Bokeh-bonanza på lunchrasten

Idag blev jag lite paj i huvudet av ett möte på förmiddagen, så efter inmundigande av lunch gick jag en liten promenad med kameran i högsta hugg. På bara en halvtimme hann jag koppla bort hela omvärlden och fokusera på att fotografera. Mycket effektivt, och dessutom med precis rätt effekt på sinnet.

På kameran hade jag det nyinförskaffade Voigtländer 35/1,4 FE. Jag gillar det mer och mer, vilket ni kanske kan skönja anledningen till i bilderna. Idag blir det inte så mycket text, för jag märkte igår att jag blev stressad av att skriva. 


Hemsk bokeh va? Inte? Nä, just det! Rörig oskärpa kan faktiskt vara väldigt snyggt om man använder den som element i sin komposition. Det betyder dock att man måste ha stenkoll i sökaren eller på skärmen när man tar sina bilder. Lite fel vinkel och man får nån stor jäkla artefakt som stör nånstans i ett hörn, eller så. 
Som jag skrev sist så beter sig Voigtländer som jag vill i detta avseende. Bakgrundsoskärpan mjuknar nämligen när man fokuserar en bit bort! Helt perfekt egenskap, i min mening.Jag älskar allt det tekniska i den här bilden. Den brutala vinjetteringen, den sammetslena skärpan med sitt skimmer av sfärisk aberration, de mulliga färgerna, märkligheterna utåt hörnen till och med. Det ser lite ut som en tavla på något sätt. Inte kliniskt, utan organiskt. 

När jag härom dagen beställt gluggen undrade jag vad jag egentligen håller på med. Jag har ju redan massor av objektiv. Vad fanken ska jag ha ett till, till? Men nu verkar det som att det är ett riktigt guldkorn som plötsligt fått mig inspirerad igen. Och det är värt mycket. Frågan är om jag ska sälja nåt annat. Den som lever får se.

Fridens!

Inlagt 2019-11-11 22:14 | Läst 2058 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Gillar bilderna och det du skriver, att du mår bra av att plåta åtminstone ibland. Bilderna är ju "föreställande" men i första hand bilder!
Svar från Makten 2019-11-12 22:27
Tack Måns! Jag mår nog oftast bra av att plåta. Sen kanske det inte alltid uppväger andra negativa saker helt, men jag har insett att det är ett utmärkt sätt att stänga av allt annat, så att säga.
Visst kan en fotorunda vara helande, och kul. :) Snygga bilder dessutom.
Svar från Makten 2019-11-12 22:28
Jag tror det blir extra bra när jag försökt lägga ribban lite lägre och strunta i strävan att producera pangbilder. Ganska trivsamt att bara gå omkring och knäppa lite bilder utan att det måste bli så mycket:-)
Känner igen lite av det där med att få ny inspiration av nya fina gluggar och absolut inget fel idet i mitt tycke! Naturbilderna blev bra med mustiga färger!
Svar från Makten 2019-11-12 22:29
Precis! Det tråkiga är att det aldrig brukar hålla särskilt länge:-)) Rätt vad det är så vill man ha nåt annat istället.
Nu har jag i och för sig så mycket jox här hemma att jag kan välja "nya" grejer som jag inte använt på länge bara. Det är också lite roligt.
Martin, du skulle kunna blogga helt utan bilder eller bara med bilder. Du är en grym fotograf men du är en lika grym skribent.
Svar från Makten 2019-11-13 20:32
Tack! Men nu tar du allt i tycker jag:-))