Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Anna Ulmestrand – intervju och praktiska tips

Hej,

Gillar du makro så känner du säkert till Anna Ulmestrand. Hennes bilder är underbara och helt fantastiska tycker jag. Har du inte sett hennes bilder så titta in på hennes blogg. Jag hänger där ibland för att få lite inspiration.

Jag hade nöjet att träffa Anna för några veckor sedan. Vi träffades i Tylösand utanför Halmstad. Vi såg inte till Per Gessle vilket var synd. Har alltid velat se hur han ser ut osminkad :-)
Jag och Anna spenderade några timmar och jag fick chansen att göra en kort intervju med henne samt filma henne när hon fotograferar. Anna är otroligt bra på att dela med sig av sin kunskap och jag tror du kommer få en hel del tips i videon.

Jag är ingen filmare och ljudet är lite “blåsigt” ibland men jag tycker ändå att det fungerar rätt bra. Ska jag gör mer intervjuer så får det bli bättring… För er som undrar så filmade jag med min D5100 och använde en Rode Videomic Pro som mic.

Video

Videon är ganska lång men jag kände att jag ville inte klippa bort viktiga delar med bra info. Videon är uppdelad i tre delar. I den första är det själva intervjun och i del 2 kommer lite praktisk fotografering. Sista delen är avslut och bilder.
Gillar ni det så ge en tumme upp eller kommentar här nedan.

Postat 2012-04-29 08:39 | Läst 4090 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bildkritik - Johannes Mårtensson

Hej alla,

Ännu en bildkritik. Johannes Mårtensson har skickat in 5 bilder för kritik.
Om jag skulle sammanfatta Johannes bilder och det jag tycker så är det nog att Johannes är på mycket god väg. Mitt främsta råd är för honom att lämna P-läget (Program) på kameran. I P-läget avgör kameran vad som är en rimlig exponering och lägger slutartid, bländare och ISO-tal på säkert avstånd från dess gränser. I många fall är detta helt ok men har du kommit till det läget att du vill ta din fotografering till nästa nivå så räcker det inte. Jag träffade Johannes på en photo walk i Köpenhamn i helgen och känner mig övertygad om att han kan lämna P!

Istället för att lägga upp alla bilder här på bloggen så hittar ni dem nu på Györffy Fototips på Facebook. Hoppa över dit och glöm inte att gilla när du ändå är där. Jag försöker uppdatera och tipsa om andra länkar och fakta som jag stöter på under dagarna så jag tror det finns en hel del matnyttigt att hämta.

Här är videon. Lite i längsta laget men det finns ju så mycket att säga :-)

Tack Johannes för dina bidrag. För er som också vill ha era bilder kommenterade så skicka dem (max 5 st.) till froghe20@gmail.com.

Postat 2012-04-18 20:02 | Läst 4493 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hur skapa en printbild för utskrift

Ett sista avsnitt som rör Skog i Dimma. Jag ville avsluta serien med att visa hur jag skapar en bild som du kan skriva ut oavsett om du gör det på egen skrivare eller skickar till tex. Crimson.

I korta drag så handlar det om att jag vill göra allt själv och inte låta någon skrivare eller skrivartjänst tex. storleksförändra bilden.
Jag börjar med att ta en kopia på min färdiga Masterbild. Kopian beskär jag och skärper upp i Photoshop. Som ett sista steg så exporterar jag bilden till en jpg som jag sen laddar upp till Crimson. Skulle jag skriva ut på min egna skrivare så skriver jag självklart ut den storleksanpassade bilden direkt.

Du hittar Györffy Fototips på Facebook här. Gå in och Gilla och ni får ta del av senaste och fler uppdateringar.

Postat 2012-04-16 10:26 | Läst 6293 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera