---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mer dramatiska berg med content aware scale

Hur ofta har det hänt att du är ute och fotograferar och alla dessa coola vyer av berg och dalar som ser så majestätiska ut i verkligheten bara ser platta och tråkiga ut när bilderna beskådas på datorn??

Det har garanterat hänt (eller?) och det är lite frustrerande…. I dagens avsnitt tittar jag på ett knep i Photoshop som du kan använda för att lite få tillbaka den där storslagna känslan.

Jag måste erkänna att jag inte är något större fan av de olika ”intelligenta” funktionerna i Photoshop. Content aware – eller innehållsmedveten som det kallas på svenska – är just en sådan. Sällan fungerar det så bra som i Adobes demos… Det finns dock undantag och i dagens avsnitt visar jag hur du kan använda Content aware scale för att förstora och skala upp bergen i en bild.

Inlagt 2017-09-06 10:41 | Läst 5951 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Personligen tycker jag det skulle kännas märkligt och lite pinsamt att pixelmanipulera privata bilder på det här sättet. Visst är det så att solnedgången, bergmassivet, fisken man fångade, svampstället man hittade osv kändes större när man var på plats och tog bilden, men den upplevelsen har ofta att göra med fler intryck än det visuella, eller?

Vill inte låta som en gnällspik, uppskattar att du delar med dig av dina tekniska skills, men man blir lite nyfiken på hur du resonerar kring bildens äkthet? Den skall ju leva vidare rätt länge tänker jag.

Efterlyser helt enkelt lite mer "content awareness". ;)
PMD   2017-09-06 19:37
Bilden kanske blir mer som man upplevde situationen? Det är väl ungefär det som Peter antyder i början av texten?

I så fall kanske bilden blir roligare att titta på för en själv.
luminousoctaves   2017-09-06 20:11
Ja, jo, det förstår jag givetvis, men drivkraften att "återställa" fotografier efter ens minnesbilder är ju inte helt okontroversiell. När och hur man bör göra det är en intressant diskussion tycker jag.

"Var verkligen fisken två meter lång?"
– Ehh, ja, visst jag minns den så stor.

Jag är helt enkelt nyfiken på hur Peter resonerar kring detta.
Alf-Magnus   2017-09-06 21:51
Måste hålla med Erik, har aldrig känt ett behov av att förvräng verkligheten. Tycker att en intressantare infallsvinkel är hur man i tagningsögonblicket redan har visualiserat bilden och dess syfte.
JosefModig   2017-09-07 07:59
Jag tror att funktionen även fungerar på icke privata bilder faktiskt.
Sen är det upp till var och en att göra vad man önskar med sina bilder utan att det är rätt eller fel.
Jag tycker det är en intressant funktion om man vill vara kreativ.
Alf-Magnus   2017-09-07 09:27
Jo det finns en rad olika faktorer i fall bild manipulation är rätt eller fel. Sen är det det här med tekniska lösningar som omhuldas i många fotokretsar när det snarare kanske handlar om det som är mellan öga och finger som man behöver arbeta och bli medveten om, tanken och berättandet.

PS tycker att original bilden ger en starkare känsla av oändlighet
Svar från pgy   2017-09-07 11:25
Tack för kommentaren.
Vad gäller en bilds äkthet så beror det för min egen del på vad det är för typ av bild och vad jag vill med den.
Just den här bilden var mer i syfte att visa på ett exempel.

För porträtt exempelvis så ändrar jag mycket mindre jämfört med exempelvis en ren landskapsbild där jag tar mig mycket större frihet. För landskap blir LR/PS lika mycket involverade i bildskapandet som kameran.
Det viktiga är att det känns relevant och rätt personligen.
Därför jag fotar landskap ofta med +135mm brännvidd...
Svar från pgy   2017-09-07 22:05
Tummen upp!