---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag tar en bild från Raw till utskrift

Att ta en bild hela vägen från obehandlad raw-bild till färdig utskrift på papper är fantastiskt kul. Det blir liksom lite på riktigt då. Bilden kommer till liv och man kan ta på den.

Förvandlingen är normalt sett ganska stor om man jämför originalet med utskriften. Skriver man dessutom ut på ett papper med bra kvalitet så blir det ännu några snäpp bättre.

I dagens avsnitt tar jag en oredigerad bild - en bild från ett bröllop - och redigerar den dels i Lightroom och dels i Photoshop för att till slut skriva ut den.

Den absolut största delen av bildbehandlingen görs i Lightroom. Jag använder Photoshop primärt för att räta upp bilden en aning. Inget slår Lightroom vad gäller utskrift så jag använder Lightroom även till det.

Låt mig veta vad du tycker. Ge videon en tumme upp på youtube om du gillar det och lägg gärna en kommentar nedan eller på Facebook eller på Youtube.

Förresten, har du inte titta till min nya webbsida för Györffy Foto Fineart Printstudio så gör det nu...

Inlagt 2017-04-21 11:05 | Läst 11876 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Intressant, men man måste väl kunna räta upp bilden i Lightroom? Mvh, LO
Svar från pgy   2017-04-24 20:14
Ja, i många fall fungerar det utmärkt i LR men inte alltid och då får man använda sig av Photoshop.
Med Photoshop så har man full kontroll och det blir enklare att få det som man vill ha det.

Men funkar det i LR så är det så klart enklare.
Skall kika där.
Gun-Inger
Vad menar du med att inget slår Lightroom vad gäller utskrift? Varför skulle Photoshop vara sämre?
Svar från pgy   2017-04-24 20:18
Det jag tycker är bra i Lightroom är att det är så enkelt att jämföra Före/efter och anpassa bilden för utskrift. Tycker jag att jag behöver lite mer konstrast så är det bara en enkel reglagejustering osv. Sen skapar LR en virtuell kopia istället för en helt ny fil vilket också är smidigt.

Photoshop är självklart precis lika kapabelt men det är lite långsammare och mindre enkelt.

Men, det viktiga är att man jobbar i det program man känner sig bekväm med.
bentelkalb   2017-04-25 13:50
Det tolkar jag som att du inte menar att det finns någon anledning att börja med Lightroom. Jag har aldrig brytt mig om det programmet, provade men storknade på att man var tvungen att importera bilder och göra samlingar, kändes totalt onödigt och krångligt. Jag gör allt i Photoshop, vilket i många avseenden är bra mycket mer kapabelt än Lightroom. Sen håller jag med om att det säkert kan vara smidigare att göra snabba justeringar i Lightroom än Photoshop.
A I Nikolis   2017-04-25 16:56
Att du inte lärt dig programmet betyder inte att det är mindre kapabelt. :) Och nej, du behöver inte skapa samlingar för dina bilder. Lightrooms bibliotek fungerar som det gör för att hantera större mängder, samt att redigeringarna sparas i katalogfilen istället för att kräva en ny filkopia som photoshop gör. I stort sett allt som inte kräver klippa/klistra går att göra väldigt bra i LR. LR är en råkonverterare med många kraftiga verktyg. Det är ett vanligt missförstånd att det bara skulle vara för enkla ändringar.
bentelkalb   2017-04-27 07:48
Photoshop är långt mer kapabelt än Lightroom. Jag gör ofta bildbehandling som inte går att göra i LR och använder plugins som inte finns till LR. För "vanlig" fotoredigering funkar nog LR utmärkt. Men att hävda att det är lika avancerat som Photoshop är inte sant. Alla bildbehandlngs-verktyg i LR finns i Photoshop + en massa annat.

Ser ingen anledning att hoppa mellan program då jag gör så mycket som kräver Photoshop. Då känns det som att jag lika gärna kan göra allt där.
Märklig idé att gå över till Photoshop för att räta upp bilden. Lightroom är helt enastående på att räta upp och justera perspektiv i ett plan. Photoshop möjliggör däremot att justera två plan separat.

För övrigt hade jag raderat bilden som misslyckad pga den helt utfrätta himlen.
Lars Nyhlén   2017-04-24 15:41
Jag håller med om den utfrätta himlen, men jag skulle nog ha försökt att rädda den vilket ibland är fullt möjligt med RAW-bilder. Sedan skulle jag nog kunna få fram samma resultat i Camera RAW och Photoshop på ett enklare sätt (jag tror det går att förenkla hanterandet även i Lightroom).
Svar från pgy   2017-04-24 20:20
Normal så rätar jag upp bilderna i LR eftersom det är så mycket enklare men jag testade att räta upp i LR men resultatet blev inte som jag ville.

Vad gäller bilden så gillade jag den :-)
Lars Nyhlén   2017-04-25 14:37
Jag tycker också om bilden, den förmedlar en behaglig känsla!
Förutom videon som är någorlunda intressant så förstår jag inte varför du skiftar din dialekt så mycket. Inget illa men ibland Skånska, ibland bred Skånska och ibland några andra. Visste inte att just i Fuglie snackar man sådär :D

Ang RAW så håller jag med om att himlen är absolut inte rätt exponerat men å andra sidan videon visar din smak och det är bara så ;)
Svar från pgy   2017-04-24 22:08
Haha. Hade jag ingen aning om... Ska analysera det nästa gång...
Bra video, trevligt initiativ. Du är med all säkerhet mer aktiv och kreativ än de flesta här på FS!
Svar från pgy   2017-04-24 22:09
Tack!

Kreativ vet jag inte om jag mer än andra men tack i alla fall :-)