---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bästa sättet att ta bort dammfläckar i Lightroom

Dammfläckar är något som ingen fotograf gillar men som alla fotografer måste hantera… Det är liksom oundvikligt på något sätt. Jag tror att enda sättet att komma lindrigt undan är att aldrig byta objektiv.

I dagens avsnitt visar jag hur du enkelt och lätt löser problemet med dammfläckar i Lightroom.

Dammfläckar är framför allt ett problem vid mindre bländaröppningar som f/8, f/11 osv. Typiska bländare vid landskapsfotografering exempelvis. Fotar du vid f/2,8 eller där i kring så blir dammfläckarna osynliga.

I dagens avsnitt väntar jag med att plocka bort dammfläckarna till efter att jag har skapat min HDR-bild. Jag vill ju inte göra det mer än en gång…

Gillar du videon så ge den gärna en tumme upp på Facebook och glöm inte prenumerera på nyhetsbrevet och ladda upp din egna version av bilden på Györffy Foto forum! Min bild ligger där redan!


Inlagt 2017-10-09 10:36 | Läst 28935 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Peter !

Återfinns den funktion som du använder i filmen för att hitta dammfläckar även i Lr 6.12 (fristående) ? Jag trycker febrilt på Ctrl+H men inte dyker det upp någon ruta som i filmen inte. Nu skall det i sammanhanget nämnas att jag har inte laddat ner dina bilder för att genomföra operationen, men det saknar ju betydelse (kan man ju tycka).

Mvh;
Tony.
Hej Tony,

Det ska gå att göra HDR (Ctrl+H) i din version av Lightroom. Markera alla bilder och högerklicka på en av dem och välj därefter Fotosammanfogning -> HDR.

Vad gäller dammfläckar så tror jag att även den ska finnas men jag kan ha fel. Om du markerar Fläckborttagningsverktyget (Q) så ska "Visa fläckar" dyka upp under bilden i verktygsfältet. Ser du inte det så tryck T.

Lycka till...

/P
Tony johansson   2017-10-13 10:53
Tack Peter, jag skrider till verket nästa gång jag sätter mig vid datorn. Tusen tack för hjälpen och tusen tack för dina instruktiva tips på tuben !!

// Tony.
2017-10-16 11:11   Jan Bergman
Jag lyckades inte få upp videon i fullskärmsformat och såg därför inte vad som gjordes.
Anders Bornäs   2017-10-16 15:40
Prova att titta på den härifrån: https://www.youtube.com/watch?v=fyUcQ1lbzuA
Peter, jag får inte tag i verktyget "visa fläckar", vad gör jag för fel ? Att jag inte använder dina bilder i sammanhanget är egalt (utgår jag från).
Lr 6.13
Svar från pgy   2017-10-30 09:11
Hej,

Ser du verktygsfältet? Tryck T för att tända/släcka verktygsfältet. Jag kommer inte ihåg om "visa fläckar" finns med i LR 6...

/P
Tony johansson   2017-10-30 11:52
Hej Peter och tack för svar. Jag får kolla det vid nästa tillfälle jag sitter vid datorn. Men jag utgick (felaktigt ?) att du redigerade i Lr i denna videon.

Jag har en fristående upplaga av Ps också, men jag använder det aldrig, då jag upplever det betydligt svårare än Lr, och dessutom räcker Lr för mina behov än så länge, med god marginal.

Tack för all hjälp !
// T.
2017-12-01 12:26   Göran
Pedagogiskt och bra!