Eller tvärtom, ibland.

Är det inte dags för ett till Zeissobjektiv?

Idag sålde jag mina två 50-millimetersobjektiv, som tjänstgjort under ganska lång tid med mina mått mätt. Jag har varit oerhört nöjd med dem, men jag vill inte ha två stycken att välja mellan. Dessutom har min Zeiss-35:a fått mig att helt ändra inställning till både bildbehandling och vilka resultat jag egentligen vill ha. Så nu har jag beställt ett Zeiss ZF 50/1,4 Planar:-)

Det är många som verkar lite besvikna med det, främst vid stora bländaröppningar och på nära håll. Men det är inte så jag fotograferar. Snarare vill jag ha knallskärpa på några meters håll, nedbländat 1-2 steg. Och där tycks Planarn enligt allt att döma vara lite magisk.
Tittar man på olika tester med MTF-kurvor och annat så får man en lite skev bild eftersom de oftast är gjorda på nära håll. Ser man sen riktiga bilder så är korrelationen mot testresultaten helt obegriplig.

Objektivet kommer förhoppningsvis redan imorgon. Inga bilder från idag har jag att visa heller. Men jag tänkte komma med en liten påminnelse. Jag hör ett visst gnäll här och där om att det är kallt, mulet, regn och allt vad det är. Drag er gärna till minnes hur det såg ut för inte så länge sen.


Tack, men nej tack!


10 grader och lite mulet ter sig raskt som rena himmelriket!

Tillägg 20:47: Jo, jag har faktiskt en bild från idag. Som jag egentligen tycker är alldeles för usel för att visa, men i sammanhanget ger den inlägget en betydligt större poäng, så här kommer den.

Inlagt 2010-05-26 20:36 | Läst 4295 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till ett bra köp Martin! Jag har ett Carl Zeiss 50/1,4 förvisso med Contaxbajonett men skillnaden mot det nya är hårfin en sak står klar maken till objektiv får man leta efter :) Jag ser fram emot fler trevliga Zeissbilder i din blogg framöver!

Jag var uppe i Norrland ett par dagar i förra veckan och fick uppleva svensk högsommar när den är som bäst! Men det fanns de som klagade på värmen ändå,,, jag påminde dem också om hur det var förra månaden!
//Chasid
Svar från Makten   2010-05-26 21:46
Ja, Contax-planarn ska tydligen vara i stort sett identisk med den nya. Kanske en och annan "tweak" har tillkommit, förhoppningsvis till det bättre (om det nu är möjligt). Jag gillar verkligen att Zeiss tycks ha helt andra mål än övriga tillverkare när det gäller optiska prestanda. Mer "på riktigt" istället för "på pappret".

Vädret tycker jag har varit alldeles utmärkt:-) Till och med när det jävlades som värst i helgen var det rätt mysigt.
Kul med nytt objektiv Martin :-)
Jag ser fram emot dina rapporter, illustrerade förstås.
Vinterbilderna var härliga och det var ju inte så länge sen.....
//Claes
Svar från Makten   2010-05-26 21:49
Bilderna är från första mars, så det snart tre månader sen. Men det känns som om det gått en evighet sen dess. Särskilt eftersom jag fotograferat i stort sett varje dag.

Alla rapporter blir illustrerade! Fattas bara annat:-) Det var dock med lite vemod jag packade ner Nikkorna. 50/1,2 är ett fantastiskt objektiv.
Zeissgluggarna är kanon!Har 25:an själv.
Men lika bra är Voigtländers som tillverkas i samma fabrik i Japan(Cosina).
De kostar dessutom hälften.
Jag har Apo-Lanthar 125/2,5 makro,det är bland de bästa gluggar jag ägt,
och det är många!

Thomas
Svar från Makten   2010-05-26 23:09
Zeiss och Voigtländer må tillverkas i samma fabrik, men de har ju ingenting gemensamt designmässigt. Jag har haft 3 Voigtländergluggar själv, som alla varit mycket bra. Men faktiskt inte lika bra som de 2 Zeissgluggar jag också haft (och har). Eller, "bra" är ju subjektivt. "Annorlunda" kanske man borde säga.

I alla fall bör man inte göra för stor affär av att Cosina är tillverkaren. Jag skulle gärna ha 125/2,5 också för den delen:-)
Du kan skaffa en ny 1,2a i framtiden om du skulle sakna den för mycket. Nu blir det nytt och spännande både för dig och oss bloggläsare!

På det lilla jag sett om Zeiss 50/1,4 så verkar mycket intressant! :)

Edit: Jag glömde säga att jag verkligen gillar första vinterbilden. Den lustiga lampan som dessutom är lite trasig är en utmärkt förgrund. Tror inte att jag sett den här förut.
Svar från Makten   2010-05-27 10:45
Det skulle vara om jag köpte ett 55/1,2 då. Den var lite intressantare faktiskt, och antagligen ett vettigare komplement. Men det är tveksamt om det blir av.
Jag har nog inte publicerat den första bilden förr, nej.
Ser med spänning fram mot bilder med nya gluggen!
Svar från Makten   2010-05-27 10:46
Då är vi två! ;-)

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning