Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Redigering i Lightroom – vågbrytare i Skanör

En bild från 2009! Tagen med en Nikon D90… Ja, i dagens avsnitt tar jag mig an en för mig “gammal goding”. En bild som jag har i många olika kompositioner och varianter och som jag har sålt en del av. Framför allt på canvas.

Jag redigerar bilden i Lightroom Classic och gör det lite mer spontant än normalt. Have a look…

I många forum på nätet så pratas det mycket om kameror och att folk känner att man “måste uppdatera”. Det är så klart alltid kul med en ny kamera eller ett nytt objektiv men i sanningens namn så är det otroligt sällan som det verkligen behövs :-).

Bilden i dagens avsnitt har 8 år på nacken och är tagen med en 12 MP D90 och en enkelt Sigmaobjektiv. Det är trots den enkla utrustningen en av mina bäst säljande bilder… Jag säger inte att du aldrig mer ska köpa ny kamera MEN vad som är viktigt är att inte sluta fotografera bara för att man har en kamera som inte är toppmodern. Vänta inte på att tomten ska komma med ett nytt hus… bara ut och plåta...

Postat 2017-12-03 13:21 | Läst 14296 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotografering i Brantevik

Brantevik, en av mina favoritplatser i Skåne både vad gäller fotografering och livet rent allmänt. Jag gillar verkligen den lilla mysiga orten vid utkanten av Skåne.

I dagens avsnitt tar jag dig med på en fototur en tidig fredag och pratar om komposition, exponering och samt hur jag resonerar kring olika bilder.

Det var en blåsig morgon med småbusigt väder. Det ger ju i och för sig bra möjligheter till coola bilder eftersom allt blir mer dramatiskt.

Himlen bjöd inte på några bättre sidor... Jag har några bilder med lite definition i himlen men det var inte så cool och maffigt som jag hade hoppats på... Tyvärr.

I nästa avsnitt ska jag redigera en av bilderna och visa hur jag slår samman olika delar från två olika bilder i Photoshop. Som prenumerant på nyhetsbrevet kan du redan nu ladda ner exempelbilder och testa och leka själv. Glöm inte bort att ladda upp dem på forumet.

 

Postat 2017-10-30 19:04 | Läst 4216 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotografering i Skäralid

Förra veckan var jag och fotograferade i Skäralid i Skåne. Helt underbart ställe. Har du aldrig varit där så har du missat något. Att gå längs med ravinens kant och titta ner mot dalen är riktigt coolt. 

I dagens avsnitt tar jag dig med på en fototur till Skäralid. Jag beskriver och går igenom hur jag fotograferar och tänker kring komposition, exponering mm.

I dagens inlägg hänger jag ut mig själv en aning kan man säga… Alla bilder du ser är helt oredigerade och jag vet i detta nu inte om det finns några vinnare :-). I nästa avsnitt kommer jag titta närmare på bilderna och då även redigera en eller flera…

Som prenumerant får du helt paket med oredigerade jpg-bilder i nyhetsbrevet. Bara att ladda ner och redigera. Det enda jag har gjort i Lightroom är att jag har satt kameraprofilen till Fuji Velvia vilket ger bilderna tryck i färger och kontrast.

Jag har köpt mig en liten Fuji X-T20 också och den kommer nu vara min konstanta följeslagare och primära filmkamera. Jag kommer förhoppningsvis att kunna göra fler blogginlägg som rör fotografering i framtiden så jag är mycket nyfiken kring vad du tycker om dagens inlägg! Give me your thought…

Postat 2017-10-21 11:15 | Läst 4663 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bildredigering i Photoshop: Lägg på en realistisk solnedgång

Väldigt ofta när man tar bilder vid solnedgångar så blir man lite besviken när bilderna öppnas på datorn.
All den fina färgen och den varma goa' känslan är borta.

Att bara justera vitbalansen och på så sätt värma upp bilden kan ibland fungera men oftast är den tekniken lite klumpig och resultatet blir bättre men inte helt perfekt.
I det här avsnittet använder jag mig av ett vanligt kurvlager i Photoshop för att värma upp bilden och sen "målar" jag in den varma känslan genom att använde gradient-verktyget på lagermasken. Hmm, det lät väldigt mycket mer komplicerat än vad det är :-)

Bättre att titta på videon tror jag.

<h3>Bildredigering i Photoshop, verklighetstrogen solnedgång</h3>

<h3>Bilderna, före och efter</h3>

<h3>Dela</h3>
Vill du vara med och sprida lite kärlek på jorden så dela inlägget med vänner och fiender. Tack!

Glöm inte heller att prenumerera på Youtube.

Postat 2014-01-25 17:28 | Läst 4622 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ny kurs på Moderskeppet

Hej och hallå,

Hoppas liver leker och att allt går som det ska. Vinter så det står härliga till. Eller, ja, vinter vet jag inte. Det är snöblask och än så länge har det varit otroligt varmt med plussgrader i princip sen feb. förra året…

Men, vinter brukar innebära att våren nalkas och med det också lite nya kurser på Moderskeppet.
Jag måste erkänna att jag denna gång är mer taggad än någonsin. Vet inte varför. Kanske för att hösten har varit ”för bra” med alldeles för mycket arbete vilket har lett till att inläggen och arbetet på Györffy Fototipshar fått stå tillbaka men att det nu känns som att det vänder. Otroligt skönt och jag vågar nästan lova att det kommer att komma upp en hel del inlägg under den närmaste tiden. Vi får se.

Men åter till Moderskeppet. Jag har idag 3 kurser på deras Guld-lösning och som sagt fler är på gång. Kan inte säga så mycket mer i det här läget. Mest för att inget är bestämt ännu.

Men fram till dess så tänkte jag lite försiktigt rekommendera mina två tidigare kurser.

Fotografera med långa slutartider

Den senaste kursen (och kanske den bästa) är den som handlar om långa slutartider. Jag presenterar 6 olika tekniker som alla har det gemensamt att de förutsätter en lång slutartid. Alltså från kanske 1/8 sek. eller liknande.
Du kan se introduktionsavsnittet gratis utan att vara medlem på Guld.

Klicka bara på bilden nedan.

Allt om HDR

I kursen ”Allt om HDR” går jag igenom allt om HDR :-). Allt från fotograferinen, bildredigering av dina RAW-bilder, tonmappningen samt den ofta bortglömda sista delen som rör färdigställandet.
Precis som med kursen ovan så kan du se intro-avsnittet även om du inte är medlem på Guld.

Vad önskas framöver

Vad tycker du skulle vara intressant att se på Guld-lösning framöver? Har du några önskemål eller idéer så kontakta mig gärna.

Ciao!

Postat 2014-01-19 17:30 | Läst 4372 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa