---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur du jobbar med Dodge & Burn i Photoshop

Att ljusa upp och mörka ner vissa valda delar av en bild är otroligt viktigt för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Det finns en uppsjö olika sätt att lösa detta i Photoshop. Vissa mer komplicerade än andra.

I dagens avsnitt visar jag hur du kan, med ett helt grått lager, på ett superenkelt och supersmidigt sätt ljusa upp och mörka ner – sk. dodge and burn.

Tekniken bygger på att du målar med antingen en vit eller en svart pensel på ett grått lager. Det som blir vitt eller ljus i lagret kommer göra bilden ljusare och då så klart även tvärtom. Det som blir svart eller mörkt i lagret gör bilden mörkare.

Det hela bygger på att lagrets blandningsläge sätts till “mjukt ljus” eller “täcka över”. På så sätt så påverkar inte det som är grått bilden utan enbart det som är ljusare eller mörkare.

Testa gärna. Det är riktigt, riktigt bra!

Inlagt 2018-04-04 11:17 | Läst 11234 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
2018-04-09 11:01   Bo Larsson
Tack för dina tips. Men varför inte visa samma förfarande i andra bildbehandlingsprogram.
Photoshop är ju löjligt dyrbart att använda. Inte många har råd att använda programmet,
allra helst som amatör.
Tips: Visa GIMP, DARKTABLE . Mycket bra bildbehandling alldeles gratis. Finns t.o.m för
Windows-användare.

Tack
Svar från pgy   2018-04-09 15:35
Tack!

Ja, det är det många som önskar och jag kommer titta närmare på det. Har börjat med Luminar. Se https://www.gyorffyfoto.se/hur-fungerar-skylum-luminar/
Hej Peter, tack för intressanta artiklar! Jag har Elements 2018 och känner att jag klarar mig med de vanligaste verktygen.
Finns det egentligen anledning för mig att skaffa Photoshop som är betydligt dyrare än Elements?
Jag vet att jag får Lightroom på köpet, men är inte intresserad av det (har haft).
Hälsningar
Wolfgang
Först till Peter: tack för ännu ett användbart tips!
Sen, jag har PSE14 men inte PS och vad kan man göra då? Prova förstås. Dodge & burn -lagret fungerade precis som i videon.
GIMP m.fl. antar jag har liknande. Tipset gäller inte bara verktyget i sig utan ett arbetssätt och det är ofta överförbart. Såvitt jag förstår arbetar Peter med Adobe-produkterna och därmed inte GIMP etc. Då får man prova om arbetssättet funkar även där, ev i lite annan tappning. Googla och youtub'a annars. Det lär finnas mycket därute. Det jag (mest) fick här är ett arbetssätt.
Mats   2018-04-10 22:37
Kloka ord. Om man inte får det serverat kan man laga det själv, om man får receptet. 😁