---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur du använder övertoningsfilter i Lightroom

Att använda övertoningsfiltret i Lightroom är kanon. Exempelvis en ljus och detaljlös himmel kan dras tillbaka och få lite mer färg och ton. Just övertoningsfiltret är perfekt pga just dess övertoning. Alltså att effekten avtar och går från 100% till 0% på ett supermjukt och naturligt sätt.

Filtret har dock en nackdel och det är att den jobbar brett… Den ”angriper hela bilden från vänster till höger och det är inte alltid det är just det som är optimalt.

Men, istället för att då gå över och försöka använda penselverktyget och få till en mjuk övergång så kan du radera (eller lägga till för den delen) från en övertoning och på så sätt få det precis som du vill ha det.

Verkar det lurigt? Ja, kolla in videon så blir det tydligt…

Bonustips

I dagens avsnitt visar jag dessutom på hur du kan lösa problem som hade varit komplicerade klonings-jobb i Photoshop…

Inlagt 2017-06-19 14:09 | Läst 7604 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra tips och väl framfört :)

/Ulf
Tipsen om hur man raderar vid användning av övertoningsfiltret i LR var utmärkt, det kommer jag att använda ofta, så tack!
2017-06-24 17:26   JohanL
Bra tipsvideo. Tack! :-)
Dock, inte alls anpassad till att fungera i en telefon. Allt är väldigt smått och man får gissa var markören är och var du klickar. Kanske vore det bättre med en lägre upplösning (läs: mindre utsnitt) för att få upp storleken på markör, reglage och text.
Mvh/JohanL
Svar från pgy   2017-06-24 20:45
Tack Johan,

Jag spelar in allt i HD vilket känns rätt standard. Skulle jag köra en lägre upplösning så tror jag det skulle uppfattas som negativt för alla som kör stora skärmar :-)

Dock ska jag försöka göra muspekaren mer synlig i kommande filmer.

/P