Hermelins äventyr

En inblick i mitt fotografiska liv.

Kattugglor

Försöker väl igen då! Gjorde ett blogginlägg nyss och skulle bara göra ett mellanslag och då försvann hela skiten. Tre timmars arbete åt helvete(vart skickar jag fakturan?).

I våras när jag for ut till Engelbrektsholmen(historisk plats då det var där Engelbrekt Engelbrektsson blev bragd om livet år 1436 av Måns"Dag och Natt"Bengtsson) för att försöka få bilder på spelande skäggdoppingar, den stora behållningen där blev dock en kungsfiskare. På vägen ut dit så passerar men flera fina ekhagar och jag fick syn på ett hål i en av dem som jag reagerade på att där skulle det sitta fint med en uggla. På vägen tillbaks så tänkte jag samma sak, tanken malde dock så hårt i mitt huvud så jag vände några kilometer därifrån för att undersöka hålet närmare och till min förvåning så satt det en kattuggla och lurade i hålet. 

Någon vecka senare fick jag nys om att godsägaren på en gård alldeles hemmavid blivit tvungen att avliva alla hjortar som han hade i ett par hägn pga. att det förekommit ett flertal rymningar med trafikolyckor och andra incidenter som följd. Hägnen innefattar dock jättefina ekhagar och när jag åkte ned för att kolla om det verkligen stämde det med hjortarna så passade jag på att kolla in de gamla ekarna för att kolla om det eventuellt kunde sitta någon kattuggla och lura där(har hört ugglor ropa från det hållet i många år). Mycket riktigt så sat det en uggla i en av de gamla ihåliga ekarna, rätt långt ifrån iof.  Men ändå så pass att det gick att få lite miljöbilder. Det blev lite av en grej att svänga förbi efter nattpasset på jobbet för att se om "min" uggla var "hemma". Och det var den oftast även om den bytte sina viloplatser lite(ombyte förnöjer).

Sen helt plötsligt en dag så slutade ugglan att sitta på sina vanliga platser. Åkte den vägen fortfarande och såg den faktiskt på helt andra ställen i omgivningen. Stannade till en kväll och lyssnade och fick höra tiggande ungar och då kom förklaringen till att ugglan inte följde sina rutiner. Det vet ju alla som haft barn att illbattingar gör en tvungen att vända helt på sitt liv. Hittade tre små troll på en gren efter ett tag. 

Kontentan av att var ute på ugglespaning på kvällarna är att man lätt dyker på andra ugglor. Hittade en häckning till alldeles i närheten, också i en väldigt gammal ek. De ungarna har jag mest hört även om jag lyckades hitta en väl kamouflerad i lövverket en morgon.

Inte helt lätt att få syn på som ni ser, men åkte en annan väg hem för att se om jag kunde få syn på en annan uggla jag haft lite koll på vid en holk. Har dock varken hört eller sett några ungar, men ugglan håller sig alltid i närheten av holken(vem vet, kanske senhäckande och att honan fortfarande är i holken med de små). Men det är trevligt med en så stationär uggla som dessutom ofta sitter fint i dagsljus(det är man inte bortskämd med)

Åkte igår kväll och kollade häckningarna och mitt emellan häckningar och den andra ugglan jag nämnde tidigare är det en lada med en glugg i där jag för tre år sedan såg en uggla en gång. Har passerat där många gånger och det har alltid varit tomt, men ikväll så var det dags :)

Alla ugglor i inlägget är fotograferade inom en trekilometers radie från där jag bor och jag har dykt på andra ugglearter på mina kvällsrutter. Lite axplock nedan:

På väg till några andra hornugglor inne i Örebro passerar jag denna fem minuter hemifrån. Snacka om att gå över ån efter vatten! 

I Kvismaren(inom min rutt) så rastar det varje år några jordugglor på sin resa norrut och har man tur att passera vid rätt tillfälle så kan få med sig någon bild hem. Och så var fallet för någon vecka sedan! :)

Lite längre fick jag åka för denna pärluggla, fast det var inom länsgränsen i alla fall. Men det var tillräckligt långt bort för att jag skulle känna mig lite vilsen! ;)

Nu har jag inte mer att bjuda på för den här gången, hoppas att det inte dröjer lika länge tills nästa inlägg.

Ha det bäst! //Hasse

Postat 2020-06-07 03:50 | Läst 797 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera