Tankar om fotografi från Fotosidans redaktör Magnus Fröderberg.

På fotoklubben är silver lika med guld

I helgen fick jag ta emot tre silverplaketter på fotoklubbarnas rikstävling RIFO. Två i Digitalfotosalongen och en som totalsegrare  – Årets Fotograf 2012.

Jag har varit aktiv i fyra olika fotoklubbar sedan 1988 och de har betytt mycket för min fotografiska utveckling. Den lokala tävlingsverksamheten i Enskede fotoklubb har inneburit att jag fått feedback på mina bilder av erfarna yrkesfotografer. Jag har inte lockats lika mycket av att tävla på riksnivå.

Några gånger har jag skickat in bilder till Digitalsalongen. Jag har inte orkat skriva ut och montera mina bilder till påsiktsklasserna. Så var det även denna gång.

1.020 bilder hade skickats in till Digitalsalongen av 260 fotografer. Ett 60-tal bilder belönades. Den första nivån är att få en bild visad.

Jag har kallat den här bilden "Stjärnförare" och den antogs till visning.

Nästa steg är diplom. 10 bilder belönades med diplom.

5 bilder fick bronsplakett.

Det högsta priset är silverplakett. De båda jurymännen, frilansfotografen Pontus Ferneman och fd bildchefen på Göteborgs-Posten Jan Peter Ferneman, kunde inte enas om en vinnarbild. Far och son utsåg då var sin favorit, och båda råkade vara tagna av mig.

"Citygirl" var Jan Peter Fernemans favorit.

"Raggarkungen" var Pontus Fernemans favorit.

Inlagt 2012-05-15 12:52 | Läst 5772 ggr. | Permalink

"man får säga grattis då=) mvh peter"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Stort grattis till de fina priserna och de fina bilderna! Ovanligt att guld inte är främsta priset. Snart får du expandera boendet och ha ett eget "hall of fame". :-)
Svar från froderberg 2012-05-15 13:45
Tack. Jag känner inte till varför det är så. Kanske kan ett visst antal silver till slut ge ett guld? I internationella tävlingar samlar man "accept", alltså antagningar till utställning. En svensk har nått den finaste utmärkelsen som innebär att han fått 3000 accept.

Har man varit aktiv länge kan man få förtjänstecken i silver, guld och i sällsynta fall rent guld.
man får säga grattis då=)
mvh
peter
Grattis! :) Snygga bilder. Läckert med ljuset på nr 2 och nr 3.
/Anna
Grattis grattis till de fina bilderna. Det är stort att vinna el få en visning i denna stora tävling tycker jag. För att det är så många som tävlar. Själv har jag bara skickat in ett par gånger men min sambo har vunnit diplom för några år sedan. Att det är silver som är högsta poäng vet jag inte mer än vad som är i fotoklubben. Att förr var det så att när man vunnit ett antal tävlingar i rad så fick man guld men det skulle man själv hålla reda på. Men tiderna förändras men dessa regler består. Jag har ifråga satt det många gånger men det är ingen som vill ändra på det.
Ha det gött.
Mvh Irene
Kul och grattis!
-affe
Grattis, väl förtjänt! Både Citygirl och Raggarkungen är bra, var på sitt sätt.
Fyra fotoklubbar sedan 1988 säger du, hur stor del av din utveckling skulle du tillskriva Fotoklubben Fix i Dalby, måne? :-)

MVH
/Martin
Det var fina bilder du tävlade med.
Juryn var bra tyckte jag.
Grattis igen. Hoppas någon av bilderna jag tog blev användbar.
Misstänker att texten på sista bilden skall vara "Raggarkungen" var Pontus Fernemans favorit."?

Pontus har för övrigt jobbat på Bildbyrån under en period förra året, bara en sån sak ;)
Vassa bilder, gillar dem.
Stort grattis till dina priser :)
Grattis, sista bilden e Lysande på dedäringa otäcka Raggarna thithi

MVH Roger
Grattis förstås! Citygirl har fint ljus och fin komposition och titeln var inte så tokig heller! Denna bild tilltalar mig även för att hon har ögonkontakt med fotografen; är lite svag för sådana bilder även om somliga inte tycker att det är positivt i samband med gatufoto. Här passar ögonkontakten fint.
Grattis Magnus! Kul och välförtjänt.

Själv är jag för feg för att tävla med mina bilder. Jag är rädd för att självförtroendet skulle slå i botten om jag blir ratad ;-)
Svar från froderberg 2012-05-18 18:48
Det gäller att ha lite distans till tävlingen. Jag brukar inte ha framgång i fototävlingar, mina motiv är ofta lite för extrema och inte så estetiska.