Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

Hammarbymarschen - folkfest eller bara fulla fans?

Jag vet inte hur man definierar en folkfest, men så festligt var det inte längst fram när Hammarsbys fans marscherade till årets första hemmamatch i måndags.

Hammarbys egna funktionärer var inte tillräckligt organiserade för att känna att de kunde hålla ordning vid frontledet. En kille svingade en krycka mot folk för att de skulle flytta på sig. Jag fick höra att de skulle krossa mina glasögon om jag inte slutade fotografera. En annan fotograf blev omkullknuffad och  Anna-Lena Wejderman från DN fick kameran upptryckt i ansiktet.




Förfest i Björns trädgård vid Medborgarplatsen.

Det som började som en trevlig picknick vid Medborgarplatsen i Stockholm gick över till massfylla i stor skala. Alla misskötte sig naturligtvis inte och för dem i de bakre ledet blev det nog en trevlig folkfest.

Jag hörde på radion hur en kvinna tömde fyra vattenkannor på Bajen-supporters som lättade på trycket nedanför hennes fönster. Styrelsen för husets bostadsrättsförening tog till trädgårdsslangen för att skydda sin fastighet mot Södermalms öldrickande urinvånare.

Killarna i de främsta leden hade av någon anledning behov av maskera sig. Många, även i de bakre leden skrek "Hata Djurgården". Är det folkfest?


Jag kan inte påstå att stämningen i de främre leden var särskilt trevlig eller festlig. Snarare hård och skrämmande. Det får inte mig att vilja ta med min son och kolla på en fotbollsmatch.

Röken gör sig bra på bild.  Men när man står mitt iden samtidigt som folk slänger smällare är det inte så mysigt. Men vad gör man inte för bilden ... :)

Till slut började tåget röra på sig mot Tele2 Arena. Mot slutet av Götgatan verkade de upptrissade funktionärerna inse att fansen höll sig bakom banderollen och att åskådarna faktiskt inte stod i vägen. Då blev de lite lugnare.

Vid Ringvägen blev det ett kort stopp och där kändes det som att det blev mer folkfest och mindre hatisk folkhop.

Jag stannade vid Skanstull för att se fansen passera.

Inlagt 2014-04-18 00:05 | Läst 13262 ggr. | Permalink

"OK, jag förstår. Detta är ännu ett urskiljningslöst forum där en journalist, om än i bloggform, kan vinkla och kränka utan nyansering eller diskussion. Jag är besviken och tar konsekvenserna, naturligtvis. Snygga krigsbilder förresten, synd att jag inte var just där."


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Utmärkt bra - o skrämmande bilder av verkligheten, jag tror tyvärr inte att den senaste tidens händelser kommer att förändra mycket. Den speglar en verklighet som tyvärr inte går i rätt riktning. Personligen har jag bara så svårt att förstå hur dessa individer tänker o känner, kan inte relatera till mig själv. Dom liknar mest dom proryska aktivisterna i Ukraina. Och inte får jag lust att gå på match heller, får glädja mig åt fotbolls VM på TV. Väldigt bra bilder! LO
Bra bilder av ett nutidsfenomen. Förhoppningsvis ser det mer dramatiskt ut än vad det faktiskt är. Dock - masshysteri kan lätt utvecklas i grupper som för ögonblicket känner sig överlägsna och en pöbels kraft ska aldrig föraktas. Exemplet Ukraina förskräcker naturligtvis rejält och psykologin är densamma, vi mot dom, är vi flera som hatar kan vi attackera med all rätt...
Helt fantastiska bilder! När jag tittar på dem känns det som om jag är där. /Anna
Härlig bildkavalkad
Jag fotograferade där förra året, men mest i Björns Trädgård.
Inte lika dramatiskt utan mer folkfest.
Jag har bara varit på en fotbollsmatch i Sverige
och kommer nog inte att gå på någon fler heller.
Bra, men läskiga bilder! Jag ser ingen folkfest i detta, snarare tvärtom. De folkfester jag vill vara på, där skrattar och ler man, vilka är ansiktsuttrycken här? //P
Verkligen skrämmande men bra bilder!
Bra bilder och bra skrivet!

Förstår oron för va som skulle kunna hända. Var orolig här om dagen
när min äldsta som åkte upp för att se derbyt mellan Djurgården o AIK.
Han kom lyckligt hem tack o lov.

Daniel
Närkontakt av tredje graden, du har verkligen lyckats fånga känslan och närvaron.
Jag skall inte kommentera företeelsen, men det krävs någonting radikalt för att vända trenden.
Bra och dramatiska bilder Magnus. Jag har några år fotograferat både Hammarbys och Black Armys marsch och tycker att det ökat med både fylla, bengaler och hot. Så i år avstod jag från marschen och tog i stället bilder på några äldre, trogna Bajenfans. De bilderna kan du se här:

http://www.fotosidan.se/blogs/exponerat/index.htm

/Krister
Fantastiskt bra bilder och en tänkvärd text därtill!
Skönt att slippa detta i lilla Umeå.
/Niklas
Bra bilder Magnus.

Frågan om folkfest kontra fulla fans är inte så enkel som att säga att alla som går på fotboll är huliganer. Jag har varit ett antal gånger och stått på norra stå i AIK klacken och jag känner mig varken full eller som en brottsling, även om vissa ramsor verkligen är tveksamma. Stämningen på läktaren kan vara helt fantastisk och de allra flesta fans bidrar till en feststämning som smittar av sig på spelarna på plan.

Några få procent står för brottslighet och slagsmål.

Glad påsk!

mvh Tommy
Svar från froderberg 2014-04-18 20:02
Visst är det några få procent som stör och beter sig svinigt. Men varför tillåts de gå i främsta ledet när Bajens fans ska manifestera? Jag har själv varit på några matcher och plåtat. Stämningen kan vara magisk. Men jag känner inte för att ta familjen.
Coola bilder ! Liknande romerska huliganer på Colosseum nuförtiden.
Huliganer är avskyvärda jävlar ! En död support några veckor sedan..
Verkligen jättesnygga bilder fulla av action och starka känslor....
/ Lena E
Hej, jag har haft en del diskussioner med kompisar som är Bajrare och visst är det ett problem då de värsta nötterna liksom får gå längst fram och representera klubben. I år var de fullare o otrevligare än på länge. Två dagar senare hade AIK en marsch, mycket mer disciplinerad, men man känner ju hur det kokar av hat. Jag gick in i båda klackarna och gick med ett tag och det är hela tiden ramsor om att hata, hata. På kvällen efter AIKmarschen slogs de som galningar utanför mitt fönster.

Jag tycker det är bedrövligt och det blir värre för varje år. Jag bifogar lite bilder. Magnus gjorde ett bra jobb.
http://mickebergphoto3.blogspot.se/2014/04/lite-mer-fotboll.html

http://mickebergphoto3.blogspot.se/2014/04/fotboll.html

http://mickebergphoto3.blogspot.se/2014/04/aik-on-road.html
Så skrämmande bilder för mig som aldrig varit i närheten av detta men en gång
verkligen råkat ut för något hemskt otäckt.

När jag kom av tåget så vid nergången till Tunnelbanan
låg en man på golvet som blev sparkad i huvudet.
Vad rädd jag var och kände mig så feg som inte vågade göra
något. Min mor som var med hade svårt sova den natten.
Detta våld går det att stoppa tror du som är ung och
kan kämpa för det.
Ha fin påskafton på dig med familj
Gun-Inger
I stark kontrast till Café Bärs Hammarbysupporterkulturmys. Mycket bra fotojournalistik. Dessa bilder borde visas i media istället för bilder från matchen. Detta visar hur vi, samhället accepterar extremism, bara det sker i ett sportsammanhang. Södermalm blev en krigszon och vi tittar på. Vilka är det som går längst fram? Vad säger deras mammor? Vad säger vi? Vad är nästa steg..?
I stark kontrast till Café Bärs Hammarbysupporterkulturmys. Mycket bra fotojournalistik. Dessa bilder borde visas i media istället för bilder från matchen. Detta visar hur vi, samhället accepterar extremism, bara det sker i ett sportsammanhang. Södermalm blev en krigszon och vi tittar på. Vilka är det som går längst fram? Vad säger deras mammor? Vad säger vi? Vad är nästa steg..?
Gillar skarpt din bildberättelse. Synd att man på FS är hänvisad till bloggen för att göra blidberättelser. Kollaget kan ju kanske fungera men känns otympligt. Skulle själv önska att den funktionen fanns mer direkt.
Intressant och starkt bildreportage Magnus. Jag har sen många år gått över till att bli helt ointresserad av den här sortens lagsporter, men det är egentligen oväsentligt för jag kommer alltid att uppskatta bra bildreportage.

Det är dumt att generalisera och jag vill gärna undvika det, men det är helt uppenbart att intressanta fenomen kan uppstå i större gruppkonstellationer. Vissa större grupper av människor kan i stundens ingivelse göra saker som de själva kanske aldrig trodde att de skulle göra.

Jag kommer alltid vara fascinerad av varför man måste dölja sin egen identitet om man så att säga har rent mjöl i påsen?
Riktigt bra det här Magnus!
-affe
Starkt bilreportage med mycket "mitt-i-känsla". Blir inte det minsta sugen på att gå och kolla på fotboll efter att ha sett det här.
Jäkligt bra Magnus - jag hade missat detta men ser det nu!