Eller tvärtom, ibland.

Är fotografering meningen med livet?

Meningen med mitt liv alltså. Det känns ofta rätt meningslöst nämligen, livet. Men är det något jag kan göra med glädje, dag ut och dag in, så är det att fotografera. Vad som än bryr min stackars hjärna så blir det alltid bättre om jag fotograferar.
Det är som att öppna ett fönster och vädra ut allt elände. Man kan kika ut istället, utan att behöva bry sig om vad som finns i "rummet", vilket är en metafor för resten av livet.

Ett trångt, svart rum. Tur att det finns ett fönster i alla fall.

Idag var jag lite krasslig och beslöt att inte följa med de andra på återbesök i den urblåsta byggnaden jag skrev om härom sistens. Men inne kan man ju inte sitta och mögla, mitt i försommaren. Nej, ner med lite lämpligt jox i väskan och iväg!

---------------------------------

Mina föräldrar brukar säga att det är finast i maj. Jag har inte riktigt fattat vad de menat förut. Men nu gör jag det.
Förstora bilderna så slipper du det sönderkomprimerade bloggformatet!


På varje liten kvist och i varje dunge kämpar små knoppar och blad för att förbereda årets livsuppehållande arbete, med pollinering och fotosyntes och allt det där. Det är ju meningen med deras liv. Att bara se till att det fortsätter egentligen.


Blommar man inte ordentligt så väljer bina ett annat träd, och det vill man ju inte, om man är ett träd. Och ser man inte som litet blad till att täcka så mycket som möjligt av marken så blir det svårt i skuggan under träden.


Man måste snabbt som ögat breda ut sig och ta plats. Är man snäll och återhållsam blir det inget av livet. Kämpa eller dö, det är reglerna.


Finns det inte plats för en där andra håller till, så får man finna sig i sin lott och ta en plats där de andra inte vill vara. Som i ett lerigt dike till exempel.


Så vad är meningen med mitt liv? Jag vet inte. Men att bara iaktta livets mekanismer och försöka förstå dem, kanske räcker. Jag tycker mycket om det i alla fall. Och jag har väl inget val. Familjebildning, villa och hund tycks inte vara aktuellt. Jag får göra som de gula blommorna i diket och vara glad över det jag har. Det är inte alla som kan fotografera.

--------------------------

Alla bilder är tagna med Zeiss 35/2 på D700.

Inlagt 2010-05-16 22:05 | Läst 2108 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Nej, det är inte alla som kan fotografera, och inte alla som fotograferar som kan fylla sina bilder med en enkel och vardaglig mening på samma sätt som du! Ibland tycker jag att jag lär något nytt om foto (inte nödvändigtvis det ytliga, utan lika ofta om ett förhållningssätt till foto och bild) i varenda en av dina bloggposter.

Kan familj, villa och hund vara meningen med livet? För mig har det aldrig varit det. Jag är gift eftersom jag trivs med min livskamrat, men själva meningen måste vara något annat. Och jag bor i eget hus eftersom jag måste ha någonstans att bo, och här finns knappast något annan möjlighet. I Sverige bodde jag i bostadsrättslägenhet. Och hund? Jag har en massa hundvänner här byn men skulle inte vilja ha hund själv.

Nej, jag vet inte vad meningen är, inte om man försöker uttrycka det i banala termer, som att äga vissa saker eller ha en viss livsstil. Men jag tror att meningen (och insikten om meningen) finns därinne någonstans och kommer att uppenbara sig för mig ifall jag fortsätter att helt enkelt göra sådant som jag tycker om och tycker är roligt. Just nu har jag t ex byggt ett litet trädgårdsskjul. Det var egentligen förfärligt jobbigt, men nu står det där och lyser, och det är roligt. Och det är roligt att gå runt i byn och njuta av blomsterprakten. Roligt också att fotografera, men jämfört med dig är jag som fotograf en riktig latmask. Man kan säga så här: jag fastnar i fruktlösa funderingar över... inte meningen med livet men meningen med bilden.

Det är bättre att fotografera än att fundera över meningen med att fotografera. Det är min övertygelse. Jag är på väg dit tror jag.
Meningen med livet, tja en spännande fråga! ;) ;)

Jag har en egen teori liksom! :)
Det finns ingen mening, den skapar vi själva!
Det kanske är som en resa i ett spännande landskap, man ser och upplever intressanta saker nästan hela tiden...!?

Se'n har en problematik inkommit, vi inser att resan inte är för evigt....
Då gäller det att hitta på nå'got trösterikt för att orka med resan..
Och det gör vi på olika sätt..

Ok, det om det liksom! ;)

Vad gäller tiden vi är i just nu! I Sverige i alla fall!
Den brukar ofta kallas "mellan Hägg och Syren!"

Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren! :)
/Bengan
Ju mer man tänker på livet, desto onödigare ter det sig. Skit i det! Varför ska allt ha ett syfte? Fortsätter du såhär kommer du bli religös ;)

Jag satt och lyssnade på Instinct Blues av White Stripes (från albumet Get Behind Me Satan) när jag började läsa det här inlägget. Lyssna om du har möjlighet, det passade.

Jag tror inte att någon mening med livet står att finna, men att lära sig om hur saker och ting fungerar, skapa något nytt och fascineras av omvärlden låter som ett bra sätt att fördriva tiden.

Jag var också ute och promenerade igår, och försökte mig bland annat på att skjuta macro med mitt fisköga. Närgränsen är egentligen 30cm, men vid extrem nedbländning blir skärpedjupet verkligen +/-inf. Här ungefär 1cm från molusken: http://tinyurl.com/3y3yrqb
Tack för era kommentarer! Egentligen var frågorna retoriska. Jag vet redan vad jag anser är livets mening, men tänkte spåna lite kring det. Det är samma sak för alla arter, såväl som för oss som för de växter jag skrev om.

Livets mening är att föra livet vidare.

Men eftersom jag nog inte kommer att göra det, så får jag istället försöka föra mina tankar, idéer och kunskaper vidare istället. Det är ju egentligen samma sak. Kan någon "lära sig något nytt om foto av varje blogginlägg", så är bloggen en del av denna livets mening. Allt vi gör, säger, skriver och uttrycker påverkar världen och människorna.

Att jag skrev om det är för att jag var ledsen. Jag var tvungen att försöka påminna mig om det som faktiskt är värt något. Jag har väldigt svårt att se det ibland, även om det finns där.

Tack för att ni läser och skriver! :-)
Hej Martin
dina ord i bloggen gav mig egentligen inte så mycket nytt, men bekräftade det jag själv ofta grubblar över. Skönt att se att man inte är ensam om det.................
Och till din föregående blogg, det är inte alls långa och tröttsamma saker du skriver om du fortsätter i den här stilen så kommer jag i alla fall att läsa!
Hälsningar
Stanislav
Att fortplanta sig är meningen med vår existens, snarare än meningen med våra liv... även om jag kan gå med på att man kan hävda att det är samma sak :)

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning