---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Smarta sökningar i Lightroom CC

Känner du igen dig? Du kommer ihåg en bild du har tagit men kan inte komma ihåg när du tog den. Du kan se den framför dig men hittar den inte. Du letar febrilt runt bland alla dina mappar i Lightroom och förbannar dig själv för att du inte har använt nyckelord som du kan söka efter.

Nu är problemet löst…

Äntligen kan man söka på bildinnehåll i Lightroom utan att ha angett en massa nyckelord!! Lysande bra! Den här tekniken har funnits ett tag i Apples app för bilder och säkert också i Android men inte i Adobes Lightroom.

I och med att nya Lightroom CC nu är lanserat så kan man faktiskt oerhört enkelt söka och hitta de bilder man letar efter.

Kolla in videon och se hur det fungerar. Ge gärna videon en tumme upp på Youtube om du gillar den!


Inlagt 2017-11-05 15:49 | Läst 9205 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Verkar vara en väldigt bra funktion. Som jag saknat i Lr. Nu har jag dock sen några dagar avslutat min prenumeration på Lr classic cc. Ska gå över till annat program.

Och på tal om andra program, du har liksom jag gått över till Fuji, men varför är du kvar i Lr? Det är ju allmänt känt att Lr inte handskas med Fujis X-trans filer särskilt väl.
Svar från pgy   2017-11-06 11:57
Intressant. Vilket program ska du använda?
light   2017-11-06 16:54
Jag är inte riktigt hundra än. Men jag ska börja testa ett snart som jag hoppas på. Men det börjar dyka upp alltfler alternativ till Lr. Och det tror jag är bra, också för Adobe/Lr.
Flash Gordon   2017-11-07 14:25
LR är inte optimal för Fuji X-trans. Fast inte heller usel. De har jobbat hårt för att det skall bli bättre tillsammans med Fuji. Det har också blivit mycket bättre än det var i version 4&5.
Nu är LR en väldigt mogen produkt och mycket av koden är skriven för länge sedan.
Något i deras demosaicing och rendering de inte kan komma runt.
Tittar man på en normal fil kan man se att det finns korvartefakter om man zoomar in tillräckligt. Samt i vissa bilder med brunt gräs en vattenfärgseffekt.
De flesta andra program klarar detta bättre. Skillnaden är inte enorm och syns sällan om man inte printar stort. Vattenfärgseffekten är nog mest störande och svår att komma runt.
Om man nu skall ersätta LR med något annat finns det många som står beredda.
Personligen har jag satsat mina pengar på On1 raw. Skälet är att de är väldigt innovativa och har ett otroligt användarfokus.

Deras ON1 plus som kostar extra ger väldigt mycket mer om hur man kan använda programmet på bästa sätt.
Tack för demon. Det verkar vara en smart funktion som just nu bara finns i CC versionen.
Det händer ju inte sällan att man fotat något större event och man kommer hem med hundratals bilder.
Det är lätt att lägga till vissa keywords redan vid importen till LR classic. Som dop Ivy. (mitt senaste barnbarn).
Sedan har man då alla bilder från ceremonin i kyrkan med en massa människor och fikat efteråt. Olika för varje bild.
Ofta vill man lägga upp bilderna och dela dem med de närmaste. (familjens fotonörd) Det enda jag för övrigt använder facebook till.
Sedan är det lätt att glömma/orka tagga alla bilder med resten av metadata.
Ansiktsigenkänning som finns i LR kan vara en hjälp men jag tycker den fungerar ganska dåligt.
Nu verkar i och för sig inte denna funktion lösa just det problemet. Fast vara en hjälp på vägen.
Vi får hoppas på att detta också kommer till Adobe Classic.

Vad jag förstått är LR CC mest till för de med enklare kameror och för de som fotar med mobilen.
För oss med mer avancerade kameror och som oftast använder race är det fortfarande classical som gäller. Får hoppas att Adobe inte glömmer bort oss och bara satsar på massan som använder mobilen eller enklare kameror. Har tyckt mig se en tendens på det de senaste åren.
Fungerar detta även på filer du har på den egna hårddisken, eller bara på bilder du sparat i molnet? Imponerande, men.. Med tanke på hur snabbt det går misstänker jag att bilderna kodas redan när du laddar upp dem. Och snart vet Adobe lika mycket om dig som Google..