---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur fungerar lagermasker i Photoshop

Att redigera bilder i Photoshop är helt underbart. Photoshop ger en oändlig mängd nya möjligheter, tips och trix när du ska färdigställa och redigera dina bilder.

Jag vet att många har lite problem att börja jobba med Photoshop. Tröskeln kan verka hög och det känns allmänt komplicerat och svårt. En av de absolut viktigaste delarna att behärska i Photoshop är lagermasker. Kan du och vet exakt hur lagermasker fungerar så kan du jobba betydligt effektivare och enklare.

I dagens avsnitt tittar jag närmare på just lagermasker och visar hur de fungerar. Att jobba med lagermasker gör att du kan jobba icke-destruktivt. Det innebär att istället för att exempelvis radera pixlar så bara döljer man dem. Skulle man ångra sig i ett senare skede så är det superenkelt. Raderas pixlar så blir det mycket jobbigare.

Gratis webinar – Photoshop för fotografer

Är du intresserad av att lära dig grunderna i Photoshop så missa inte de gratis webinar som kommer att live-sändas via Youtube under 3 veckor i maj/juni. Är du intresserad och vill anmäla dig så gå till sidan för workshops och webinar.

Hur fungerar lagermasker i Photoshop

Inlagt 2017-04-26 09:54 | Läst 11647 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
"Tackar, har just återfunnit mitt fotointresse, främst för att fota mina målningar, men oxå landskap och annat. Har LR o PS och behöver verkligen tips. Verkligen givande och mycket bra presenterat. Man bugar o tackar för hjälpen.😀"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Pedagogiskt och enkelt. Bra jobbat!
Svar från pgy   2017-04-28 17:35
Tack, tack.
Bra genomgång! Nytt för mig som är självlärd och använt andra funktioner.

Jag tyckte också att tröskeln till Photoshop var väldigt hög. Cirka tre meter. Men den går att ta sig över!

En detalj som jag ännu efter 10 år inte har koll på är markeringsverktyget Polygonal Lasso Tool. Att starta går bra, men hur få figuren att sluta sig och verktyget att avslutas?

Säkert inget problem för den som klickar rätt. Men för mig blir det ibland en "färdig" avgränsning fast jag bara var halvvägs. Och ibland då jag verkligen avgränsat som jag vill så stängs verktyget inte av. När och var ska man klicka och när och var dubbelklicka?
froderberg   2017-04-28 14:39
" Att starta går bra, men hur få figuren att sluta sig och verktyget att avslutas? "

Antingen så klickar du på startpunkten (efter att ha satt ut övriga punkter) när det uppstår en ring bredvid markören. Eller så trycker du bara på enter-knappen.
Svar från pgy   2017-04-28 14:41
Ja, precis som Magnus skriver :-)
Måns H   2017-04-28 20:00
"Enter"! Tack tack tack, perfekt.

"När det uppstår en ring" - jag har inte tänkt på den där ringen som ju dels är pytteliten, dels på andra sidan verktyget. Kollade nu, det funkar! Tack tack tack!
Informativt och bra!
I motsats till andra så begrep jag nästan inget. Hur som helst, jag har Lightroom CC som jag prenumererar på, och där ingår ju också Photoshop. Men jag är i princip aldrig där. För jag förstår mig inte på det programmet. Med Lightroom däremot är jag van. Reglagen där är enkla att förstå sig på och jag har lärt mig dem rätt bra. Lightroom är ju också främst den vanlige fotografens redskap. Men ska man klona och retuschera och hålla på då förstår jag att Photoshop är programmet som gäller. Men jag är inte intresserad av sånt, och det man inte är intresserad av det lär man sig inte heller.
Svar från pgy   2017-04-28 21:54
Att lära sig Photoshop är faktiskt inte så lätt och det kan ta ett tag. Självklart måste intresset finnas :-)

Lightroom och Camera Raw är grymt bra program men PS bidrar med ytterligare 1 dimension för mig.
Den var bra. pedagogisk och lätt att förstå.
Jag jobbar i Photoshop men har hittills gjort det mesta i Camera Raw. Ja mycket går ju göra där.
På sista tiden nu funnit många fördelar i användningen av Lagermask ja när det gäller specialdetaljer.
Men tröskeln var hög innan..
Peter Gyöfffy fortsätt i samma anda och lagom tempo.

Mvh Janne
Tackar, har just återfunnit mitt fotointresse, främst för att fota mina målningar, men oxå landskap och annat. Har LR o PS och behöver verkligen tips.
Verkligen givande och mycket bra presenterat. Man bugar o tackar för hjälpen.😀
Svar från pgy   2017-05-02 07:41
Bugar tillbaka :-)

/P
Tackar, har just återfunnit mitt fotointresse, främst för att fota mina målningar, men oxå landskap och annat. Har LR o PS och behöver verkligen tips.
Verkligen givande och mycket bra presenterat. Man bugar o tackar för hjälpen.😀