Hermelins äventyr

En inblick i mitt fotografiska liv.

Kattugglor

Försöker väl igen då! Gjorde ett blogginlägg nyss och skulle bara göra ett mellanslag och då försvann hela skiten. Tre timmars arbete åt helvete(vart skickar jag fakturan?).

I våras när jag for ut till Engelbrektsholmen(historisk plats då det var där Engelbrekt Engelbrektsson blev bragd om livet år 1436 av Måns"Dag och Natt"Bengtsson) för att försöka få bilder på spelande skäggdoppingar, den stora behållningen där blev dock en kungsfiskare. På vägen ut dit så passerar men flera fina ekhagar och jag fick syn på ett hål i en av dem som jag reagerade på att där skulle det sitta fint med en uggla. På vägen tillbaks så tänkte jag samma sak, tanken malde dock så hårt i mitt huvud så jag vände några kilometer därifrån för att undersöka hålet närmare och till min förvåning så satt det en kattuggla och lurade i hålet. 

Någon vecka senare fick jag nys om att godsägaren på en gård alldeles hemmavid blivit tvungen att avliva alla hjortar som han hade i ett par hägn pga. att det förekommit ett flertal rymningar med trafikolyckor och andra incidenter som följd. Hägnen innefattar dock jättefina ekhagar och när jag åkte ned för att kolla om det verkligen stämde det med hjortarna så passade jag på att kolla in de gamla ekarna för att kolla om det eventuellt kunde sitta någon kattuggla och lura där(har hört ugglor ropa från det hållet i många år). Mycket riktigt så sat det en uggla i en av de gamla ihåliga ekarna, rätt långt ifrån iof.  Men ändå så pass att det gick att få lite miljöbilder. Det blev lite av en grej att svänga förbi efter nattpasset på jobbet för att se om "min" uggla var "hemma". Och det var den oftast även om den bytte sina viloplatser lite(ombyte förnöjer).

Sen helt plötsligt en dag så slutade ugglan att sitta på sina vanliga platser. Åkte den vägen fortfarande och såg den faktiskt på helt andra ställen i omgivningen. Stannade till en kväll och lyssnade och fick höra tiggande ungar och då kom förklaringen till att ugglan inte följde sina rutiner. Det vet ju alla som haft barn att illbattingar gör en tvungen att vända helt på sitt liv. Hittade tre små troll på en gren efter ett tag. 

Kontentan av att var ute på ugglespaning på kvällarna är att man lätt dyker på andra ugglor. Hittade en häckning till alldeles i närheten, också i en väldigt gammal ek. De ungarna har jag mest hört även om jag lyckades hitta en väl kamouflerad i lövverket en morgon.

Inte helt lätt att få syn på som ni ser, men åkte en annan väg hem för att se om jag kunde få syn på en annan uggla jag haft lite koll på vid en holk. Har dock varken hört eller sett några ungar, men ugglan håller sig alltid i närheten av holken(vem vet, kanske senhäckande och att honan fortfarande är i holken med de små). Men det är trevligt med en så stationär uggla som dessutom ofta sitter fint i dagsljus(det är man inte bortskämd med)

Åkte igår kväll och kollade häckningarna och mitt emellan häckningar och den andra ugglan jag nämnde tidigare är det en lada med en glugg i där jag för tre år sedan såg en uggla en gång. Har passerat där många gånger och det har alltid varit tomt, men ikväll så var det dags :)

Alla ugglor i inlägget är fotograferade inom en trekilometers radie från där jag bor och jag har dykt på andra ugglearter på mina kvällsrutter. Lite axplock nedan:

På väg till några andra hornugglor inne i Örebro passerar jag denna fem minuter hemifrån. Snacka om att gå över ån efter vatten! 

I Kvismaren(inom min rutt) så rastar det varje år några jordugglor på sin resa norrut och har man tur att passera vid rätt tillfälle så kan få med sig någon bild hem. Och så var fallet för någon vecka sedan! :)

Lite längre fick jag åka för denna pärluggla, fast det var inom länsgränsen i alla fall. Men det var tillräckligt långt bort för att jag skulle känna mig lite vilsen! ;)

Nu har jag inte mer att bjuda på för den här gången, hoppas att det inte dröjer lika länge tills nästa inlägg.

Ha det bäst! //Hasse

Postat 2020-06-07 03:50 | Läst 890 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Sparvugglor

Sen i somras har jag haft turen att möta sparvugglor ett antal gånger. Man blir lika glad varje gång de dyker upp. Det började i juni då jag fått tips om en häckning i ett naturligt bohål, väntade in i det längsta innan jag besökte stället för att inte störa för mycket. Åkte på vinst och förlust dit en gång och hoppades att de skulle vara kvar i bohålet och mycket riktigt så var det i sista stund jag kom dit(ungarna hade lämnat boet två dagar senare).

Kommer inte farsan med käk nån gång!

Fast food delievery

Bäst att kolla läget innan man drar ut på jakt igen

I oktober så var det dags för nästa möte. Var ute och åkte och passerade ett ställe där jag träffat på sparvuggla för några år sedan. Stannade och gick en sväng med hunden och visslade lite sparvuggleläten utan att riktigt tro på att jag skulle få något svar, men ack vad jag bedrog mig. Det tog inte två minuter förens en sparvuggla satt i en grantopp och ropade. Ivrigt påjagad av diverse småfåglar var den och jag fick ha den hos mig en bra stund och jag fick några fina bilder.

Mesarna gillar inte att ha sparvugglan nära inpå

Senaste tiden har jag träffat på två sparvugglor inte allt för långt från vårt hem och det har varit härliga dagar när de varit med på noterna. På juldagen så var en av dem fantastiskt samarbetsvillig och jag kände inte förens jag var i bilen att jag hade hållit på att förfrysa mina fingrar. 

Juldagssparven i startgroparna

I morgon är det fågelräknartävling i Närkes Ornitologiska Förening och jag hoppas på att någon av "mina" sparvugglor ska visa sig när vi är ute och tävlar. 

Allt för denna gången!

Hej, hej!

Postat 2015-01-02 23:26 | Läst 3357 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Det här med att ställa klockan och komma upp...

...har jag svårt för. Sen om det beror på mitt treskiftsarbete eller om jag bara är morgontrött vet jag inte. Men igår så gjorde jag båda, ställde klockan och kom upp alltså. Jag begav mig ut i skogen för att se om jag kunde få något roligt på bild. Upptäckte snart att jag nog borde ha ställt klockan ännu tidigare, då ljuset denna årstid snabbt blir för hårt. Nåja, kom ju iväg i alla fall. Nedan kommer resultatet:

Hittade ganska snart en utflugen lappuggleunge...

...och alldeles straxt därefter en av dess förälder.

Det hände inte så mycket hos ugglorna på den stunden jag var hos dem. De tittade lite lojt. gäspade och sov(fler än jag som är morgontrötta tydligen). De struntade blankt i att det stod en fotograf där som ville ha lite action. Så efter en stund så knatade jag tillbaka mot bilen. Hade hört och sett flera stora flockar med korsnäbb flugit över och tänkt att det skulle vara kul att få en sådan på bild.

Och vips så satt det en där framför mig, och jag tror det var en ungfågel av större korsnäbb(rätta mig gärna om jag har fel)

En törnskatehanne mötte jag också på min väg mot bilen

Väl framme vid bilen så flödade svetten, av med lite kläder och in i bilen och mot hemmet. Sakta åkandes genom skogen så såg jag och hörde all sköns fåglar, såg massa fjärilar bl.a annat en makaonfjäril som inte ville sätta sig för fotografering. Såg en orre i vägkanten som lyfte och flög en bit in i skogen. Precis innan jag når riksvägen så flyger det upp ett gäng kycklingar i skogskanten och jag lyckades få en bild från bilen på dess mor.

Tjädermamman

Tänk vad man går miste om när man ligger och drar sig på mornarna, kan starkt rekommendera alla morgontrötta att ta åtminstone en sådan här morgon på försommaren. Och jag lovar att det laddar batterierna mer än att det gör att ligga och dra sig.

Det var allt för denna gång!

Hej so long!

//Hasse

Postat 2014-06-11 13:07 | Läst 3942 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kvismaren

Efter några timmar segande på ledigheten så började det spritta i kroppen och lusten att ge sig ut med kameran gjorde sig påmind. Turen blev ner till Kvismaren med pungmes och skäggmes som mål. Pungmesens lock hörde vi väldigt omgående, men någon synlig fågel som ville vara med på bild blev det inte. Skäggmesarnas plingande i vassen kom snart också och vi såg ett par som pillade runt inne i vassen och förmodligen höll häckningsbestyr, inga bilder på dem heller. Här kommer dock ett axplock av bilderna som  blev till under dagen:

Bruna kärrhökar var det gott om

Ett par fiskgjusar spanade efter byten i sjön

Buskskvättan gav ett nytt årskryss

Likaså hämplingen

En tornfalk ryttlade ett tag och sen satte sig i ett träd

Det var allt för denna gången, nu blir det en huvudvärkstablett och soffläge en stund.

Mvh Hasse

Postat 2014-05-01 19:20 | Läst 3186 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det var längesedan man skrev något blogginlägg, ...

...men det är ju vår och allting bara händer på en gång. Så det gäller att prioritera fotandet före datandet. Här kommer lite bilder från det jag sysslat med de senaste veckorna:

Snokarna har kommit fram vid Öby kulle i Kvismaren

Likaså de fyrbenta ödlorna

Backsipporna blommar för fullt på Egbyåsen

Full fart på vitsipporna på Sköllersta Prästäng är det också

Även i Sköllerstaskogen är vitsipporna på G

Så nu vet ni vad jag sysslat med utifall ni undrat. :)

Nu bär det av till Skåne i morgon bitti, så får vi se vad det bär med sig.

Mvh Hasse

Postat 2014-04-16 18:11 | Läst 3550 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa