** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar kan förekomma. **

Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wacom Intous Pro unboxing och inställningar

Efter många trogna år i tjänst så har jag idag låtit min gamla Wacombräda gå i pension. Den har skött sig väl men har blivit lite omkörd av nyare modeller.

I dagens avsnitt packar jag upp den samt även visar hur jag ställer in den för att fungera bra med Photoshop.

En Wacombräda kommer som standard inställd ganska bra. Jag gör egentligen bara en lite justering och det är för den nedre knappen på pennan.

Kör du Windows så programmera knappen till Ctrl, Alt och högerklick som jag gör i videon. Kör du Mac så programmera den till Ctrl + Alt enbart.

Gör du det får du superbra möjligheter att styra penselstorleken i Photoshop.

Efter att jag spelat klart filmen så löste jag problemet med bluetooth. Det fungerar ganska bra. Får dock en lite eftersläpning och en aning fördröjning vilket inte känns helt bra. Efter lite Googlande så hittade jag denna video som faktiskt verkar lösa problemet.

Med en penna kan du enkelt styra även storleken på penseln baserat på hur hårt du trycker. Jag gillar inte det arbetssättet men vill du det så går det att göra. Jag kommer går igenom hur du gör detta i en kommande premiumvideo för lite med avancerade Photoshoptekniker.

Postat 2018-02-28 15:22 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

BenQ PD 3200U, unboxing

Jag har under de senaste veckorna tittat, funderat och spanat efter en ny skärm. Jag har inga som helst planer på att ersätta min supergrymma BenQ SW2700PT utan komplettera den med ytterligare en. Och som om någon håller på med tankeläsning så kontaktade BenQ mig för någon tid sedan och meddelade att de vänligen kunde skicka mig en skärm för test.

Under de kommande veckorna ska jag testa, utvärdera och skapa mig en uppfattning om skärmen. De skickade den modell som heter PD3200U. Mitt fösta intryck är mycket positivt. 32 tum är mycket… Den är stor och efter att ha kalibrerat den tillsammans med min 27 tummare så visar de nu samma bild på mer eller mindre exakt samma sätt.

Vissa säger att du inte behöver lägga så mycket pengar på en skärm. Andra lägger gärna många tusenlappar. Vilken skärm har du och vad tycker du om den? Vill du uppgradera eller är du nöjd? Let me know!

Postat 2018-01-23 20:15 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Varför jag lämnar Nikon och går över till Fuji

Jag kommer aldrig att glömma den dagen då jag hämtade min Nikon D800. Det var en stor händelse och något som fick mig att växa som fotograf. Jag jobbade som bröllopsfotograf då och jag hade behov av en fullformatskamera av bra kvalitet.

Idag så jobbar jag dock inte som fotograf längre. Behöver jag en stor proffskamera då?

Som du redan vet efter att ha läst titeln på blogginlägget så lämnar jag nu Nikon till fördel för Fuji. Min Fuji X-T2 är jämfört med D800 en roligare, enklare men samtidigt riktigt ruggigt bra kamera som dessutom hänger med mig överallt.

Vad tycker du? Känns det vettigt eller tycker du jag är helt ute och cyklar och att jag skulle behållet min D800? Let me know…

Postat 2017-10-01 09:53 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fuji X-T2 första bilderna

Fuji X-T2 är den bästa kamera jag har haft. Jag är verkligen supernöjd och otroligt glad över mitt val. I dagens avsnitt tar jag med kameran ut på min första fototur och ger dig mina första intryck samt visar några bildexempel i Lightroom.

Jag fick en fråga via Youtube om inte min Nikon D800 är en bättre kamera egentligen. Jo, rent tekniskt och handhavandemässigt så är den det. D800 är en riktigt, riktigt grym kamera – så enkelt är det. Bildkvaliteten är fantastisk och den är otroligt lätt att jobba med. Reglagen sitter där de ska och har en bra känsla i sig.

Men, mitt problem är att den ofta – allt för ofta – blir liggandes hemma… En kamera som bara ligger oanvänd är helt meningslös.

Med X-T2’an får jag en mindre och lättare kamera. En kamera som inte har samma tekniska kvalitet men som trots det vida överstiger mina behov.

Tittar man exempelvis på hur stora utskrifter man kan göra så ser man att det blir stort. Skulle jag skriva ut i 200 ppi’s upplösning så blir det 6000/200*2,54=76,2 cm på längsta sidan. Det är ganska stort…

För dig som är prenumerant så kommer det en länk via mail med några raw-bilder som du kan ladda ner och titta på. För dig som inte är prenumerant så bara fyll i namn och epost i fälten på blogginlägget på gyorffyfoto.se så får du en länk som tar dig alla filer och där ska du då hitta Fuji-bilderna.


Postat 2017-07-02 15:08 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fuji X-T2 unpacking och första intryck

Fuji eller Sony eller en ny Nikon?? Spegellöst eller DSLR? Stor eller liten??? Billig eller dyr? Hmm...

Ja, det var en hel del frågor som behövde ställas när jag nu var inne på att jag skulle köpa en ny kamera. Jag bestämde mig för en modell men det blev en annan... Jag är nu stolt ägare av en Fujifilm X-T2.

Min första tanke var faktiskt att skaffa mig en Sony. a6500 låg nära tillhands men jag kände hela tiden att det var något som låg och gnagde. Något som jag inte kunde sätta fingret på men som fick mig att avstå. Nu i efterhand så tror jag det var priset i förhållande till vad man får. Jag vet inte om den är dyr egentligen men min känsla var sådan.

Sen råkade jag dyka på Fuji. Jag ville ha en kamera som kunde filma och som kunde göra det bra. Fuji X-T20 såg ut att vara lösningen på alla mina problem. Den var dessutom lite, enkel och hade en touch-skärm.

Men... Den rackaren gick inte att få tag på... Jag har i skrivandets stund väntat i ca. 4 veckor och fortfarande har ingen kamera dykt upp. Så då blev det en X-T2 istället.

I videon packar jag upp kameran och ger mina första trevande intryck.

Postat 2017-06-30 09:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa