Györffy Foto - workshops och utbildningar

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fotografering i Brantevik

Brantevik, en av mina favoritplatser i Skåne både vad gäller fotografering och livet rent allmänt. Jag gillar verkligen den lilla mysiga orten vid utkanten av Skåne.

I dagens avsnitt tar jag dig med på en fototur en tidig fredag och pratar om komposition, exponering och samt hur jag resonerar kring olika bilder.

Det var en blåsig morgon med småbusigt väder. Det ger ju i och för sig bra möjligheter till coola bilder eftersom allt blir mer dramatiskt.

Himlen bjöd inte på några bättre sidor... Jag har några bilder med lite definition i himlen men det var inte så cool och maffigt som jag hade hoppats på... Tyvärr.

I nästa avsnitt ska jag redigera en av bilderna och visa hur jag slår samman olika delar från två olika bilder i Photoshop. Som prenumerant på nyhetsbrevet kan du redan nu ladda ner exempelbilder och testa och leka själv. Glöm inte bort att ladda upp dem på forumet.

 

Postat 2017-10-30 19:04 | Läst 4204 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Den bästa nyheten i Lightroom Classic

Nya versioner av Lightroom och Photoshop är vi inte bortskämda med direkt men för några dagar sedan hände det. Den 18 oktober på Adobe Max så presenterades några nyheter.

I dagens avsnitt går jag igenom och visar den kanske största praktiska nyheten för oss som jobbar i Lighroom.

Ska man vara helt korrekt och ärligt (vilket normalt är en god idé :-)) så är den största nyheten av alla är kanske att Lightroom numera heter Classic CC 2018 och att mobilversionen heter Lightroom CC och att det inte kommer fler stand alone versioner osv. Jag tänkte återkomma till det i blogginlägg lite senare.

Idag då? Vad pratar jag om istället? Jo, jag pratar om det som heter Intervallmask och som finns för alla verktyg som du kan använda för att justera bilder lokalt.

Intervallmask kanske inte verkar så märkvärdigt men faktum är att jag gillar den – mycket. Mer om den i videon.

Vill du bli en mästare på att jobba med lokala justeringar i Lightroom så anmäl dig till den online workshop som går den 31 oktober. Antalet platser är begränsat så passa på att anmäla dig redan idag. Läs mer om workshop’en här.

Postat 2017-10-25 14:00 | Läst 4485 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotografering i Skäralid

Förra veckan var jag och fotograferade i Skäralid i Skåne. Helt underbart ställe. Har du aldrig varit där så har du missat något. Att gå längs med ravinens kant och titta ner mot dalen är riktigt coolt. 

I dagens avsnitt tar jag dig med på en fototur till Skäralid. Jag beskriver och går igenom hur jag fotograferar och tänker kring komposition, exponering mm.

I dagens inlägg hänger jag ut mig själv en aning kan man säga… Alla bilder du ser är helt oredigerade och jag vet i detta nu inte om det finns några vinnare :-). I nästa avsnitt kommer jag titta närmare på bilderna och då även redigera en eller flera…

Som prenumerant får du helt paket med oredigerade jpg-bilder i nyhetsbrevet. Bara att ladda ner och redigera. Det enda jag har gjort i Lightroom är att jag har satt kameraprofilen till Fuji Velvia vilket ger bilderna tryck i färger och kontrast.

Jag har köpt mig en liten Fuji X-T20 också och den kommer nu vara min konstanta följeslagare och primära filmkamera. Jag kommer förhoppningsvis att kunna göra fler blogginlägg som rör fotografering i framtiden så jag är mycket nyfiken kring vad du tycker om dagens inlägg! Give me your thought…

Postat 2017-10-21 11:15 | Läst 4653 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Bästa sättet att ta bort dammfläckar i Lightroom

Dammfläckar är något som ingen fotograf gillar men som alla fotografer måste hantera… Det är liksom oundvikligt på något sätt. Jag tror att enda sättet att komma lindrigt undan är att aldrig byta objektiv.

I dagens avsnitt visar jag hur du enkelt och lätt löser problemet med dammfläckar i Lightroom.

Dammfläckar är framför allt ett problem vid mindre bländaröppningar som f/8, f/11 osv. Typiska bländare vid landskapsfotografering exempelvis. Fotar du vid f/2,8 eller där i kring så blir dammfläckarna osynliga.

I dagens avsnitt väntar jag med att plocka bort dammfläckarna till efter att jag har skapat min HDR-bild. Jag vill ju inte göra det mer än en gång…

Gillar du videon så ge den gärna en tumme upp på Facebook och glöm inte prenumerera på nyhetsbrevet och ladda upp din egna version av bilden på Györffy Foto forum! Min bild ligger där redan!


Postat 2017-10-09 10:36 | Läst 29762 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Smart trick i Photoshop för att enkelt se om du saknar detaljer i bilden

Är det något i bilden som är helt svart eller helt vitt? Varför är det en bra fråga att ställa sig? Jo, om det är något som är helt vitt eller helt svart i bilden så innebär det att det saknas detaljer där. Dvs. det som finns i bilden syns inte - det är enbart svart eller enbart vitt.

I dagens avsnitt visar jag hur du superenkelt kan se om och vad som är helt vitt och svart.

Tricket är stulet - eller rättare sagt - tanken är stulen från en kille som heter David Nightingale.

David driver Chromasia.com och jag har alldeles nyligen ganska ordentligt inspirerats av honom vad gäller designen på min webbsida :-) -- feedback uppskattas...

Vad gäller dagens trick så använder David ett justeringslager för tröskelvärde men jag tyckte det var lite ologiskt och använder ett justeringslager för övertoningskarta istället. Känns rimligare och enklare.

Som prenumerant får du länken till det funktionsmakro som jag visar i dagens avsnitt. Är du inte prenumerant redan så bara fyll i formuläret på min webbsida så får du ett mail med länk till alla filer och bilder från tidigare inlägg.

Gillar du videon så ge det gärna en tumme upp på Youtube och på Facebook eller en kommentar här på Fotosidan.

Postat 2017-10-02 10:33 | Läst 9327 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa