Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hur man matchar exponeringar i Lightroom

Att synkronisera ex. vitbalansen i bilder är otroligt enkelt men att synka eller likställa exponeringen mellan en massa bilder som alla är tagna med olika exponeringsinställningar är lurigare.

I dagens avsnitt visar jag på ett grymt enkelt sätt att lösa just detta problem…

Vad jag misstänker att Lightroom egentligen gör är att den läser av exponeringsinformationen och sen justerar reglaget Exponering i framkalla för att kompensera för exponeringsskillnaden vid fototillfället.

Det gäller alltså att ljusförhållandena är likartade annars kommer det inte att fungera så bra…

Hur använder du denna funktion då? Jo, säg att du fotograferar ditt barn och du gör det i samma ljus hela tiden men eftersom du använder bländarprioritet så varierar exponeringen en aning på några av bilderna. Då är det bara att i Lightroom bestämma vilken av alla bilderna som är bäst exponerad och sen be Lightroom matcha det till de övriga. Då kommer du att spara en massa tid och själva fotograferingen kommer att bli enklare och snabbare…

Postat 2017-05-31 20:39 | Läst 8469 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hur du skapar och använder egna color lookup tables i Photoshop

Det finns många sätt att spara och återanvända bildstilar i Photoshop. Man kan tex. använda sig av actions eller makron som lägger till lager och på så sätt återskapa en effekt eller en stil.

Ytterligare ett sätt är att spara eller skapa egna sk. color lookup tables. Det är superenkelt och i dagens avsnitt visar jag precis hur du gör.

förra avsnittet visade jag hur du kan redigera dina bilder med sk. color lookup tables. Vet du inte vad color lookup tables är eller om du inte har sett förra avsnittet så titta in det först. Då får du grunderna och kan dessutom ladda ner en raw-bild så att du enkelt kan hänga med i videon.

I det är avsnittet så visar jag hur du kan spara ett antal lager och justeringar som en lookup table och sen enkelt återanvända den på andra bilder.

Detta är otroligt smidigt att använda om du vill skapa en enhetlig look eller kanske tom en egen stil som du konsekvent använder när du exempelvis redigerar porträtt, landskapsbilder eller annat.

I mitt exempel så lägger jag till min egna lookup table helt manuellt men det kan du självklart göras med ett makro om du vill snabba upp det ytterligare. Kan vara bra också att tänka på att opaciteten för din lookup table kan behöva ställas något annorlunda per bild så att effekten inte blir för markant och överdriven.

Postat 2017-05-22 09:26 | Läst 3017 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Redigera med Color Lookup Tables i Photoshop

Color Lookup Tables i Photoshop är riktigt kul att jobba med. Mycket kreativt och det finns grymt stora möjligheter att skapa en unik och cool look när du redigerar.

i dagens avsnitt tittar jag närmare på hur color lookup tables fungerar och hur du använder dem. I nästa avsnitt ska jag visa hur du kan ta det ett steg längre och återanvända en look som du gillar. Missa inte det!

Som jag nämner i videon så får alla som prenumererar möjlighet att ladda ner källfiler. Är du prenumerant får du länken till bilden i ett mail.

Ladda gärna ner bilden och redigera den efter vad du tycker blir bra. Ladda sedan upp den på Györffy Foto Forum eller på Fotosidan så vi alla kan se hur den ser ut.

Att arbeta med color lookup tables ger grymt många möjligheter och enda sättet att hitta något man gillar är att testa, leka och utforska. Gör det och till slut hittar du ett arbetssätt som du gillar och som fungerar för just dig.

Postat 2017-05-14 20:35 | Läst 8228 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Redigering i Lightroom, bron i Porto

För några dagar sedan försökte jag mig på att göra en live-sändning hemifrån men det fungerade inte. Internet-uppkopplingen är helt enkelt för svajig.

Istället så spelade jag in ett avsnitt där jag redigerar bilden och lägger upp det som ett vanligt blogginlägg istället. Gillar bilden och tycker att resultatet blev bra! Vad tycker du? Är du prenumerant så ladda ner bilden – den kommer via mail – och testa själv. Hade varit kul att se hur just din version ser ut. Hur hade du ex. löst utmaningen med det nedre vänstra hörnet?

Jag gillar verkligen bilder med lite dis. De får gärna vara tagna i motljus då blir det kanon. Just den här bilden har några problem och när jag tog bilden så försökte jag att hitta en så ren och enkel förgrund som möjligt men helt bra gick det inte att få det.

Bilden är tagen från hotellets balkong så jag hade begränsat med möjligheter att röra mig.

Postat 2017-05-04 09:30 | Läst 10492 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera