Hermelins äventyr

En inblick i mitt fotografiska liv.

Sparvugglor

Sen i somras har jag haft turen att möta sparvugglor ett antal gånger. Man blir lika glad varje gång de dyker upp. Det började i juni då jag fått tips om en häckning i ett naturligt bohål, väntade in i det längsta innan jag besökte stället för att inte störa för mycket. Åkte på vinst och förlust dit en gång och hoppades att de skulle vara kvar i bohålet och mycket riktigt så var det i sista stund jag kom dit(ungarna hade lämnat boet två dagar senare).

Kommer inte farsan med käk nån gång!

Fast food delievery

Bäst att kolla läget innan man drar ut på jakt igen

I oktober så var det dags för nästa möte. Var ute och åkte och passerade ett ställe där jag träffat på sparvuggla för några år sedan. Stannade och gick en sväng med hunden och visslade lite sparvuggleläten utan att riktigt tro på att jag skulle få något svar, men ack vad jag bedrog mig. Det tog inte två minuter förens en sparvuggla satt i en grantopp och ropade. Ivrigt påjagad av diverse småfåglar var den och jag fick ha den hos mig en bra stund och jag fick några fina bilder.

Mesarna gillar inte att ha sparvugglan nära inpå

Senaste tiden har jag träffat på två sparvugglor inte allt för långt från vårt hem och det har varit härliga dagar när de varit med på noterna. På juldagen så var en av dem fantastiskt samarbetsvillig och jag kände inte förens jag var i bilen att jag hade hållit på att förfrysa mina fingrar. 

Juldagssparven i startgroparna

I morgon är det fågelräknartävling i Närkes Ornitologiska Förening och jag hoppas på att någon av "mina" sparvugglor ska visa sig när vi är ute och tävlar. 

Allt för denna gången!

Hej, hej!

Postat 2015-01-02 23:26 | Läst 3691 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Det här med att ställa klockan och komma upp...

...har jag svårt för. Sen om det beror på mitt treskiftsarbete eller om jag bara är morgontrött vet jag inte. Men igår så gjorde jag båda, ställde klockan och kom upp alltså. Jag begav mig ut i skogen för att se om jag kunde få något roligt på bild. Upptäckte snart att jag nog borde ha ställt klockan ännu tidigare, då ljuset denna årstid snabbt blir för hårt. Nåja, kom ju iväg i alla fall. Nedan kommer resultatet:

Hittade ganska snart en utflugen lappuggleunge...

...och alldeles straxt därefter en av dess förälder.

Det hände inte så mycket hos ugglorna på den stunden jag var hos dem. De tittade lite lojt. gäspade och sov(fler än jag som är morgontrötta tydligen). De struntade blankt i att det stod en fotograf där som ville ha lite action. Så efter en stund så knatade jag tillbaka mot bilen. Hade hört och sett flera stora flockar med korsnäbb flugit över och tänkt att det skulle vara kul att få en sådan på bild.

Och vips så satt det en där framför mig, och jag tror det var en ungfågel av större korsnäbb(rätta mig gärna om jag har fel)

En törnskatehanne mötte jag också på min väg mot bilen

Väl framme vid bilen så flödade svetten, av med lite kläder och in i bilen och mot hemmet. Sakta åkandes genom skogen så såg jag och hörde all sköns fåglar, såg massa fjärilar bl.a annat en makaonfjäril som inte ville sätta sig för fotografering. Såg en orre i vägkanten som lyfte och flög en bit in i skogen. Precis innan jag når riksvägen så flyger det upp ett gäng kycklingar i skogskanten och jag lyckades få en bild från bilen på dess mor.

Tjädermamman

Tänk vad man går miste om när man ligger och drar sig på mornarna, kan starkt rekommendera alla morgontrötta att ta åtminstone en sådan här morgon på försommaren. Och jag lovar att det laddar batterierna mer än att det gör att ligga och dra sig.

Det var allt för denna gång!

Hej so long!

//Hasse

Postat 2014-06-11 13:07 | Läst 4313 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Kvismaren

Efter några timmar segande på ledigheten så började det spritta i kroppen och lusten att ge sig ut med kameran gjorde sig påmind. Turen blev ner till Kvismaren med pungmes och skäggmes som mål. Pungmesens lock hörde vi väldigt omgående, men någon synlig fågel som ville vara med på bild blev det inte. Skäggmesarnas plingande i vassen kom snart också och vi såg ett par som pillade runt inne i vassen och förmodligen höll häckningsbestyr, inga bilder på dem heller. Här kommer dock ett axplock av bilderna som  blev till under dagen:

Bruna kärrhökar var det gott om

Ett par fiskgjusar spanade efter byten i sjön

Buskskvättan gav ett nytt årskryss

Likaså hämplingen

En tornfalk ryttlade ett tag och sen satte sig i ett träd

Det var allt för denna gången, nu blir det en huvudvärkstablett och soffläge en stund.

Mvh Hasse

Postat 2014-05-01 19:20 | Läst 3483 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Det var längesedan man skrev något blogginlägg, ...

...men det är ju vår och allting bara händer på en gång. Så det gäller att prioritera fotandet före datandet. Här kommer lite bilder från det jag sysslat med de senaste veckorna:

Snokarna har kommit fram vid Öby kulle i Kvismaren

Likaså de fyrbenta ödlorna

Backsipporna blommar för fullt på Egbyåsen

Full fart på vitsipporna på Sköllersta Prästäng är det också

Även i Sköllerstaskogen är vitsipporna på G

Så nu vet ni vad jag sysslat med utifall ni undrat. :)

Nu bär det av till Skåne i morgon bitti, så får vi se vad det bär med sig.

Mvh Hasse

Postat 2014-04-16 18:11 | Läst 3896 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Det finns hopp om våren

Idag var en underbar dag, så istället för att sova efter nattskiftet så begav mig jag och hunden ut till några fågellokaler i Närke för att försöka få några bilder med nya objektivet. Här kommer lite blandade fåglar.

Det började med snösparvar i Kvismaren

Vid Öby kulle satt flera rödhakar och sjöng in våren

En pilfink satt och spanade på mig när jag steg ur bilen vid Oset i Örebro

Årets första sädesärla trodde att han var en gärdsmyg

Stararna har varit här ett tag

Sothönsen var kärlekskranka och jagade varandra både här och där

Tofsvipan hade problem med frisyren i vinden

En kricka smög runt bland tuvorna

Kanadagås

Hacke var på plats bakom Erik Rosenbergs stuga

That`s all folks! Vi ses!

Mvh Hasse

Postat 2014-03-27 19:29 | Läst 3156 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa