---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Györffy Foto.se | Fine art printstudio | Premium | Moderskeppet
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ta bort brus i Photoshop utan att tappa skärpa

Att ta bort brus är något som blir mindre och mindre vanligt i takt med att kamerorna blir bättre och mer brusfria. Detta även vid riktigt höga ISO som ex. 3200 eller 6400.

Med det sagt så finns det så klart fortfarande ett behov att ta bort brus. Det sker tyvärr alltid på bekostnad av skärpa och detaljer. I dagens avsnitt ska jag visa ett sätt som till viss del löser detta.

Brusreducering är egentligen inget annat än detaljreducering. Även om Adobe och andra gör sitt bästa för att enbart plocka bort brus och inte relevanta detaljer så lyckas de så klart inte helt. I och med det så blir vi också av med skärpa och bilder som är kraftigt brusreducerade blir lätt lite mjuka och softa.

I dagens avsnitt visar jag på ett sätt – det finns så klart fler – på hur du kan dels ta bort brus men sen plocka tillbaka det mesta av “trycket” eller skärpan i bilden.

I avsnittet använder jag Nik’s Dfine 2 som är en gratis plugin till Photoshop och Lightroom. Vill du testa så kan du ladda ner alla Nik’s filter via denna länk.


Inlagt 2017-11-07 10:20 | Läst 19397 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Mycket bra inlägg! Följde din video och laddade ned pluginen. Jag kom direkt tillrätta med en bild som jag gillar mycket men som varit för brusig tidigare.
Svar från pgy 2017-11-15 19:31
Supergrymt!!

Härligt och kul att höra.

/P
2017-11-15 19:09   Ove Fransson
Väldigt bra information och förklaring i din video. Har laddat ner Nik Kollektion och har börjat använda
pluginen.
Svar från pgy 2017-11-15 19:32
Ove,

Perfekt. Lycka till :-)

/P
2017-11-18 02:58   Henrik
Nu berör du inte skärpa, detaljer och ev brusreducering i Lightroom. Personligen tycker jag två andra raw-konverterare är avsevärt mycket bättre på detta än Adobe, vilket ger att om du verkligen vill få ut det bästa från vad kameran levererar kanske skulle kika på annan programvara.

Att dämpa brus och använda högpassfilter i Ps ser jag som min äldre metod inför uppskalning till riktigt stora bilder. Vill du vrida på mer effekt i högpasslagret och därefter dämpa förstärkt brus i det lagret går det fint med ex ytoskärpa. Idag låter jag endast Ps skala upp eller ner runt 30% eller mindre, i annat fall använder jag bättre algoritmer för att dubbla eller t o m tiodubbla storleken.
Första gången jag tittar på film av dig, men kommer garanterat att fortsätta att titta då det var riktigt bra instruerat.