Eller tvärtom, ibland.

Alkohol + Annonsmarknad = Dyrt (men trevligt!)

I lördags eftermiddag drabbades jag av en mycket svår och oförklarlig huvudvärk. Framåt kvällningen började jag tröttna rejält, och när den inte gått över ens efter en lång tupplur mellan 18 och 19 så slog jag upp en redig brottargrogg för att få bukt med saken. Det visade sig ge vissa oväntade effekter, kan man säga.

Tidigare samma dag antydde jag i ett blogginlägg att jag var på väg att nå vägs ände med min tunga Nikonutrustning. Jag hade åter igen börjat sukta efter en Leica M9, hur "fel" den än är på alla sätt och vis. Men nånstans går gränsen även för min prylgalenskap, så det var väl mest en lös önskedröm.
Emellertid hände det sig, efter andra eller tredje brottargroggen och en sakta avtagande huvudvärk samt tilltagande trivsel, att jag började kika runt lite på olika annonsmarknader. Det var en ganska bra idé, såhär i efterhand.

Inom ungefär en kvart hade jag lagt ett bud på en Leica M8 och ett Voigtländer 28/1,9 Ultron, utan att innan ha någon som helst plan på att köpa något. Säljaren svarade att om jag infann mig i Uppsala dagen efter så var den min! Jag gick raskt till SJ:s hemsida och köpte en tur- och returbiljett till Uppsala, trodde jag.

Innan jag pallrade mig i säng kontaktade jag dessutom den flitige kommentatorn Jesper Lundgren, som jag vet bor i Uppsala och som jag haft kontakt med på nätet i säkert uppåt 10 år utan att träffa, och lyckades bestämma att vi skulle ses. Det hade jag inte gjort i nyktert tillstånd.

-------------------------

På söndagmorgonen var jag allt annat än i form och ångrade under viss ångest både inköpet och att jag kontaktat herr Lundgren. Men jag satte i alla fall av mot Uppsala i god tid och hann på vägen upptäcka att jag köpt två biljetter åt vardera hållet. Nåja, det blev rätt billigt ändå.

Affären avlöpte som tänkt och jag lättade plånboken från en av de större buntar med sedlar jag någonsin burit på en gång. Vid det här laget hade hjärnan återfått ungefär rätt form, och jag mötte upp Jesper. Vi knatade de 3 kilometrarna tillbaka till stationen under mycket snackande och diverse provande av kameror som han och jag hade med oss.

Här har vi honom i egen hög person. En synnerligen trevlig och ödmjuk filur!

Leica M8 med Zeiss 35/2,8 Biogon-C @ f/2,8


Jesper hade med sig en Yashica mätsökarkamera, en tvåögd spegelreflexkamera och nån gammal bälgkamera med 6x9-format, medan jag förstås hade M8:an och Voigtländer Bessan. Det är alltid lika trevligt att pilla med konstiga fotogrunkor man aldrig sett förut, och så även denna dag.

Folket på gatorna sken ikapp med det trevliga höstljuset och jag började tycka att det här blev riktigt lyckat. Uppsala är en finfin stad som jag knappt tittat närmare på förut, men någon koncentration att ta bilder på stället blev det inte tillfälle till. En vy precis i närheten av ån och centrum kan jag dock bjuda på.

Leica M8 med Zeiss 35/2,8 Biogon-C @ f/8


Jag har ju haft en M8 förut, och den är precis lika bra och trevlig som sist. Precis som Zeissen! Den AA-filterlösa sensorn hos kameran ger nästan FÖR hög skärpa med detta objekiv, om det nu är möjligt. Som ni kanske ser i porträttet här ovanför är färgerna också mycket trevliga och mjuka.

Väl hemma igen och dagen efter fick kameran sin jungfrutur på cykel. Det var en blandad upplevelse. Den brusar något hiskeligt redan vid ISO 1250, men å andra sidan kan man komma undan med ganska långa slutartider.

Leica M8 med Voigtländer 28/1,9 Ultron @ f/2,8


Voigtländern har jag redan sålt faktiskt. Jag tänkte köra lite mer ”high end stuff” den här gången! Tanken är att försöka hitta ett Leica 28/2 Summicron Aspherical, som kostar skjortan i kvadrat. Men begagnat kanske det kan funka. Det blir mycket billigare än en M9 med även ett billigt objektiv i alla fall, och det där med kort skärpedjup är jag inte så intresserad av längre.

Men det finns ett objektiv som jag redan har sedan länge, som kommer att användas flitigt! Låt oss titta på det.

Nikon D700 med Zeiss 100/2 Makro-Planar @ f/5,6


Lite förvirrande blir det ju med den använda utrustningen som underskrift till en bild på helt annan utrustning, men ni fattar nog. Grunkan på bilden är förstås M8:an med ett gammalt Leitz Summicron-C 40/2, avsett för Leica CL. Mot alla odds fokuserar det helt perfekt, vilket knappast var fallet på min förra M8. Och inte nog med det! Det är både skarpt, litet och allmänt trevligt. Motsvarar ungefär 53 mm på småbildsformatet eller 35 mm på APS-C.

Då jag inte fått särskilt mycket tid att prova kameran på dagtid så pep jag iväg en sväng idag på lunchen.

Leica M8 med Summicron-C 40/2 @ f/4


Förstora bilderna så ser du hur fint det blir. No offense, alla moderna tillverkare inklusive Fuji med er fina X100, men det här är något helt annat. Allt utom egenskaperna vid höga ISO-tal är till M8:ans fördel.

Lite mjukt är det på full glugg, men med trevlig karaktär och noll vinjettering.

Leica M8 med Summicron-C 40/2 @ f/2


Det kanske är svårt att avgöra skillnaden mot ett Zeissobjektiv för den som inte är lika nördig som jag, men den är rätt stor. Lokal kontrast är lägre medan upplösningen faktiskt är högre. Renderingen är mer subtil på något vis. Inte alls dumt faktiskt.

Vi avslutar med en bild som trots sin testbildsintention kanske har något vettigt estetiskt innehåll också. Jag tänkte kolla om objektivet ger någon distorsion; alltså om linjer utåt bildkanterna kröks. Tydligen inte!

Leica M8 med Summicron-C 40/2 @ f/2,8


Knallskärpa ända ut i hörnen vid f/2,8 är ju inte fy skam heller. Bilden är helt obeskuren.

-----------------

Det var nog inte så många som orkade läsa hela inlägget den här gången, men det går ju bra att bara titta på bilderna också:-) Det blir alltid långa inlägg när jag improviserar. Om det är bra eller dåligt vet jag inte riktigt.

Nu kommer M8:an att följa mig i väskan var jag än går. Förhoppningsvis blir det mer plåtat på vardagarna då. Oavsett hur brusigt det nu vill bli när mörkret faller. För tillfället är jag mycket nöjd, vilket är det viktigaste.

På återseende!

Inlagt 2011-10-18 21:36 | Läst 2856 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hahahaha! Skön historia! :-)

Du är helt jävla otrolig på att byta kameror. Men kul läsning blir det! :-)
Svar från Makten 2011-10-18 22:04
Ja, vafan... Nån måste ju vara värst, eller hur? :-)

För att sätta saken i sitt perspektiv så köpte jag tre skjortor för 100:- styck på H&M på lunchen innan jag försvann i en halvtimme för fotandet. Det skulle aldrig falla mig in att betala dyrt för en skjorta. Kameror är en annan femma;-)
Grattis igen då! :)
Svar från Makten 2011-10-18 23:15
Antar att brottslingen alltid återvänder till brottsplatsen;-)
Impulser och frestelser är ju till för att man ska falla för dom ...

Av bilderna att döma kan jag inte se att du gjorde ett felköp. Tvärtom. Jag är lite avis på den fina bildkvaliten.

Ha det bra och plåta på !

/Harald
Svar från Makten 2011-10-18 23:26
Bildkvalitetssidan av kameran är intressant. Den uråldriga Kodaksensorn KAF-10500 från 2006 är med dagens mått helt värdelös vid höga förstärkningar. Redan vid ISO 640 är bruset ungefär som vid 3200 med en Nikon D700. Men å andra sidan ger den en helt annan skärpa och subtila men fina färger som inte kräver mycket efterbehandling alls, om man håller sig till ISO 160-320. Upp till 1250 kan man få vettigt resultat med hård brusreducering, men sen börjar det bli riktigt dåligt.
härlig historia som sagt och grattis till en trevlig kamera :), jag kan eventuellt ha ett summicron 28 till salu om jag får tag på senaste summilux 35 lätt beg, hör av mig isåfall.
Svar från Makten 2011-10-18 23:28
Gör det! 28:an är verkligen inte vanlig på begagnatmarknaden. Jag tror det gick en rätt billigt här på FS i veckan faktiskt. Jag får samla en hög med pengar att ha i beredskap så länge;-)
Seapic 2011-10-18 23:45
jepp de e nog ganska ovanliga, har silver versionen. hör av mig om de blir aktuellt
matlep 2011-10-19 23:24
Det är inte lätt att sälja begagnade Leica gluggar i Sverige, det är nog en av anledningarna till att det finns så få ute. Alla vill ha dom bra, Summicron, Summilux och så vidare, men ingen vill betala vad man begär.

Jag har sålt både en Summicron 28 ASPH och en Summicron 35 ASPH. Responsen när jag hade ute annonser här på Fotosidan och Blocket var i princip obefintlig.

La ut samma grejjer på L-Camera forumets marknad och sålde för bra mycket mer än vad jag hade kunnat få här.Visst det var lite mer klydd, men det var helt klart värt det.
Hej,
Hoppas du använder din M8 med Måtta:-)
Grattis!
Svar från Makten 2011-10-18 23:29
Buuu! :-)) Sån humor väntar vi med till på fredag tycker jag.
Alkohol leder ibland till storverk :)
Jag är glad att du hörde av dig, det var trevligt att ses. Jag har inget emot att synas i bloggen heller, cykelhjälmsfrisyr till trots ;) Bilden håller en förbaskat trevlig karaktär!

Du fångade dagens stämmning bra där med folket på trappan. Det blev en betydligt mer intressant bild än den klassiska vykortsvyn du hade bakom ryggen. Just den vyn dyker faktiskt upp som förstaträff på google om man knappar in uppsala: http://tinyurl.com/5suph24

M8an ser astrevlig ut med lite eltejp och den där pyttegluggen. Fan vad jag hoppas att någon gren av utvecklingen kommer sticka iväg åt det där hållet. Får hoppas att X100 satt bollen i rullning för oss som inte rikgit har råd med Leicas produkter (till nypris).

De två sista bilderna i det här inlägget faller mig verkligen i smaken. Det är lustigt hur träden i allén lutar så mycket, men ändå så uniformt. Och testbilden är hur trevlig somhelst.
Svar från Makten 2011-10-19 19:44
Alkohol är ett jävla elände, men kan lösa vissa problem förstås. Jag kopplar bort alla ångestfaktorer, blyghet och allt annat obehagligt, vilket är en rejäl varningsklocka. Å andra sidan är det nog inte farligare än att gå på ångestdämpande medicin. Tror snarare att det senare är mer beroendeframkallande eftersom det kan tas när som helst.

Du minns väl att jag sa att jag skulle låta bli den vyn just för att den var den mest fotograferade i Uppsala? ;-) Det löftet höll jag ju i alla fall:-))

M8 är i dagsläget den enda kamera som har rätt stuk och som begagnad inte kostar mer än en någorlunda likvärdig kamera med modernt stuk. X100 kommer faktiskt inte i närheten. Visst, den är mindre och har på många vis bättre sensor, men där slutar likheterna. Jag vill helst fokusera manuellt, och lustigt nog är menysystemet och kontrollerna hos M8 hundra gånger bättre eftersom det saknas massa trams som man bara blir arg på för att det inte funkar som det är tänkt.

Det var därför jag tänkte att det är lika bra att sluta vänta och köpa något man faktiskt gillar, åtminstone så länge. Att X100 ger bättre bildkvalitet är inte alls lika mycket värt som M8:ans trevligare hantering. Man tar inte bra bilder med en kamera man inte trivs med, helt enkelt.
jelu1661 2011-10-20 10:28
Ja, nog ställer alkohol till med mycket skit alltid, inget snack om den saken.

Angående vykortsvyn så föreslog jag den just för att jag vet vad du tycker om att fota vykortsvyer :)

Att M8an är det enda vettiga i sin prisklass och storlek håller jag med om, jag måste erkänna att jag hade glömt bort den lite. Det är helt klart ett intressant alternativ om jag någon gång tröttnar på min klumpiga 5D. Vid det laget kommer den förstås vara än mer ålderstigen, men det gör mig inget.

Jag antar förresten att du övervägt Leicas 28/2.8? Halva priset, två tredjedelar av storleken, hela bildkvalitén... men ack så ljussvagt i svenskt vintermörker?
Det gäller att handla med M8 :)
Jag lurade också på en M8 efter att jag sålde "bjässen" men jag kom till besinning, köpte en mycket billigare kamera och la undan 10 papp till en resa :)
Du är visst på jakt efter en 28 till M8 här finns en: http://www.tradera.com/Leica-Elmarit-M-28-2-8-i-originalbox-fran-1994-toppskick-auktion_342578_140771388
//Chasid
Svar från Makten 2011-10-19 19:49
Vad är det du köpt då? Säger man A får man säga B! ;-) Resor intresserar mig föga förresten. Jag vet inte riktigt varför, men jag tror att det är för att jag är överkänslig för intryck. Det finns tillräckligt mycket intressant att finna runt knuten och en helt ny mijö blir ofta för mycket. I alla fall om det handlar om kort tid.

Jag tror inte den där Elmariten är värd ens utropspriset. Däremot uppföljaren med asfäriska linselement, är mycket liten och ska vara hur bra som helst. Med M8:ans dåliga brusegenskaper vill jag dock ha f/2 åtminstone.

Tillägg: "Skickas endast med Posten, ej avhämtning..."

Luktar ju scam lång väg.

Tillägg 2: Fast nu ser jag att det är Jan Lauritz som även är medlem här. Han är reko!
Chasid 2011-10-19 20:42
Du har rätt i att det finns massor att hitta runt knuten men jag tycker även om att resa, träffa nya människor, vidga mina vyer och rasera mina fördomar. Appropå kameror så har jag köpt en bättre begagnad Canon av det något billigare slaget. Den är bra upp till 3200 ASA och det var mitt största krav. Även om jag gillar M8:an så är brusegenskaperna under all kritik och de ljusstarka objektiven är allt annat än billiga... Men å andra sidan så kommer det att komma kameror med elektronisk sökare och småbildsformat någon gång i framtiden och då kommer jag gladeligen att byta från Canon till Sony :)
//Chasid
Det blev en "brottar-Leica". Grattis till köpet! Bättre en trasig Martin i Uppsala än ingen alls ;)
Hälsar Gitt
Svar från Makten 2011-10-19 19:52
Man kanske kan kalla det för "grogg-Leica"? ;-) Jag var mindre trasig än vad jag är för tillfället, men den här gången är det bara på grund av dåligt humör, inte alkohol.
Det blir nog en M9:a till slut, eller kanske en kommande M10 som förhoppningsvis behåller de fina egenskaperna från M9 med bättre prestanda på höga känsligheter och om jag fick tycka även ett mer avancerat ljusmätningssystem som komplement. Dessutom skulle det vara fint om man speglade in ramarna elektroniskt så att de stämde bättre oavsett vilket avstånd man fokuserade på.
-affe
Svar från Makten 2011-10-19 19:54
En begagnad M9 kan jag tänka mig när de trillar ner under 30k eller så. Men en ny är ett hån mot mig som konsument, om man ser till vad man får för priset. Det blir som att sälja en gammal Amiga i nyproduktion för samma pris som den betingade när den var ny.
Bilderna på trappan och den faluröda väggen får det verkligen att börja suga riktigt ondskefullt i Leica-tarmen! Fan att du måste locka in en på farliga (läs "dyra") tankar precis när man trodde att lyckan var gjord med 5DMkII och Zeiss-gluggar... ;.)
Svar från Makten 2011-10-19 19:56
En M8 är inte så fasligt dyr faktiskt (fast det beror ju på vad man jämför med). Jag gav 14 lock för den här. Leica-objektiv av modernt snitt däremot... Dock funkar Zeiss och Voigtländer skapligt, men man får passa sig med fokusjusteringen! Inte alla lirar med Leica-kameror. Det går att justera in kameran för vilket objektiv som helst, men då kommer den kanske inte funka med Leicas dito istället.

Jag tror att den bästa lösningen är att bara ha ett enda, riktigt bra objektiv. Det i sig är ju en lockande tanke också.
Hej igen Martin,
Det är kanske bäst att skriva till dig om det här också, nu när du ärinvolverad i Leica-världen igen.
Det är kanske något annat som du behöver och det återfinns kanske här:
http://www.leica-deals.com/en/leica/p/all/all?utm_source=20111019&utm_medium=E-Mail

Dessutom är ju en ny minoritetsägare inne i företaget just nu, (det blev ju inte du):
http://www.l-camera-forum.com/leica-blog/2011/10/blackstone-buys-a-44-percen-leica-camera/?utm_source=20111019&utm_medium=E-Mail

H/ Ronny Persson Helsingborg
Var du inte nöjd med Ultron 28/1,9? Min fokuserar rätt, klarar motljus och är tillräckligt skarp. /Jocke
Efter allt du sagt om Leica är jag häpen! Men jag är säker på att om jag hade en M8 skulle jag älska den. Sedan kan man fråga sig hur M8 står sig vid jämförelse med M9.
Har annons ute på min summicron 28:a, 18000 prutat och klart inkl leitz uv.
-affe
Jag trodde brottar-groggar gav huvudvärk, inte botade dem. ;)

Du verkar ju vara nöjd med köpet så helt omdömeslöst var det ju inte.

Håller med om att priserna på begagnade M9:or är "in the blue". Inte konstigt med tanke på att det det kan ta lång tid att få en ny. En dag spricker bubblan, men jag tror ändå att M9:orna kommer att ha högre attraktionskraft när en ny modell kommer än M8 har idag.