Eller tvärtom, ibland.

Bra bilder behöver inte ha någon som helst mening

Det talas ofta om bilders budskap. Om tolkningar, vinklar och bakomliggande tankar kring motivet. Om djup och flera bottnar. Om ”modellens kontakt med fotografen”, et cetera.
Kort sagt; det talas ofta och gärna om väldigt krångliga aspekter kring något så enkelt som en bild. En tvådimensionell, platt och oftast fyrkantig ruta som bara avbildar något. Ska det verkligen behövas analys för att avgöra om en bild är sevärd?

Naturligtvis inte. Jag tänker inte sträcka mig efter pekpinnarna, men de ligger där borta på armlängds avstånd. Vad jag istället med ganska vän röst vill framföra, är att bilder inte behöver säga någonting. Faktiskt ingenting alls. Och ändå kan de vara vettiga och trevliga att titta på.

Oket på mina relativt breda men ganska klena axlar belastades i och med den där sista meningen betänkligt, för jag måste ju ta ett exempel också. Men jag är inte den som är den.

Sony NEX-5N med Leica 35/2,5 Summarit


Om jag känner mig själv rätt så skulle jag vilja påstå att denna bild personifierar min fotografering. Det är sånt här jag vill fotografera. En ganska stark men enkel komposition, tillsammans med en begränsad men stark färgskala. Ett konkret och lättigenkänligt motiv som ändå har renodlats och förfinats genom att allt oväsentligt har eliminerats.

Samtidigt som jag är nöjd tror jag att minst varannan betraktare lär rynka på näsan och anse detta vara nonsens. Det är helt okej och jag förstår er. Till er andra, som åtminstone finner något trevligt i bilden, vill jag postulera det som rubriken gör gällande, igen.

Bra bilder behöver inte ha någon som helst mening. De behöver inte betyda något. De behöver inte ha ett innehåll. De behöver inte visa ett sammanhang. Det räcker med att de är trevliga att titta på.
Om du tänker på det så kanske det kan öka din tolerans inför dina egna bilder. Särskilt de där som du gillar, men vars relevans du inte kan förklara för andra.

-------------------

Veckan har varit lite märklig annars. Jag gillar vädret medan andra verkar hata det. På kvällarna har jag slagits med myggen nere i Johannelund.

Sony NEX-5N med Leica 28/2 Summicron ASPH


Utflykterna har varit korta men intensiva.

Sony NEX-5N med Leica 28/2 Summicron ASPH


Idel bilder utan budskap, som du ser. Räls till utbyggnaden av Tvärbanans norrgående sträckning, liggandes i prydliga rader och med en lätt rostpatina över den från tillverkningen blåanlöpta ytan, duger gott för att jag ska vara nöjd. Små utsnitt av ingenting som ändå bildar någonting.

Men så finns det också tillfällen då bilderna och deras innehåll betyder något. Natten till torsdag sov jag riktigt illa och när jag vaknat till vid fyrasnåret bestämde jag mig för att stiga upp och sticka tidigt till jobbet. Strax efter sex anlände jag till Sickla kaj.

Sony NEX-5N med Leica 28/2 Summicron ASPH


Lugnet var totalt och luften ganska fuktigt tung. Vore det inte för att jag är en notorisk sensovare skulle jag alltid stiga upp tidigt bara för att få uppleva detta. Ironiskt nog är bilden skitdålig jämfört med de ovan som inte betyder något.

Det händer faktiskt att jag tar bilder bara för att minnas. Just den här morgonen var tiotusentals små grodor på väg från Sicklakanalen till Sickla sjö. Hela gångvägen var full av dem och det var tyvärr helt omöjligt att inte trampa på en och annan.

Sony NEX-5N med Leica 28/2 Summicron ASPH


Men sådant är livet och att grodorna var många beror förstås på att merparten av dem inte når fram. De blir fågelmat, torkar ut på villovägar eller blir ihjältrampade av såna som jag. Just där och då kände jag en stark och spontan glädje över att helt oförhappandes få se detta underverk framför mina ögon.

---------------------

För att summera detta inlägg så kan jag konstatera att den bästa bilden saknar mening och att den sämsta bilden är riktigt meningsfull. Detta borde väcka tankar och gör det i alla fall hos mig.


Trevlig helg!

Inlagt 2012-07-14 02:45 | Läst 6128 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ibland berättar fotografier historier och ibland är de bara bilder, två olika saker som båda är lika rätt.
Dina bilder kan nog aldrig upppfattas som nonsens, även om de inte berättar historier om livsöden eller annat så är de just vackra bilder och förmedlar därigenom känslor och tankar.
Bilder kan vara perfekta som dekorationer också. Då är det bra om de bara är snygga att se på.
2012-07-14 08:14   Bengan
Bilden kan få en oförklarlig mening hos betraktaren...
Väcka känslor, som inte går att beskriva!
Som musik eller poesi! :)
/B
Ps. Fint formulerat och intressant blogginnehåll!
Innehåller i en bild är ganska ointressant egentligen. Mer eller mindre alla som vet hur en kamera fungerar kan fotografera storslagna plats och motiv så som höga berg, lejon, hajar, oväder, snygga modeller osv om dom fått chansen eller/och haft utrustning till det. Men tar man en närmare titt så faller många av dessa bilderna platt för det ligger för mkt fokus på VAD man har fotograferat istället för HUR. Jag tycker du behärskar HUR-delen helt fantastiskt. Själv ligger jag långt bak på HUR-delen men hoppas någon gång i framtiden kunna gå runt kvarteret o ta 1000 bra bilder :) Först DÅ vet man hur man fotograferar enligt mej :) Håller just på att läsa "Kreativ fotografi - från inpiration till bild" som är skriven av George Barr, en fotograf som verkligen kan fotografera en "hög med skräp",som många hade tyckt, men motiv som han ändå lyckas få fram fantastiska bilder från. Nä, fram med fler fotografer som vet HUR man fotograferar. Det behövs på fotosidan.
Ett underbart inlägg! Det är så sant det du skriver. Riktigt frän självporträtt :-) Dina inlägg är alltid givande att läsa, bilderna håller alltid hög klass också. Tror jag har sagt detta förut men jag säger det igen, keep up the good work :-)
Nog har jag läst kommentarer på fotosidan typ "vad vill du säga med bilden?" iIna bilder saknar djupare mening, jag villbara ta en snygg bild eller en ful och få en reaktion. Eller visa en plats eller ett föremål som jag vill kunna gå tillbaka till och minnas. Eller som du ibland, ta en bild för att testa en kamera och ett objektiv.
Bra inlägg!
Tack för kommentarerna! Jag sitter med usel uppkoppling, så det får bli ett gemensamt svar istället för att behöva ladda om sidan flera gånger.

Precis som Thomas skriver så kan bilder ju ses som dekorationer, och det är nog så jag betraktar mina egna. De berättar ingenting. Möjligen är dock innehållet sådant att betraktaren inser att han eller hon själv bara hade gått förbi detta motiv utan att reflektera, vilket i sig förstås är nån slags mening. I allra bästa fall kan det bli en aha-upplevelse.

Jag är dock säker på att bilderna kan uppfattas som nonsens, av en del pretentiösa fotoskolelärare (och elever) till exempel;-) Ofta tycks man få lära sig att en bild är bättre ju konstigare den är. Gärna ska budskapet vara så skruvat att ingen egentligen förstår ett skvatt, vilket man inte gärna erkänner och avslöjar sig. Hade man däremot varit öppen med att bilden är konstig bara för att vara konstig, vore det en annan femma. Då är det helt okej. Men bland det värsta jag vet är folk som försöker framstå som något annat än vad de är.

Om man redan vid fotograferingsögonblicket ägnar sina tankar åt vad betraktaren ska tycka och tänka, är man rökt. Det räcker med att ägna dem åt att lista ut hur man själv vill ha bilden.
Under ytan tycker jag mig ändå ana ett budskap. Den röda cykeln som symbol för proletariatet, fastkedjat och ställt mot väggen. I fönstret skymtar dock vägen mot framtiden - riktningen är bakåt, mot sjuttiotalet.
Den andra bilden är för mig kamp. Jag är förbannad! Jag vägrar acceptera alla orättvisor!
Viktig samhällskritik således, om än på ett subtilt plan.
Svar från Makten 2012-07-14 15:44
Jisses. Tur att budskapet ligger i betraktarens öga då! :-))
Intressant inlägg med fina bilder. Översta bilden, självporträttet, är riktigt fint. Perfekt med alla komponenter.

Du borde bli en sån som testar nya kameror och objektiv på en fototidning. Du har de tekniska kunskaperna, och färdigheter i att ta snyggt komponerade bilder.

Trevligt med bilden på den lilla paddan i slutet. Känns väldigt spontan för att vara en av dina bilder ;)
Svar från Makten 2012-07-14 15:49
Jag tror inte att jag har tålamod nog att göra metodiska tester som täcker allt som bör täckas. Däremot är hela mitt fotograferande ett evigt testande. Idag upptäckte jag till exempel att jag får bättre hörnskärpa på 1,5 meters avstånd än på 2 meter, vid samma bländaröppning med Summicronen. Det kan vara bra att veta och det skulle aldrig framgå av att fotografera testkartor på vissa bestämda avstånd.

Däremot kanske jag skulle kunna skriva om det jag gör oftast; alltså utrustningens egenskaper vid verklig fotografering och hur den inverkar på vilka bilder man tar, och så vidare. Men det kan man ju läsa om i denna blogg redan, och den kommer ut betydligt oftare än en tidning. Dessutom är den gratis:-)

Förresten, hur ser man om det är en groda eller en padda? Det brukar synas när de är större, men i detta miniformat ser jag nog ingen skillnad.
Johan Pihl 2012-07-15 13:46
Jo, men jag menar. För en fototidning så kunde du få betalt för det du ändå gör gratis här på bloggen ;)

En groda är slät, en padda är lite bucklig. En groda är lite ljusare också, nästan guldfärgad. Men jag är lite osäker i detta fallet. Det är kanske en groda?
Vi är alla olika. En del behöver ett uppdrag för att kunna fotografera, andra behöver uttrycka något. En del behöver ett budkskap för att att kunna uppskatta andras bilder. Men ingen kan säga att bilder utan medvetna budskap aautomatiskt är dåliga.
Svar från Makten 2012-07-15 01:05
Instämmer! Men visst är det lite skralt på den sistnämnda fronten? När såg man senast ett reportage om, eller bildserie av, en duktig fotograf som förkastar tanken om ett budskap? Jag kan inte minnas att jag någonsin har hört om det.

Tillägg: Det närmaste jag kan komma i minnet är Gerry Johansson, som indirekt har inspirerat mig en hel del.
Jag kan med ganska torra fötter postulera att bilder ÄR budskap, precis som text och tal. Sedan kan de ju likna ett fyllos pladder eller en fjortisdagbok, mycket är inte riktat till någon utomstående utan är bara eget filosoferande och helt obegripligt för de flesta. Annat åter är avsett för presentation men dåligt formulerat och faller på första steget.

Solnedgångar är däremot noll och intet !

-Jag skämtar, jag läste faktiskt en väldigt klargörande och kort betraktelse över solnedgångar och liknande naturbilder men har tyvärr både tappat och glömt bort den.

Men det är väl så att många fotografer inte kan redogöra för varför de visar en bild, dock är det inget tvivel om att de vill säga något med den. Man har en känsla helt enkelt och vill dela med sig av den och är det svårt att skriva eller berätta om den så visar man en bild. Att sedan fotosidans termiter ofta bryter ned den till grå pappersmassa är något man får leva med.

Ibland är det dock någon som förstår en och kanske tillochmed kan förklara för en så att man själv förstår vad man menar och sedan kan budskapen med tiden bli så bra att termiterna håller sig borta.

Angående ditt blogginlägg så motsäger du ju dig själv lite grann i och med att du har publicerat det. Du visar en bild för att säga att bilder inte behöver visa något, det känns som en loop... Jag tror istället att du vänder dig mot pretto-ismen, som är spegelbilden av det intetsägande (fyllopladdret.) Genom att med skickliga formuleringar påstå sig förstå pladdret skickar man budskapet att man har den sällsynta förmågan att förstå det andra inte förstår.

/Thomas
Är det inte samma sak med bilder som med ord? Ord kan naturligtvis sättas ihop, och avnjutas, utan tanke på budskap eller andra underliggande meningar.

Om de i stället sätts ihop så att de dessutom har den väcker en tanke, en frågeställning, en känsla eller bär fram ett budskap, så har den ju i alla fall potential att kunna väcka något hos betraktaren som är större än upplevelsen av att betrakta själva orden och det språkligt vackra.

Jag säger inte att du har fel och att alla bilder behöver ha någon form av djup eller budskap, men en bild utan (om det nu finns sådana bilder - alla bilder har ju potential att väcka något utöver det som syns åtminstone hos några betraktare, oavsett om fotografen medvetet laddat bilden med någon form av yttryck eller ej) kan ju aldrig erbjuda det.

Sedan behöver det naturligtvis inte betyda att bilder ska eller bör vara super-pretto för att vara bra.

Ibland kan ju upplevelsen vara så enkel som att man försöker lyfta fram skönheten i något genom ett gott hantverk som förstärker motivets skönhet och skala bort eventuella element som motsätter skönheten i motivet eller bakgrunden.

Hade du laddat bilden på grodan med de känslor du hade i det ögonblicket, så hade den bilden även kunnat få motsvarande mening - och därmed blivit mer sevärd - både för andra och kanske också för dig själv när du ser bilden om 10, 20 eller 30 år och har glömt den där känslan du hade av nertrampade grodor och fågelmat...
Jag skulle varit lycklig om jag tagit cykelbilden....
Kul att det finns mer att hitta som visar på vardagens enkelhet o former.

/krister
Har du kvar din röda cykel? sjunger Claes Janson i låt som jag gillar.
Jag har nyligen kommit över en NEX5N som jag håller på att testa. Ser att du har elektronisk sökare. Är du nöjd med den? Det jag tycker är klurigt är att ta bilder i klar sol när jag inte ser ordentligt på skärmen, trots att jag vinklar den.
/Eva-Lena
Svar från Makten 2012-07-18 23:14
Sökaren är bra men ganska långt ifrån det intryck man får med en optisk sådan i en spegelreflexkamera. Dock är bilden ganska stor och funkar fint i hårt ljus. Att den går att vinkla är också ett stort plus. Det enda som kan få mig att inte rekommendera den är det hiskeliga priset, men jag köpte min begagnad.