Eller tvärtom, ibland.

Att köra vilse är inte så dumt

Höstfärger i kombination med strandlinjer och hav är trevligt, och därför begav sig idag tre fotografiskt intresserade filurer - varav en jag - utåt Nackahållet med bil och diverse utrustning. Nån slags luddig plan om att fara till Velamsunds naturreservat fanns, men eftersom jag i egenskap av kartläsare beordrade helt fel rutt så hamnade vi istället vid Tjustviksviken. Märkligt namn, ja.

På vägen intog två av oss varsin väldigt medioker pizza i Orminge centrum. Pizzerior med uskänkningstillstånd bör till varje pris undvikas, vilket är en regel som även idag visade sig vara sann. Inte för att det hände något eller så, men klientelet var det väntade. Halvalkoholiserade tomtar som sitter och super mitt på ljusa dagen är kanske inte vad man vill ha som sällskap till lunchen.

I alla fall kraschade vi sen på en lämplig parkeringsplats nånstans i ingenstans och knatade ned mot vattnet. Ljuset var idealiskt.

 


På digitalkameran hade jag 35:an, men i väskan fanns också en annan kamera.


Nämligen min trevliga mellanformatare. Jag plåtade upp den svartvita rulle som satt i och laddade sen med diafilm. Det ska bli rysligt intressant att se vad det kan ge!

Kameran saknar ljusmätare, så jag satte digitalkamerans bildstil till "vivid" och använde den som utgångspunkt för exponeringarna. Det fick mig dessutom att ta lite digitala bilder där jag brassat på mer vid efterbehandlingen än vanligt.


Det ser kanske inte så påbrassat ut, men jämfört med hur jag brukar behandla mina filer nu för tiden, är det så.

Jag tror jag valde helt rätt objektiv för dagen. ZF 35/2 gör alltid vad det ska.


Ute på udden låg en liten sommarstuga med tillhörande förfallna bodar. Eller egentligen var det nog bodarna som låg där först.


Som du kanske ser beskär jag nästan alltid bilderna till ett mindre utdraget format. Jag avskyr 3:2 som sidförhållande. Trist nog finns det inga digitalkameror med stor sensor som inte har detta. Så man måste slänga bort en hel del av objektivets projicerade bildcirkel helt i onödan.

Ljuset dämpades en aning strax innan vi vände åter mot bilen, och färgerna var helt fantastiska.


Medan jag skriver detta inser jag att mitt skärpnings- och förminskningsskript inte konverterar färgprofilen till sRGB, trots att det uttryckligen ingår i skriptet. Det betyder att jag tidigare postat en mängd bilder med AdobeRGB som färgprofil, vilket ser ut som skit i nästan alla webläsare. Så jag var tvungen att göra om precis alltihop. Jag förstår verkligen inte varför, men nu måste jag tydligen göra om skripten. Och så har jag alltså ruinerat färgerna för läsarna i flertalet blogginlägg bakåt i tiden.

Jaja, datorer är som de är. Gör lite som de vill utan att man bett om det:-/ Nu har jag skaffat en Mac, så får vi ser hur det går. Dock sitter jag vid PC:n nu eftersom Macen har alldeles för liten och dålig skärm. Tanken är att skaffa en extern, så snart som möjligt.

Inlagt 2010-10-10 21:51 | Läst 3177 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
O jag som häromdan tänkte att du senaste tiden hade levererat lite sämre bilder än vad du brukat. Nu fick jag svaret på varför det var så också. Tack för fixen! :D
Svar från Makten 2010-10-10 23:01
;-)

Skillnaden kan vara ganska stor i vissa bilder men helt negligerbar i andra. Jag upptäckte det som sagt i sista bilden som blev helt blek och glåmig.
Jag har nog inte tänkt på att färgerna har varit dålig. Kör iofs Firefox och den kanske läser dom mer korrekt.

Välkommen till den ljusa sidan - Mac sidan ;)
Svar från Makten 2010-10-10 23:05
Jag tror inte Firefox fixar AdobeRGB, men det är möjligt att det ser bättre ut där än i IE. Min PC håller på att ge upp totalt, så jag kan inte köra Firefox längre. Programmet "finns inte" enligt datorn, trots att det ligger där på disken.

Mac har en mängd nackdelar som jag säkert kommer att förbanna en del. Men jag ska försöka hålla datorn så "ren" som möjligt. Redan efter ett par dagar har jag insett att användargränssnittet är otroligt mycket bättre, såvida man inte behöver göra något komplicerat. Och det är väl där det skiter sig. Man har inte samma kontroll över datorn. Men istället slipper man mängder av dumheter som PC-system har för sig.
Problemet med datorer är inte att de gör lite som de vill, det är att de gör exakt som man ber dem om. Saken är bara den att ytterst få förstår vad de håller på med till 100%, börjar man göra saker användarvänliga är det helt omöjligt att veta vad man håller på med, tyvärr ;).

Härliga färger idag, ska bli kul att se vad som kommer från den vansinniga rangefindern!
Svar från Makten 2010-10-10 23:09
Det märkliga är att exakt samma skript för en vecka sedan gav filer med sRGB. Men inte nu längre. Nu får filerna en profil som är "undefined profile". Jag har inte ändrat ett skvatt, och i själva skriptet finns ett moment som omvandlar till sRGB. Men tydligen har det slutat ge någon effekt. Jag kan inte förstå varför, och detta är ett tydligt fall av att datorn gör saker som jag inte bett om.

Ja, det var finfina färger idag:-) Jag hoppas att jag inte slarvade för mycket med diafilmens exponering. Med kameran ifråga kan man "bara" justera halva steg med bländaren och hela steg med slutartiden. Men har det funkat i alla tider så ska det väl göra det nu också:-) Jag har två rutor kvar på rullen som jag måste bränna innan jag lämnar den på framkallning.
Bränn dem redan imorgon på vägen hem från jobbet!

Det är troligen så att det är någonting som scriptet använder sig av som ändrats. Det är ett användar/programmerarfel, inte ett datorfel ;)
Svar från Makten 2010-10-11 12:16
Jo, men då har vi det där med "har ändrats", vilket knappast är något jag aktivt gjort själv. Den datorn är helt knäpp, och det är därför jag passar på att köpa en ny. Exempelvis har Firefox "försvunnit". Programmet ligger där på disken men "finns inte" när man klickar på exe-filen.
Detta var färgsprakande så det räcker. Man får revidera sin uppfattning om Martin som landskapsfotograf :-)
Svar från Makten 2010-10-11 12:17
Pja, man får väl försöka ha några strängar extra på sin ukulele:-)
Det som jag först lägger märke till, och det har jag sett i både Safari och Camino, webbläsare för Mac, är att lövens höstfärger ser övermättade ut. Att färgerna blir skit i Adobe RGB kan jag inte hålla med om, i alla fall inte när jag lägger ut bilder i Facebook eller tyska Fotocommunity. Det är just den färgrymden som mina Photoshop Elements 2 och 3 släpper fram när jag öppnar mina bilder. Alla de andra får jag alltid en fråga om när jag ska öppna dem.
Svar från Makten 2010-10-11 12:25
Det är inte AdobeRGB som är något fel på, utan det faktum att de flesta webläsare inte klarar att hantera den färgrymden. Resultatet blir grådaskiga färger och knasig kontrast, oavsett vilken skärm man har. Därför är det lämpligt att konvertera till sRGB innan webpublicering. De flesta skärmar kan inte visa större färgrymder än så heller, så det är ganska bortkastat att använda en färgrymd som i de allra flesta fall bara kommer att förstöra intrycket för betraktaren.
Ja intresse och engagemang saknas inte det ser jag ju!
Härliga rofyllda höstbilder!
Svar från Makten 2010-10-11 12:27
Jag har några få intressen som jag går in för så mycket det bara går. Innan fotograferingen tog sig in i mitt liv spelade jag gitarr flera timmar om dagen. Jag har också åkt skidor en herrans massa veckor om året. Men nu är det foto som gäller, tills jag hittar något nytt att förkovra mig i:-)
Exakt, du har inte kontroll över din mjukvara, vilket du ämnar lösa genom att köpa ny hårdvara.
Svar från Makten 2010-10-11 14:03
Jag har ju inget val. Datorn har fått spatt fullständigt, och det är inte mitt fel. Jag får tacka Microsoft.
Den nya "Färgglada" martin i farten :-)
De där bladen bland stenarna gillar jag bäst idag.
Så syns ju Zeisseffekten fint där också.
Mvh /Claes
Svar från Makten 2010-10-11 14:04
Ja, den gillar jag bäst själv också. Jag tog dessutom "samma" bild med mellanformat och dia, så det ska bli intressant att se hur det skiljer sig.
Ja själv har jag länge anammat fömågan att köra vilse!

Har tom tränat på det, varje gång jag lyckas böir jag lika glad!!

Försökte tom gå ombord på fel tåg nere i itelien i sommras bara för att komma dit jag inte skulle!

Saker och ting blir liksom lite bättre då..
Svar från Makten 2010-10-11 18:59
Jag har lite för bra lokalsinne för att det ska funka. Igår var ett undantag, men det berodde delvis på att jag satt med kartan på mobiltelefonen, och den är inte direkt snabb;-) Annars när jag själv är ute och knatar brukar jag bara se vart jag hamnar. Ganska trevligt!
;) Fast du har ju valt Microsoft.
Nu vill jag minnas att du nämnde att du går över till Apple, med lite tur är det bättre, men egentligen kvarstår problemets kärna. Så länge man inte vill lägga mycket tid så kommer systemet vara tvunget att köra en massa automagi, och då tappar användaren kontrollen.
Svar från Makten 2010-10-11 19:02
Haken är att jag helt saknar intresse för datorer som sådana. Jag tycker mest att de sätter käppar i mina hjul och beter sig underligt. Det var bland annat därför jag valde Mac denna gång. Jag ser många fördelar bara efter ett några dagars användning, men jag har också lite svårt för det där med att inte ha kontroll. Å andra sidan går det ju uppenbarligen inte nåt vidare när det är jag som sitter vid rodret;-)

Den här gången ska jag försöka hålla datorn "ren". Jag har alldeles för mycket kufiska specialprogram på PC:n som nog kan vara en källa till dumheterna.
Ja, det är ett problem det där. Om man inte ska ha ett väldigt simpelt system (mycket simplare än de flesta tycker duger) så kräver full kontroll mycket jobb.

Den moderna användarvänligheten är fantastisk när det kommer till att använda något utan att behöva lära sig exakt hur det fungerar, men är hemsk när något går fel.

Jag tror inte att du kan/ska/bör göra på något annat vis än du nu gör :)
Föresten, grattis till blogginlägg nummero tvåhundra!
Datorproblemet låter som en skadad hårddisk - säkrast att ha koll på backuperna...