Båtklubben – En linjespelsökares oas

Om jag ska försöka sätta fingret på min fotografiska stil – i den mån jag har någon – så tror jag att den kan beskrivas som "närbilder fast på håll", vilket är en intressant motsägelse. Det handlar om små eller stora utsnitt av verkligheten som helt saknar sammanhang, annat än det som finns inom själva bildens ruta. 
En typisk landskapsbild tagen med vidvinkel är precis motsatsen. Där vill fotografen ha med allt; visa helhetens skönhet. Jag vänder gärna på saken och vill visa de ingående delarnas skönhet, utan att för den sakens skull gå särskilt nära motivet. Gärna i mer eller mindre abstrakt form. Det spelar nämligen ingen roll vad det är som gör bilden, bara den har intressanta linjer, färger och strukturer.

I eftermiddags var jag i vanlig ordning ute med diverse kameraprylar i väskan för att lufta hjärnan och kanske hitta något att fotografera. Jag hamnade vid Gröndals båtklubb och kom raskt ihåg vilken fantastisk motivoas en båtuppläggningsplats kan vara. För bland alla snötyngda kapell, bojar och färgavskavda skrov finns en myriad av motiv som passar mitt öga perfekt. 

Zeiss 100/2 @ f/11


Jag antar att jag tilltalas av det här för att det är precis lagom fjärran från min vardag. Man hade ju kunnat hitta likvärdiga linjespel i vad som helst, men är det för bekant så blir det svårt att se. Dessutom gillar jag verkligen båtar och båtliv, vilket skapar en särskild entusiasm att avbilda dessa motiv.

Zeiss 100/2 @ f/2,8


Det var väldigt trevligt att för första gången på länge få använda det här fantastiska objektivet och verkligen känna att det var rätt verktyg för saken. Jag har nog sagt förut att det är helt vansinnigt att ha något så dyrt som man använder så sällan, men när jag väl gör det, så är det raskt värt alla pengar utan tvekan. Jag ska nog öva mig lite mer genom att bara ha det som enda objektiv med mig, då och då.

Ibland kommer jag på mig själv med att försöka avbilda motiv som om de vore en flagga. Och varför inte? Flaggor brukar ha ungefär den balans mellan färg och linjespel som är just det jag vill åt.

Zeiss 100/2 @ f/9


Oftare än jag tror kanske...

Zeiss 100/2 @ f/5,6


Om du undrar varför jag väljer så olika bländarvärden så är det oftast en kompromiss för att få så stort skärpedjup som möjligt utan att behöva höja ISO-talet för mycket. Den stökiga bilden med alla snören en bit upp är ett undantag där jag ville "sortera" lite i motivet med kortare skärpedjup.

Dags för objektivbyte! Det här motivet krävde en synnerligen bökig position inne under en båt.

Zeiss 35/2 @ f/11


Jag är inte helt nöjd med balansen i kompositionen, men jag var tvungen att beskära ganska hårt på vänstersidan eftersom det var massa skräp där. Den mörka ytan nere till höger väger lite för tungt, kan jag tycka. Men komplementfärgerna och de ingående elementen är precis där jag vill ha dem i förhållande till varandra.

Vi avslutar med dagens favorit.

Zeiss 35/2 @ f/5,6


Här valde jag f/5,6 som en kompromiss mellan skärpedjup och att få någorlunda oskärpa på bakgrunden, så att den inte skulle störa där mellan rodret och skrovet. Spalten bildar ju nämligen huvudlinjen i hela kompositionen, och får inte besudlas onödigt mycket.
Du kanske inte tänker på det, men jag har också ställt mig precis så att det mörka skrovet i bakgrunden slutar i linje med bottenfärgen på båten som avbildas. Såna detaljer är väldigt lätt att glömma bort, men gör en jädra skillnad.

Sammanfattningsvis är jag väldigt nöjd med dagens skörd. Jag har några till bilder som jag skulle kunna visa, men det blir lite för mycket på en gång. Och faktum är att det är skitsvårt att välja ut bilder som komplementerar varandra, sett till främst färg. Bild #3 och #4 är till exempel lite för lika egentligen.

------------------

Jag har förresten framkallat en rulle Fomapan 400, som jag snackade om sist. Resultatet ser väldigt bra ut för blotta ögat, men den ska skannas, bildbehandlas och granskas. Det blir nästa rapport. Det vore väldigt trevligt om den är tillräckligt bra, för då kan jag spara en slant i framtiden.

Ha nu en trevlig avslutning på helgen, så ses vi snart!

Inlagt 2011-02-27 20:13 | Läst 6093 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
När du skriver, "Det spelar nämligen ingen roll vad det är som gör bilden, bara den har intressanta linjer, färger och strukturer", är det precis som om jag själv skulle ha skrivit det =)
Jag älskar färger och former i skön harmoni och då spelar inte motivet någon roll. Något för ögat att njuta av =)
Och du lyckades helt, HELT suveränt med dina bilder.
10 poäng till bild nr 4 och 6. Toppsnygga bilder =)
Bra jobbat.
/Lena
Svar från Makten 2011-02-27 21:43
Tack så mycket! Jag har ibland tänkt mig en samling bilder som om den vore en låda med godis. Varje bild ska vara som en tilltalande pralin som man vill plocka upp ur lådan och smaka på, bara för att den är färgglad och vacker, trots att den egentligen bara innehåller massa elände;-)
Nordik 2011-02-27 21:47
Ja men precis. Man ska väl ha lite ögongodis också...bilder som berättar är också bra men ibland vill man bara njuta av just former och färger.
Mycket trevliga bilder makten! Särskilt den sista. Mycket skickligt funnet och avbildat :)

Jag skulle aldrig finna ro att fotografera bland båtarna, jag skulle känna att folk skulle kunna tro att jag var ute i skumraskaffärer... vilket är störtlöjligt.
Svar från Makten 2011-02-28 20:35
Jag skulle nog ha precis samma tanke om det var någon i närheten. Men det var det inte;-) Egentligen förstår jag inte riktigt hur de vågar ha stället helt oinhägnat. Nästan alla andra båtklubbar är bakom lås och bom på vintern och även nattetid på sommaren. Dessutom vill jag nog påstå att det är fler "skummisar" just härikring än på många andra ställen.
Jag tycker det är lite spännande med ditt sätt att ta bilder, att locka fram bildmässigheten där man annars kanske inte väntar sig den. Inspirerande!
Svar från Makten 2011-02-28 20:37
Vad fint! För det är nog just det som är hela min grej:-) Vackra saker är ju vackra ändå, och behöver liksom inte avbildas. Det blir ju ändå aldrig lika bra som i verkligheten då, menar jag. Fotar man gammalt skräp eller enklare saker så är det omvänt.