---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur du jämnar ut kontraster i Lightroom och Photoshop

Dagens bild är tagen av Börje Norhager. Börje skickade bilden till mig och bad mig visa hur han skulle göra i Photoshop för att jämna ut skillnaderna mellan den mycket ljusa övre delen av bilden och den mycket mörka nedre halvan.

I dagens avsnitt visar jag hur du och Börje gör detta – både i Lightroom och i Photoshop. Något som jag inte visar i videon men som jag fick en kommentar om på Youtube är att det som går att göra i Lightroom också går att göra i Camera Raw. Dvs. använder du inte Lightroom utan enbart Photoshop så kan du "kopiera" det jag gör i Lightroom och istället göra det i Camera Raw.

Det finns en uppsjö med sätt att göra samma sak på. Hur gör du eller hur hade du gjort? Kommentera gärna.

Har du en bild du skulle vilja att jag tittade på och gjorde ett avsnitt kring så bara maila över den till peter@gyorffyfoto.se.

Inlagt 2017-09-19 09:31 | Läst 7797 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Peter! väldigt roligt att du här ger dig på min bild. - jag ska ta del av lektionen med största intresse!
mvh
Börje Norhager
Svar från pgy   2017-09-24 13:24
Toppen! Och tack själv!

/P
Hej,

Först och främst vill jag säga tack för att du gjort denna instruktion.
Däremot skulle det varit bra om du lite tydligare berättar hur, jag menar att man hinner inte riktigt med ibland och skall hitta alla grejor och var framförallt, oavsett att man kan pausa videon och även gå tillbaka,

Just detta med var framgår inte så tydligt i videon, den förutsätter att man har samma verktygsupplägg, vilket jag inte har.

Hur exakt målar man med penseln i ditt exempel?

Mvh
Svar från pgy   2017-09-24 13:27
Hej och supertack för din kommentar!! Kanon att veta.

Det blir ibland svårt att hinna med att gå igenom alla steg i detalj. Klippen blir lite långa då. Alla detaljer och all grundläggande kunskap tar jag upp i mina workshops. Då hinner alla hänga med och det finns övningsbilder mm. att jobba med.

Återkom gärna om du har mer tankar kring vad du vill jag ska ta upp i kommande klipp eller workshop.

/P
Hej igen Peter!

Jag jobbar på med din lektion hur man justerar min bild m a p ljuset (den med psalmböckerna som jag skickade) -

Väldigt intressant och spännande, mycket lärorikt men jag behöver följa dina instruktioner noga för varje steg eftersom de verktyg som används än så länge är rätt obekanta för mig.

Du visar ju användbara metoder i både Lightroom och Photoshop, och eftersom man ju har båda om man "prenumererar" på dessa gm Creative Cloud.

Vilken metod föredrar du? Själv är jag benägen att försöka fördjupa mig mera i Photoshop-metoden (-erna) eftersom jag inte har kommit så långt med användandet av Lightroom. och Lightrooms "tänk" är svårt att greppa tycker jag...

Än en gång ett stort tack för din bildbehandlingslektion - den kommer jag definitivt att ha stor nytta av!

Med vänlig hälsning
/B

PS en sak du inte nämner i din lektion är: Bildbehandlar du direkt i raw-filen eller gör du först en jpeg? Man kan ju göra en del åt bilden redan i Camera Raw, men man kommer förstås inte så långt där som man gör genom att följa dina Photoshop- eller Lightroominstruktioner.