---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur du kan använda blend if för att styra brusreducering

I förra avsnittet visade jag hur du kan använda Photoshops funktion blend if (eller blanda om) för att styra var i din bild du vill lägga på en ton. Jag valde en blå/kall ton i mitt exempel.

I dagens avsnitt visar jag hur du kan använda blend if för att styra var i bilden du vill ha brusreducering. Normalt kanske man inte vill ha det i hela bilden utan bara på valda delar…

För dig som är prenumerant så kan du ladda ner bilden från dagens avsnitt och testa på egen hand.

I dagens avsnitt har jag en bild tagen med en Nikon D800 på ISO 3200. Den innehåller en hel del brus i de mörkaste delarna av bilden men de ljusa delarna är ok.

I just det här fallet använder jag Nik Collection’s Dfine2 för att plocka bort bruset men det går självklart precis lika bra med andra verktyg.

Genom att använda blend if tillsammans med ett temporärt ”magenta-lager” så kan jag exakt styra i vilka toner jag vill att brusreduceringen ska verka.. Toppenbra helt enkelt.


Inlagt 2017-03-15 10:44 | Läst 9399 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Hej Peter !!! Tyvärr syns ej stegen i din film ordentligt, ta bort bilden längst ner i högra hörnet. Ett tips det räcker med din röst. Ett tips från mig. Mvh Mikael Martinz"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
2017-03-15 12:14   Alexander Lindgren
Busiga eller brusiga i ingressen? ;)
Svar från pgy   2017-03-15 13:36
Här pratar vi brus enbart :-)
TACK! Mycket välkommet och bra.

Med vänlig hälsning,/per-erik
Helt klart bra filmer men det finns ett stort problem i dem (ta det inte personligt) och det är att du har klippt in dig själv på en plats där du gör saker, och som därmed inte syns. Ett sätt att lösa det på är att du inte är med i bild hela tiden utan bara i början av klippen (när du berättar vad du ska göra) och i slutet när du du rundar av.
Svar från pgy   2017-03-16 12:49
Tack! Fixat nu...
Du har lagt dig själv över lagerpaletten och det är rätt svårt att förstå det där med pilen och hur du kopplar lagren. Nu råkar jag veta hur det funkar, men det syns inte i videon. Bara en notering.
Svar från pgy   2017-03-16 12:50
Tack! Fixat nu...
2017-03-15 20:22   Mikael Martinz
Hej Peter !!!
Tyvärr syns ej stegen i din film ordentligt, ta bort bilden längst ner i högra hörnet. Ett tips det räcker med din röst.
Ett tips från mig.
Mvh
Mikael Martinz
Svar från pgy   2017-03-16 12:50
Tack! Fixat nu...
Tack för feedback.

Ska justera det där med att min video ligger över.... Missade att kolla det den här gången.
Acei   2017-03-16 17:32
Du behöver aldrig ha med din bild på filmerna. Ta det inte personligt som en annan sa tidigare, men det är bättre att se vad du gör.
Har retat mig på detta tidigare när man inte ser allt.
Hoppas det blir så i framtiden och tack för filmerna.
Fin pedagogisk info! Allt var ju enklare innan Google tog över Nik´s software. Partisiellt kunde man tidigare pensla in tex brusreducering där man önskade. Likadant med Sharpener Pro. Många som köpt licensen är förbannade på detta.