Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arbetsflöde - avsnitt 2, flagga och betygssätta i Lightroom

Györffy Foto, Bröllopsfotograf, Malmö, Skåne

Välkommen till del II i serien om arbetsflöde. I del I pratade jag om importen och den hittar du här.

Jag tror de flesta av er känner igen situationen. Ni har varit ute och fotograferat. Hem kommer ni med hundratals bilder. Ni har krav från kunder att leverera ett antal bilder. Samtidigt vill ni blogga om bilderna och visa världen hur duktiga ni är. Hur gör man då för att på bästa sätt lösa detta? Det måste gå snabbt, det måste vara tydligt och det måste kännas säkert.
I videon visar jag hur jag jobbar med flaggor i Lightroom för att på ett strukturerat sätt få lite ordning i bildflödet. Jag pratar också om betyg eller stjärnor och hur jag använder dessa för att hitta mina favoriter.

Hur ser då den här serien ut? Detta är vad jag ser framför mig just nu. Listan är justerad lite jämfört med hur den såg ut i förra blogginlägget.
- Avsnitt 1 – importera bilder i Lightroom
- Avsnitt 2 – selektera, flagga, betygsätta bilder
- Avsnitt 3 – redigering och publicering av valda bilder till kund
- Avsnitt 4 – selektering och redigering av bilder för album
- Avsnitt 5 – redigering och publicering av bilder till tex. blogg
- Avsnitt 6 – redigering och publicering av bilder i Photoshop

Har du något specifikt problem som du känner är viktigt att ta upp så lägg en kommentar nedan. Arbetsflöde är svårt och komplext eftersom vi alla jobbar olika.

För att ladda ner de filter presets jag nämner i videon gå hit.

…och bilden. Den är från ett bröllop för några dagar sedan.

Postat 2011-10-31 19:41 | Läst 4410 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Arbetsflöde - avsnitt 1, importera i Lightroom

Györffy Foto, bröllopsfotograf, Malmö, Skåne

Hej,

Idag börjar en ny serie i vilken jag ska titta närmare på och beskriva mitt arbetsflöde. Alltså från importen av bilderna i Lightroom till en färdig bild i Photoshop. Jag kommer inte att visa på alla möjligheter som finns utan helt enkelt bara visa hur jag gör och vilka fördelarna är.
Jag ändrade mitt arbetsflöde för ca. 1 år sedan och har nu ett system som känns stabilt och faktiskt fungerar. Jag kommer i min bok, som släpps under nästa år, att i mer detalj gå igenom detta. Jag hoppas också att med boken kunna skicka med alla presets mm. som jag använder.
Vill du inte vänta till nästa år kan du dock redan nu beställa version 1 av boken. Den heter Från Raw till Print. Den kostar 75 kr och kan laddas ner här. Observera dock att jag idag har ändrat mitt arbetsflöde så vissa delar av boken är inte överensstämmande med det jag säger i videoavsnitten.

Vad kommer då härnäst? Jo, så här kommer det (nog/kanske) att se ut:
- Avsnitt 1 – importera bilder i Lightroom
- Avsnitt 2 – selektera, flagga, betygsätta bilder
- Avsnitt 3 – redigering och publicering av valda bilder till kund
- Avsnitt 4 – redigering och publicering av bilder till tex. blogg
- Avsnitt 5 – redigering och publicering av bilder i Photoshop

Sen får jag se. Har du något specifikt problem som du känner är viktigt att ta upp så lägg en kommentar nedan. Arbetsflöde är svårt och komplext eftersom vi alla jobbar olika.

Nåväl, nog skrivet. Här kommer videon. Bilden förresten är tagen vid Stapelbäddsparken i Malmö. Åk dit en solig höstdag. Gärna på fm. Fantastiskt!

Postat 2011-10-28 17:20 | Läst 5051 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur fotografera sk. star trails

Hur fotografera man bäst sk. star trails

23 Oct, 2011 Inga kommentarer av Peter Györffy

Hej,

Jag har alltid varit fascinerad av bilder tagna med lång slutartid. Jag har tagit oändligt många bilder ut över havet och annat vatten och då i de flesta fall använt mig av ett gråfilter. Något jag dock i princip aldrig gör är att fotografera med långa slutartider på kvällar och nätter. På våren och sommaren är detta lite bökigt för oss som bor i Sverige men nu på hösten så är det inga problem eftersom det blir mörkt så tidigt.

Igår var jag ute vid 21-tiden för att fotografera stjärnor. Det som gör detta så intressant är att genom att använda en lång slutartid så kommer kameran att fånga jordens rotation (eller stjärnornas rörelse om man så vill). Jag tycker resultatet ganska ofta är ok. Denna typ av bilder blir lätt blir upprepningar. Jag tror att man måste anstränga sig ganska ordentligt om man vill skapa något nytt. Jag då, skapade jag något nytt? Knappast! Men denna typ av fotografering är lite annorlunda och kräver lite träning.

I videon så pratar jag om dels vilken utrustning som krävs samt hur jag går till väga rent praktiskt när jag fotograferar. Har ni liknande bilder så länka gärna till dem i kommentarsfältet.

På Györffy Foto Tips hittar ni dels testexponeringen samt en före och efter bild.

Gillade ni detta inlägg så dela gärna med er på tex. Google+ eller här på Fotosidan.

Postat 2011-10-23 19:29 | Läst 6306 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lightroom editering - bild tagen av Thomas Knebel

Hej,

Dags för något nytt. Alltid lika roligt.
Jag fick ett mail av en kille som heter Thomas Knebel. Han undrade hur jag skulle ta mig an en av hans bilder i Lightroom. Jag fick två snarlika bilder på träd i dimma tagna i motljus. Detta är ett klassiskt motiv som är ganska svårt att lyckas med. I videon så har jag gjort ett försök som jag hoppas att ni gillar.

Vill du också få din bild redigerad och kommenterad så tveka inte att skicka in den till froghe20@gmail.com. Skicka så hög upplösning du vill. Thomas skickade sina rawfiler vilket var uppskattat.

På Györffy Foto Tips hittar ni före och efter bilder.

Postat 2011-10-09 19:14 | Läst 3592 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Behind the scenes och redigering av familjporträtt

Hej,

I helgen var jag ute och fotograferade Fredrik och Ville. Vi träffades hemma hos dem för att fotografera lite bilder för kommande julklappar... Fredrik hade sett ut en allé i närheten och det var dit vi begav oss. Att fotografera i allén var egentligen det enda syftet men eftersom vi fick lite tid över så begav vi oss bort till lokation nr. 2.

I videon har jag försökt fånga och förmedla lite kring hur själva fotograferingen gick. Jag går också igenom några av bilderna samt visar hur jag redigerar. Det är inte helt enkelt att filma själv… Inte heller ljudet är perfekt. Jag hoppas ni har överseende. Ska försöka lösa detta i framtiden.

Som vanligt hoppas jag att det ger något. Har ni synpunkter så lägg gärna en kommentar. Det tas tacksamt emot.

Före och efter bilder hittar ni på Györffy Foto Tips.

Postat 2011-10-04 17:06 | Läst 6338 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera