskär.
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:36
Tack så mycket Peter :)
Ja det blir lite roligare med grön bakgrund än blå himmel bakom fågeln, falken satt och spanade från ett stängsel och flög ut fångade vårtbitaren och flög tillbaka till stängslet för att äta så den behövde inte ta höjd :)
Eftersom falken var så nära så är det inte så mycket utrymme för att få med mer runt falken och på grund av mitt, ska man säga kamera fladder ;) så hamnade falken oftast långt uppe eller nere eller i ett hörn av bilden viket gjorde utrymmet ännu mindre så vissa av bilderna går helt enkelt inte att få till så, någon bild går att fixa men då med hjälp av PS och cloning av bakgrund :)
Sen gillar jag att framhäva falken, speciellt när den bär på en vårtbitare, den ska ju också synas :)
Mvh
Fredrik
pdahlen 2019-08-15 09:03
Det med fladdret känner jag till :), har ibland kört i sport men vet inte hur mycket det hjälper, men det är väl något med att sökarbilden och sensorn inte riktigt är i samma position. Kanske en liten del ligger på en själv också
Svar från Mr_North 2019-08-15 09:48
Jag kör alltid på sport, på normal hoppar ju bilden till så mycket efter varje bild, och hur mycket beror ju på hur ostadig man är :)
Om man fotar en fågel som sitter still så kan nog "normal" fungera men inte så bra på flygande fågel.
Jag har märkt att om man inte fotar flygande fågel på ett tag så är man som ringrostig och missar mycket vilket jag gjorde den här dagen, det är väl som med träning att man tappar mycket om man inte håller igång träningen :)
Grattis till dessa fantastiska bilder,mycket bra fångat.
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:37
Tack så mycket Ulf :)
Mvh
Fredrik
Oj vilken fin upplevelse! Sånt blir man glad av, kul att den var så orädd också! Känns som det är rätt så orädda fåglar rent allmänt! Superfina bilder här!
Hälsn!
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:39
Tack så mycket Jan :)
Ja det var kul att den var så orädd, misstänker att det kan vara en ungfågel men är inte helt säker, dom är ju i regel mer oskygga.
Mvh
Fredrik
Proffsklass på dina bilder!
Släktingen lärkfalk fångar insekter i flykten, bl.a. trollsländor.
- hawk
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:41
Tack så mycket Håkan :)
Roligt att du gillar bilderna :)
Ja lärkfalken är ju också rolig att fota när den plockar trollsländor i luften, för att inte tala om aftonfalken :)
Mvh
Fredrik
Mycket imponerande!
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:41
Tack så mycket :)
Mvh
Fredrik
Helt otroligt!?! Att den var så nära! Kan bara gratulera till dessa super mäktiga foton du tagit, Superb! :) Snyggt Fredrik!
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:43
Tackar så mycket Joakim :)
Ja det var riktigt kul att den tillät mig vara med så nära när den jagade, roligast var nog när den dök ner 5m från mig och tog en vårtbitare, chockad som jag var så fick jag ingen skarp bild på det :)
Mvh
Fredrik
Fantastiskt fina bilder !
Här ser man verkligen hur vacker falken är !
ing-marie
Svar från Mr_North 2019-08-15 08:44
Tack så jätte mycket Ing-Marie :)
Ja visst är den vacker.
Mvh
Fredrik