Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Att redigera ett porträtt taget i motljus

Hallå och hej,

I förra avsnittet pratade jag om hur jag fotograferar när jag solen skiner från klarblå himmel. I det här avsnittet ska jag gå lite längre och redigera en bild tagen i direkt solljus.

Har du sett förra avsnittet så vet du att jag lägger solen bakom den/de jag ska fotografera. Det ger en i många fall, mycket ljus bakgrund som öppnar upp för lite annorlunda tolkningar när jag bildbehandlar.

Vad tycker du om min version? Jag inser att den inte faller alla i smaken men jag älskar den. Ladda gärna upp dina egna redigerade motljusbilder på Facebook.

Voici la vidéo

Kom ihåg att det inte finns några regler i Lightroom eller vid bildbehandling. Jag försöker att inte låsa in mig vid olika arbetssätt och regler.

I videon bryter jag mot en regel som man “måste följa” när man redigerar. Vet du vilken??

Postat 2012-05-13 11:10 | Läst 6816 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur skapa en printbild för utskrift

Ett sista avsnitt som rör Skog i Dimma. Jag ville avsluta serien med att visa hur jag skapar en bild som du kan skriva ut oavsett om du gör det på egen skrivare eller skickar till tex. Crimson.

I korta drag så handlar det om att jag vill göra allt själv och inte låta någon skrivare eller skrivartjänst tex. storleksförändra bilden.
Jag börjar med att ta en kopia på min färdiga Masterbild. Kopian beskär jag och skärper upp i Photoshop. Som ett sista steg så exporterar jag bilden till en jpg som jag sen laddar upp till Crimson. Skulle jag skriva ut på min egna skrivare så skriver jag självklart ut den storleksanpassade bilden direkt.

Du hittar Györffy Fototips på Facebook här. Gå in och Gilla och ni får ta del av senaste och fler uppdateringar.

Postat 2012-04-16 10:26 | Läst 6299 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Från start till mål - Del 1 Lightroom redigering

Hej alla,

För ganska precis 2 år sen var jag på väg hem efter naturfotofestivalen i Hässleholm. Jag stannade till i skogen lite norr om Svedala ett par mil utanför Malmö. Det var en dimmig dag i mars och det regnade lite lätt. På den tiden använde jag min Nikon D90 och det kitobjektiv som följde med vid köpet. En D90 är inte vädertätad så jag gjorde mitt bästa för att skydda den mot regnet.
Jag fick några helt ok bilder de få minuter jag var på plats och bilden i videon är en av dem. Jag har inte jobbat med just denna bild tidigare men hittade den nu i veckan och beslöt mig för att redigera den och testa vad det kan bli av den.

Detta är del 1 av 2. Jag tar er med på bildens hela resa, från redigering i Lightroom till redigering och färdigställande i Photoshop. I del 1 tittar jag på arbetet i Lightroom.

Som vanligt så hoppas jag att det ger något. Har ni synpunkter på kompositionen eller på redigeringen så lägg en kommentar här på GFT.se.

Vill du vinna en förstoring? Se längre ner för mer info hur den kan bli din…

Dela & Kommentera

Gillar ni inlägget? Glöm inte kommentera och dela med er till andra!

Tack!

Och, förresten. Några av mina personliga favoritbilder är tagna med min D90 och mitt numera sålda Nikon 18-70 objektiv. Det kan vara bra att ha i minnet ibland när man trånar efter de senaste prylarna…

Tävling

Vill du ha en förstoring på 40×50 cm? Allt du behöver göra för att vinna är att lägga en kommentar nedan. Efter Del 2 kommer jag att lotta fram en av kommentarerna och skicka en förstoring till just dig. Lycka till!
OBS 1. Jag kommer lotta ut vinnaren den 31 mars 2012 så innan dess måste du ha kommenterat.
OBS 2. Jag skickar bara inom Sverige….

Postat 2012-03-19 15:02 | Läst 4433 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Redigera RAW-bild - fälttävlan

Hej alla,

Jag lovade ju i förra inlägget att jag skulle komma tillbaka med en ny rawbild för er att redigera. Det blev en bild från hästtävlingarna i Malmö för någon vecka sedan. Jag är ganska nöjd med min redigering även om den skulle kunna finjusteras vidare. Jag tycker jag lyckades med målet att skapa en sportbild med action. Nu i efterhand känner jag att jag kanske skulle ha försökt jobba mer med himlen men det får bli som det blev :-)

Nu lämnar jag över bilden till er. Gör er egen tolkning och skicka den till mig. Jag vill ha din version innan den 28e augustiLadda ner rawbilden här.

Gå till Györffy Foto Tips för att se före och efter bilder.

Ok, hur gör man då?

  1. Ladda ner bilden. Det är en zip-fil så den måste packas upp. Du kan ladda ner bilden här.
  2. Redigera bilden i valfritt program (Lightroom/GIMP/Camera RAW osv.)
  3. Spara bilden som en jpg-bild. Längsta sida 1000 px. Kvalitet 100%.
  4. Skicka bilden till froghe20@gmail.com.
  5. I mailet så ange ditt namn samt webbadress om du har en sådan. Vill du inte att jag ska länka till din sida så skippa webbadressen.

Copyright

Vänligen respektera copyright för bilden. Den får endast användas i syften som rör Györffy Foto Tips och ej i andra sammanhang.

Postat 2011-08-24 08:52 | Läst 6957 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Redigera RAW-bild - Buster

Hej alla,

Dags igen för en ny rawbild som vi alla kan redigera och tolka. Jag gick lite längre idag än vad jag kanske skulle vilja eller hade planerat men jag tycker att bilden på Buster blev bra.

Nu är det din tur att göra din tolkning. Du laddar ner rawbilden här. Dead-line är 18 augusti och du får skicka in flera versioner om du vill.

Gå till inlägget på www.gyorffyfototips.se för att se före och efter bilder samt information kring hur du deltar.

Nedan är en video som visar hur jag tänkte när jag redigerade mitt bidrag.

Förresten, vill ni ha en inbjudan till Google+. Klicka här. Glöm inte lägga till mig i dina cirklar.

Postat 2011-08-11 21:09 | Läst 5593 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa