100% analogt i väntan på Nikon D800

Nu är jag less på det här. Hur jag än vrider och vänder på fotograferandet så är det alltid något jävla fel på utrustningen. Något som stör mig eller som inte fungerar som det är tänkt. Som ni kanske vet sålde jag min Nikon D700 i höstas eftersom jag fruktade att priserna skulle rasa i och med lanseringen av en uppföljare, men det har inte hänt ännu. Sedan dess har jag använt en Leica M8 med tämligen stor förnöjsamhet. Men mest för att det inte finns något annat på marknaden som är ens i närheten av att ha rätt ”trivselfaktor”. Dock har den en del hyss för sig och idag rann bägaren över en smula.

Jag har sen sist varit hos doktorn och snackat lite om sömnproblem. Hon skrev ut preparatet Lergigan åt mig som jag skulle prova ”vid behov”, vilket jag också gjort de senaste dagarna för att kunna sova ordentligt. Men effekten avtog efter blott tre dagar och en sjuhelvetes huvudvärk och allmän trötthet vidtog istället som biverkningar, för att inte tala om mardrömmar från helvetet. Så idag har jag varit helt förstörd och orkade nätt och jämnt masa mig ut för att fota lite. Men till slut gick det.

Kapellet vid Albanova trodde jag skulle vara rivet för länge sen, men se, det står kvar!


Promenaden ledde mig sen ner till gamla Albano som mest liknar en soptipp numera. Ingenting har gjorts sedan stället revs för ett gäng år sedan. Jag förstår inte riktigt varför, då tomtmarken borde vara apdyr.


Som synes är det kabelskalarverksamhet som gäller här. Avskilt och bra antagligen. Som vanligt när jag är ute i skumma områden såg jag dock inte en käft.


Ljuset var mycket hårt när solen tittade fram mellan de uppsprickande molnen och jag förvånades över hur högt solen stod på himlen, vid 3-tiden som detta var. Man är ju annars inlåst på jobbet varje ljus timme, så förändringen från vintermörkret har verkligen smugit sig på, kan man säga.Mätsökarkameror är klart olämpliga för närbilder, men det går om man beskär lite i efterhand. Dock är det en av anledningarna som gör mig lite tveksam över om jag står ut med den i längden.


Det är rent tragiskt att man ska behöva köpa smäckiga plastkameror om man vill ha liten storlek eller tegelstenshus om man vill ha bästa bildkvalitet. Leicas M-kameror är nån slags kompromiss som inte är bäst på något. Men trevliga är de i alla fall!


Jag knallade sen över vägen och upp i skogen bredvid den stora betongklumpen som jag tror är fjärrvärmecentral. Här hittade jag en del smått och gott att fota, men vad tror ni händer då? Jo, kamerajäveln tvärdör. Batteriet är för kallt. Jag sätter i nytt batteri, samma sak. Provar det tredje och sista batteriet. Stendött.

Hur jag än försökte värma upp batterierna genom att ha dem i tumvantarna så vaknade de aldrig. Jag var alltså tvungen att sluta fota just när jag önskat det som mest. Och det var droppen. Detta har hänt förut, men då när jag varit ute väldigt länge i -10°C eller så. Nu var det trots allt ett par plusgrader.

Redan för några veckor sedan funderade jag på om jag ska skaffa en D700 igen eller något annat som funkar när det är mörkt. Leican är oanvändbar på stativ och bruset är hysteriskt när det är mörkt ute. Så nu har jag fått ännu en anledning. Man kan inte ha en kamera som bara dör när man minst anar det.

Jag får helt enkelt svälja mitt förtret och inse att bra kameror är gigantiska. Kanske behåller jag M8:an, kanske säljer jag den. Men nu tänkte jag faktiskt prova att fota uteslutande med film i en månad eller så. Min FM2 har helt mekanisk slutare och behöver inte ens batteri, och det är ju trevligt!

Nu ska jag gå och hänga upp den halva film jag just framkallat. Jag plåtar så få rutor per gång så jag bestämde mig för att helt enkelt klippa av den exponerade delen och låta resten sitta i kameran. Alla sätt är bra utom de dåliga! :-)

Inlagt 2012-02-25 19:39 | Läst 5272 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Underbart inlägg som vanligt. Hoppas det löser sig med sömnbesväret, det är inte alls roligt. Jag har flera rullar t-max och en super me. Faktiskt en bra idé att försöka knäppa upp rullarna och "försöka" framkalla dom innan D800:an kommer =) Värdelöst när batterierna ger upp t.o.m i plusgrader =/ dom problemen kommer du inte ha med din gigantiska D800 =)
Svar från Makten 2012-02-25 22:34
Klart du ska prova det, om du inte redan gjort det förut! Att framkalla är en baggis. Det enda som kan vara lite bökigt är att ladda spiralen i mörker, men det går väldigt lätt efter ett par gånger om det är en vanlig plastspiral från Paterson. Mellanformat och stålspiral är lite bökigare däremot.

Antar att du beställt en D800? Själv avvaktar jag lite eftersom jag milt sagt redan har prylar så att det räcker:-)) Jag ska försöka utarbeta en plan. Att spontanköpa skitdyra prylar är jag ganska bra på annars, vilket är lite lustigt eftersom jag är så petig.

Gigantisk ja... Men den är i alla fall 200 gram lättare än D700! ;-)
phool 2012-02-25 23:00
Jag ska verkligen försöka, har köpt alla möjliga vätskor, spiral och termometer. Vet inte varför jag är så feg, vågar nästan inte, rädd för att förstöra alla bilder, tänker att det är enklast att lämna in rullen i nån butik. Jajjamen, har beställt en D800 och t.o.m förhandsbetalat den så jag inte bränner pengarna på annat. Väntar bara på posten nu =) Vi får hålla tummarna att den dyker upp i mars. Jo du har massa kameraprylar har jag sett, är förbannat avundsjuk faktiskt, jag tror att en D800 kommer slinka ner i din kameraväska snart, vänta ska du få se. Det kommer bli svårt att låta bli den =D
Svar från Makten 2012-02-25 23:30
Du kan ju plåta en "skitrulle" om du är osäker, som du provar med. Men jag skulle vilja påstå att det är väldigt svårt att göra såpass fel att det inte går att använda bilderna. Lyckas du bara ladda filmdosan utan att få ljusläckage så är resten inga problem alls. Temperaturen är inte särskilt noga, liksom framkallningstiden. Plusminus 20-30% tid är helt lugnt, till exempel. Det motsvarar ungefär plusminus 2°C, så det är heller inte noga. Negativen blir bara lite mer eller mindre svärtade, men det mesta går att få fram ändå efter skanning.
Själv har jag en satans diarulle som legat exponerad i kylen i flera månader. Jag vet inte ens om mina kemikalier funkar längre, så där kan vi snacka att bäva! ;-)

En tanke som slagit mig är att om jag köper en begagnad D700 istället så har jag råd med ett 35/1,4 AF-S. För det vore faktiskt trevligt med autofokus ibland och Zeiss-35:an går mig lite på nerverna. Den är för stor för att "bara" vara f/2 och är därtill gruvligt svår att sätta skärpan rätt med. Å andra sidan är det bland de bästa objektiv jag provat. Svårt det där!
phool 2012-02-26 01:22
Ja ingen vet ju bättre än du vad du vill ha. 35 1.4g verkar ju helt förträfflig, dock är jag tveksam om den är lika bra som den kostar. Trots att manuella gluggar kan vara grymt fina och roliga att fota med så känns det som ett tjänstefel att montera dom på en kamera som har sån fantastisk af som D700 och kommande D800. Jag har länge velat prova Voigtländer 58/1,4 Nokton SL II men aldrig tryckt på "köp" knappen. Underbar skärpa och bokeh i den gluggen av dom bilder jag sett. Men det är 2000 talet. Man är så jävla bekväm, kameran ska ju sköta fokuseringen =P Hoppas iaf att du hittar nåt du trivs med. Du har ju haft D700 och du vet hur grym den är, så den kameran kan aldrig bli fel.
kj_ 2012-02-26 21:38
Varför inte D700/D800 med Voigländers 40/2 pankaka? Tycker det puttar ner FF-DSLR till en behaglig storlek jämfört med Z[x] 35/2. Minns jag inte fel har du haft den innan & gillat?
kj_ 2012-02-26 21:47
Trist med sömnproblemen förresten. Hoppas det snart blir bättre!
Svar från Makten 2012-02-28 10:01
KJ, jag har haft den pannkakan och den var trevlig. Men kameran är fortfarande alldeles för stor för allmänt bruk. Ska jag bara ut för att fota är det en annan sak och då kan jag lika gärna släpa med mig Zeissobjektiven:-)
Hej Martin.
Att öppna kameran och klippa av filmen är inget dåligt sätt. Det är egentligen ganska praktiskt. Gjorde ofta så när fotot av några rutor behövdes i jobbet.
per
Svar från Makten 2012-02-25 22:36
Det konstiga är att jag aldrig hört talas om det förut. Folk som fotar få rutor per gång brukar nämna att man kan ladda sina filmrullar själv, men det är ju helt onödigt egentligen om man bortser från kostnadsbesparingen. Sen slösar man givetvis några rutor varje gång man klipper och drar fram filmen för "nästa omgång", men det känns inte som ett problem i sammanhanget.

Den avklippta remsan hade 6 bilder på sig som jag tog under en cykeltur för en eller två helger sen, så det blir nog ämne för nästa blogginlägg:-)
Du är helt omöjlig mannen - funderar du verkligen på att byta igen! :-)

Trist med sömnlösheten, låter inget vidare. När jag hade problem med att sova för några år sedan tränade jag hårt flera gånger i veckan. Det gjorde mig så trött att jag sedan sov som en stock. Det rensade tankarna också - och det är bra när man grubblar och tänker för mycket. Vilket jag gjorde...
Svar från Makten 2012-02-26 12:06
Jag kommer inte bli nöjd så länge det sitter puckon vid ritborden hos tillverkarna:-)) Visst är det helt sjukt att det för 50 år sen fanns en uppsjö av precis det jag sökte, men inte nu? Alltså med film då förstås.

Träna orkar jag tyvärr inte. Är alldeles för trött för det, så det blir en ond cirkel.
Bara analogt från ditt håll ett tag låter kul. Jag brukar, om man drar något slags genomsnitt, uppskatta de blogginläggen mer :)

Kan du hålla dig med digitalköpen så är det nog klokt att göra så. Priserna på både D700 och D800 lär rasa framöver och dessutom finns det ju en liten chans att någon gör något bra och lanserar en vettig kamera under tiden :)

Det var en cool kapellbild förresten. Stämmningsfull kåk.
Svar från Makten 2012-02-26 12:09
Det blir lite lättare att fota med film när snön försvinner, för det är sannerligen inte lätt att exponera och framkalla vettigt för att få teckning i den OCH i skuggorna samtidigt. Inte med digitalt heller egentligen, men där är det bara att se till att inte bränna ut något så får man bästa möjliga utgångspunkt.

Frågan jag ställer mig är om det är vettigt att köpa en D700 igen när D800 har några uppenbara fördelar. Den har 100% sökare och möjlighet att maska till 5:4-format, vilket jag velat ha läääänge. Plus 200 gram lägre vikt, vilket kan vara en hel del i sammanhanget. Vi får se!
APS-C?
Sony Nex-7?
Canon har patent på G för som passar för EVIL i APS-C format.
Det blir mycket EVIL de närmaste år(en).

Ha de'
Svar från Makten 2012-02-26 12:11
Än så länge finns inga vettiga objektiv till sådana kameror, förutom Leicas M-gluggar. Men de tycks inte funka så bra alltid, tyvärr. Dessutom slänger man bort halva den projicerade bildytan med den mindre sensorn.
Det skulle vara om jag sålde M8:an och köpte en sån som komplement till en större kamera då möjligen.
Antipodian 2012-02-26 13:56
Teoretisk ja - men det är inte alltid så mycket kvalitet i den perifera bildytan; jag skulle nog säga att 70-85% av informationsinnehållet i ett objektiv för FF finns inom APS-C cirkeln. Sen får man väl satsa på rätt bajonett/adapter. Du hade ju hittat något program som fixar vinjettering/färgfel t.ex. Zeiss/Leica/Voigtländer monterad på NEX-5N eller NEX-7?
Det är nog värt att avvakta ett år eller så innan man köper antingen en tegelsten eller 500g APS-C EVIL p.g.a. pris- och produktutveckling.
Svar från Makten 2012-02-26 23:46
Det beror på vilka objektiv man använder. Jag är van vid sådana som är skarpa ända ut i hörnen på FF;-) Men när man använder objektiv som har kort avstånd från utgångspupill till sensor så spelar även sensorns konstruktion roll, tyvärr. Vissa kameror lirar dåligt med vissa objektiv.

Just nu kikar jag på Sony NEX-5 med extern sökare. Lite väl dyrt är det för en så enkel kamera, kan jag tycka. Men om den funkar bra med 28:an så kan det kanske vara vettigt ändå. Den är ju bra mycket mindre än en M8.
Antipodian 2012-02-27 07:08
När jag kollar de objektiv som du har har/har haft till din D700 under åren uppmätt med upplösningen som funktion av avståndet från bildmitt (med MTF=10% som parameter) så går upplösningen ner - Zeiss är bättre än de flesta men de går ändå cirka 10% mot FF kanten. (Zeiss Makro 100/2,0 är nog svår att slå!) Ju högre upplösning desto brantare lutning t.ex. D800/D7000 jfr. D700/D300.

Det jag vill säga är att man förlorar inte så mycket som man kanske tror på att gå ner i sensorstorlek - med APS-H knappt något. CA och andra "absoluta" fel förstoras dock så dessa vill man hålla låga.
Svar från Makten 2012-02-28 09:59
Nu talar vi om helt olika saker. Dels behöver man högre upplösning ju mindre sensorn är för att få likvärdig skärpa per bildhöjd. Men det jag snackade om var att objektiv med viss konstruktion mycket väl kan vara oskarpare på en liten sensor än på en stor. Till exempel finns det gott om objektiv som är skarpa ända ut i hörnen på en Leica M9 medan de är gruvligt oskarpa på en NEX-7, för att dess sensor inte är anpassad för kort avstånd till utgångspupillen.

Mina Zeissobjektiv är helt meningslösa på en NEX eftersom de är gjorda för spegelreflexkamera. Vad är vitsen med ett 700-grams Makro-Planar på en kamera som går ner i fickan liksom? Dessa kommer jag alltså inte använda på den kameran, om jag köper en.
Antipodian 2012-02-28 11:12
Just vad jag menar - en smidig D7000 som ersättning för din D700. Alltså sensor med D800 pixeltäthet fast beskuren till APS-C storlek. Jag vill minnas att du har några Zeiss ZF kvar. Om inte är du helt fri - jag köpte en Pentax K-5 där ZK passar (KAF är ju en Zeiss konstruktion).
Men Nikon D800 har ju lanserats nu. Så det är väl bara att lägga en beställning och slanta upp 28 lakan (för själva huset)? :-)
Svar från Makten 2012-02-26 23:46
25 kostar den snarare. Men jag vet inte riktigt än. Det är fortfarande en typ av kamera jag egentligen inte vill ha.
2012-03-01 02:49   Mikael Risedal
Hej Martin , varför får du lergigan ett antihistamin för sömnbesvären?
Visst man blir trött av men lergigan är ju inte tänkt i första hand som sömnmedel och lergigan har en lång halveringstid vilket gör en seg en lång tid , jag har gett lergigan intramuskulärt till patienter med abstinens , delirium osv.
Har du provat insomningstabletten Zopiklon 7,5 mg.?Jag använder den ibland och halveringstiden är kort, dvs ur kroppen till morgonen
Ha det gott , sömnen är viktig.