Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur fotografera sk. star trails

Hur fotografera man bäst sk. star trails

23 Oct, 2011 Inga kommentarer av Peter Györffy

Hej,

Jag har alltid varit fascinerad av bilder tagna med lång slutartid. Jag har tagit oändligt många bilder ut över havet och annat vatten och då i de flesta fall använt mig av ett gråfilter. Något jag dock i princip aldrig gör är att fotografera med långa slutartider på kvällar och nätter. På våren och sommaren är detta lite bökigt för oss som bor i Sverige men nu på hösten så är det inga problem eftersom det blir mörkt så tidigt.

Igår var jag ute vid 21-tiden för att fotografera stjärnor. Det som gör detta så intressant är att genom att använda en lång slutartid så kommer kameran att fånga jordens rotation (eller stjärnornas rörelse om man så vill). Jag tycker resultatet ganska ofta är ok. Denna typ av bilder blir lätt blir upprepningar. Jag tror att man måste anstränga sig ganska ordentligt om man vill skapa något nytt. Jag då, skapade jag något nytt? Knappast! Men denna typ av fotografering är lite annorlunda och kräver lite träning.

I videon så pratar jag om dels vilken utrustning som krävs samt hur jag går till väga rent praktiskt när jag fotograferar. Har ni liknande bilder så länka gärna till dem i kommentarsfältet.

På Györffy Foto Tips hittar ni dels testexponeringen samt en före och efter bild.

Gillade ni detta inlägg så dela gärna med er på tex. Google+ eller här på Fotosidan.

Postat 2011-10-23 19:29 | Läst 6305 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera