Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Från Start till Mål – Del 2 – Skog i dimma

Hej alla,

Då var det dags för 2a och sista delen i serien Från start till mål – skog i dimma. I del 1 tittade jag på redigeringen i Lightroom. I del 2 går jag igenom hur jag tänkte när jag redigerade bilden i Photoshop. Jag använde mig av Photoshop CS6. Jag har spelat in en video med nyheterna i CS6. Videon hittar ni här.
Som vanligt så hoppas jag att det ger något. Har ni synpunkter på kompositionen eller på redigeringen så lägg en kommentar här på GFT.se.

Vill du vinna en förstoring? Se längre ner för mer info hur den kan bli din…

Tävling

Vill du ha en förstoring på 40×50 cm? Allt du behöver göra för att vinna är att lägga en kommentar nedan. Den 31e mars kommer jag att lotta fram en av kommentarerna och skicka en förstoring till just dig. Lycka till!
OBS 1. Jag kommer lotta ut vinnaren den 31 mars 2012 så innan dess måste du ha kommenterat.
OBS 2. Jag skickar bara inom Sverige….

Före och efter bilder...

Postat 2012-03-27 20:19 | Läst 4168 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Photoshop CS6 - vad är nytt

Hej,

Nu i veckan släppte Adobe en beta version av Photoshop CS6. Jag har tittat lite närmare på hur det ser ut och i videon visar jag några av nyheterna.

Om det är värt att investera i en uppgradering eller ej är svårt att säga. Jag rekommenderar att ni laddar ner det och testar själva. Som jag nämnde i videon har CS6 större möjligheter än CS5 att redigera video och om det är viktigt för dig så kan det absolut vara värt det.

Postat 2012-03-25 09:38 | Läst 3165 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Från start till mål - Del 1 Lightroom redigering

Hej alla,

För ganska precis 2 år sen var jag på väg hem efter naturfotofestivalen i Hässleholm. Jag stannade till i skogen lite norr om Svedala ett par mil utanför Malmö. Det var en dimmig dag i mars och det regnade lite lätt. På den tiden använde jag min Nikon D90 och det kitobjektiv som följde med vid köpet. En D90 är inte vädertätad så jag gjorde mitt bästa för att skydda den mot regnet.
Jag fick några helt ok bilder de få minuter jag var på plats och bilden i videon är en av dem. Jag har inte jobbat med just denna bild tidigare men hittade den nu i veckan och beslöt mig för att redigera den och testa vad det kan bli av den.

Detta är del 1 av 2. Jag tar er med på bildens hela resa, från redigering i Lightroom till redigering och färdigställande i Photoshop. I del 1 tittar jag på arbetet i Lightroom.

Som vanligt så hoppas jag att det ger något. Har ni synpunkter på kompositionen eller på redigeringen så lägg en kommentar här på GFT.se.

Vill du vinna en förstoring? Se längre ner för mer info hur den kan bli din…

Dela & Kommentera

Gillar ni inlägget? Glöm inte kommentera och dela med er till andra!

Tack!

Och, förresten. Några av mina personliga favoritbilder är tagna med min D90 och mitt numera sålda Nikon 18-70 objektiv. Det kan vara bra att ha i minnet ibland när man trånar efter de senaste prylarna…

Tävling

Vill du ha en förstoring på 40×50 cm? Allt du behöver göra för att vinna är att lägga en kommentar nedan. Efter Del 2 kommer jag att lotta fram en av kommentarerna och skicka en förstoring till just dig. Lycka till!
OBS 1. Jag kommer lotta ut vinnaren den 31 mars 2012 så innan dess måste du ha kommenterat.
OBS 2. Jag skickar bara inom Sverige….

Postat 2012-03-19 15:02 | Läst 4434 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sigma 70-200 2,8 vs. Tamron 70-200 2,8

Hej,
Ett 70-200 mm 2,8 objektiv är en värdefull tillgång i kameraväskan. Det är perfekt för porträtt och sport. Kör du inte med en fullformatskamera så får du ett objektiv som går från ca 105 till 300 mm. En bra brännvid om du ska på safari eller kanske plåta ugglor i skogen :-) .

Problemet med ett 70-200 mm 2,8 från Canon eller Nikon är priset. De är otroligt dyra och väl utom räckhåll för de flesta amatörer. I videon nedan tittar jag lite närmare på Sigmas och Tamrons motsvarighet. Två bra objektiv som går lös på ca 6000 kr.

Postat 2012-03-14 09:37 | Läst 4367 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rätt exponering med Expodisc

Hej alla,

Är du precis som jag lite noggrann med exponering och vitbalans? Jag hoppas det :-) . Att exponera rätt är viktigt. Att sätta rätt vitbalans är också viktigt. En felaktig vitbalans kan sänka en i övrigt lysande bild.
Visst, både exponering och vitbalans kan styras i efterbehandlingen men frågan är om vi vill göra det där? Det tar en rackarns lång tid att gå igenom hundratals bilder från en semester eller ett jobb så varför inte försöka skapa så bra förutsättningar som möjligt redan när bilden tas?

Expodisc

I ett försök att hjälpa mig själv lite på traven så skaffade jag mig en Expodisc. Det är ett filter som när det hålls framför objektivet hjälper dig att sätta vitbalans och exponering.
Något som inte är helt tydligt i videon nedan är att med Expodisc’en framför objektivet så kan kameran användas som en “vanlig” ljusmätare. Dvs. den kan då mäta det infallande ljuset istället för det reflekterande. Det gör att oavsett om det du fotograferar är tex. vitt eller svart så blir exponeringen den samma.
Hur mäter man då det infallande ljuset? Som du ser i videon så går jag fram till motivet och riktar kameran åt det håll jag ska fotografera ifrån. Vad jag då gör är att mäta hur mycket ljus som faktiskt träffar trädet (istället för att mäta det ljus som reflekteras av trädet) och det ger min exponering. Detta är självklart inte alltid praktiskt möjligt… men det behövs å andra sidan inte göras inför varje bild som jag gör i videon utan bara en gång vid varje ljusförhållande.

Vad tycker jag då om Expodisc’en? Jag är imponerad av hur jag kan använda den att sätta vitbalansen. Jag tycker bilderna blir bra mycket naturligare. Att sätta rätt exponering är inte alltid 100% men det beror mer på att jag inte alltid vill ha “rätt” exponering. Jag är dock övertygad om att med Expodisc’en så skapar jag bästa möjliga förutsättningar vad gäller exponeringen. I de flesta fall blir exponeringen det jag vill och i de få fall jag måste justera så gör jag det i Lightroom. Jag är överlag mycket nöjd. Köp!

Jag köpte min Expodisc på A&T Phototech.

Postat 2012-03-03 10:28 | Läst 5361 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera