Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Barnfotografering | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Varför jag lämnar Nikon och går över till Fuji

Jag kommer aldrig att glömma den dagen då jag hämtade min Nikon D800. Det var en stor händelse och något som fick mig att växa som fotograf. Jag jobbade som bröllopsfotograf då och jag hade behov av en fullformatskamera av bra kvalitet.

Idag så jobbar jag dock inte som fotograf längre. Behöver jag en stor proffskamera då?

Som du redan vet efter att ha läst titeln på blogginlägget så lämnar jag nu Nikon till fördel för Fuji. Min Fuji X-T2 är jämfört med D800 en roligare, enklare men samtidigt riktigt ruggigt bra kamera som dessutom hänger med mig överallt.

Vad tycker du? Känns det vettigt eller tycker du jag är helt ute och cyklar och att jag skulle behållet min D800? Let me know…

Postat 2017-10-01 09:53 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fuji X-T2 första bilderna

Fuji X-T2 är den bästa kamera jag har haft. Jag är verkligen supernöjd och otroligt glad över mitt val. I dagens avsnitt tar jag med kameran ut på min första fototur och ger dig mina första intryck samt visar några bildexempel i Lightroom.

Jag fick en fråga via Youtube om inte min Nikon D800 är en bättre kamera egentligen. Jo, rent tekniskt och handhavandemässigt så är den det. D800 är en riktigt, riktigt grym kamera – så enkelt är det. Bildkvaliteten är fantastisk och den är otroligt lätt att jobba med. Reglagen sitter där de ska och har en bra känsla i sig.

Men, mitt problem är att den ofta – allt för ofta – blir liggandes hemma… En kamera som bara ligger oanvänd är helt meningslös.

Med X-T2’an får jag en mindre och lättare kamera. En kamera som inte har samma tekniska kvalitet men som trots det vida överstiger mina behov.

Tittar man exempelvis på hur stora utskrifter man kan göra så ser man att det blir stort. Skulle jag skriva ut i 200 ppi’s upplösning så blir det 6000/200*2,54=76,2 cm på längsta sidan. Det är ganska stort…

För dig som är prenumerant så kommer det en länk via mail med några raw-bilder som du kan ladda ner och titta på. För dig som inte är prenumerant så bara fyll i namn och epost i fälten på blogginlägget på gyorffyfoto.se så får du en länk som tar dig alla filer och där ska du då hitta Fuji-bilderna.


Postat 2017-07-02 15:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fuji X-T2 unpacking och första intryck

Fuji eller Sony eller en ny Nikon?? Spegellöst eller DSLR? Stor eller liten??? Billig eller dyr? Hmm...

Ja, det var en hel del frågor som behövde ställas när jag nu var inne på att jag skulle köpa en ny kamera. Jag bestämde mig för en modell men det blev en annan... Jag är nu stolt ägare av en Fujifilm X-T2.

Min första tanke var faktiskt att skaffa mig en Sony. a6500 låg nära tillhands men jag kände hela tiden att det var något som låg och gnagde. Något som jag inte kunde sätta fingret på men som fick mig att avstå. Nu i efterhand så tror jag det var priset i förhållande till vad man får. Jag vet inte om den är dyr egentligen men min känsla var sådan.

Sen råkade jag dyka på Fuji. Jag ville ha en kamera som kunde filma och som kunde göra det bra. Fuji X-T20 såg ut att vara lösningen på alla mina problem. Den var dessutom lite, enkel och hade en touch-skärm.

Men... Den rackaren gick inte att få tag på... Jag har i skrivandets stund väntat i ca. 4 veckor och fortfarande har ingen kamera dykt upp. Så då blev det en X-T2 istället.

I videon packar jag upp kameran och ger mina första trevande intryck.

Postat 2017-06-30 09:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

DJI Mavic Pro unboxing och första flygning

Under många månader har jag legat ”sömnlös” och funderat. Funderat över vilken del av mig som jag ska lystna på… Hjärtat – som vill köpa – eller Förnuftet – som har sagt nej…

Hjärtat: Men, det hade varit kul.
Förnuftet: Ja, men du får ju ändå inte flyga den!
H: Ja, ja. Jag vet men det hade ju liksom varit kul, liksom… Du fattar?
F: Nä fattar inte. Tyvärr.
H: Ja, men, det hade ju varit sååå kul!
F: Men osmart!

Ungefär så har det låtit i min hjärna… Men nu kommer snart Förnuftets starkaste argument att försvinna. Den 1 augusti blir det tillåtet att flyga drönare! Grymt trevligt! Läs mer på Fotosidan.

Så, nu har jag alltså gått och skaffat mig en Dji Mavic. That’s it. Se videon och lägg gärna en kommentar om du har frågor eller om något är oklart.

Postat 2017-06-24 10:50 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hur fotografera långa slutartider med ND-filter

Det är höst. Hösten är kanon. Jag gillar höstar. Himlen är lite mer dramatisk. Solen går ner lite tidigare vilket gör det lättare att fotografera i “rätt” ljus.

I den här filmen har jag varit ute och fotograferat med mitt ND filter. Jag köpte ett B+W från Scandinavian Photo.
Ett ND filter stjäler ljus. Var är det bra för kan man undra. Mycket ljus är väl att föredra. Ja, normalt sett är det så men med ett ND filter på objektivet så får du möjligheter att skapa en annan typ av bilder som du annars inte skulle få.
Ett ND filter ger nämligen längre slutartider. Kolla in filmen så får du veta mer.

I nästa avsnitt så ska jag redigera en av bilderna i Lightroom och i Photoshop. Missa inte det.

Postat 2012-11-17 16:39 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 Nästa