Eller tvärtom, ibland.

Det är dyrt och ångestframkallande att vara finsmakare

Nu har jag skrivit två blogginlägg på raken där jag försökt anamma ett avståndstagande från prylhysteri, som någon slags självrannsakan samt önskan om bot och bättring. Men det funkar inte. Det är bara lögn! Jag är och förblir en prylnörd och jag undrar om det ens är värt att streta emot.

Här krävs en ny strategi, helt klart. Jag gillar minimalism, utmaningar och begränsningar. Därför tar jag oftast bara ett objektiv med mig när jag går ut. Men bara valet mellan de prylar jag har ger mig ofta ångest. Jag börjar ofelbart resonera rationellt istället för att lyssna till mitt hjärta. Tänk om det börjar regna. Eller tänk om jag behöver lite vidare bildvinkel. Eller tänk om... Så står jag där och velar och förbannar mig själv för att jag har så mycket saker att det förminskar mig från fotograf till just pryltok. Det är ingen trevlig känsla.

Jag tror jag måste rensa lite i samlingen. Eller rättare sagt; jag måste rensa ordentligt. Snacka om i-landsproblem, va?

Canon S10 med stativ


I brist på bättre saker att göra denna lördagkväll så har jag inventerat och räknat lite. Bilden är tagen med min uråldriga Canon S10 som ger 2 grötiga megapixel. Men om man väljer "lång slutartid" och drar upp "förstärkning" till +2 (alltså överexponering) så går det att få rätt vettigt resultat tillsammans med stativ, om bilden ska visas i smått format.

Det ni ser på bilden, förutom min psykedeliska bordsskiva i vardagsrummet, är den samlade utrustningen. På tok för mycket! Att den är dyr, skiter jag däremot i. Det är en struntsumma i sammanhanget eftersom jag är mycket snål med nästan allt annat. En gång i tiden hade jag skrupler över det, men nu vet jag att jag är värd en fin utrustning. Det handlar om trivsel.

Så, jag har klurat på ett par alternativa planer. Det oundvikliga steg ETT är att sälja Nikonutrustningen. Rubbet. Den ger mig bäst bildkvalitet, men jag trivs inte med den för fem öre. Tung, klumpig och ful.
Till detta måste en mindre ersättare med ett, två eller max tre objektiv. Jag kan leva med ett mindre sensorformat om det innebär en lättnad för min stackars hjärna.
Steg tre är att sälja mellanformatarna och byta till ett enda system som är mindre än Pentaxen men mer mångsidigt än Voigtländern.

Nu blir det svårt att låtsas som om jag inte tänkt dessa tankar, så jag målar i fantasin upp ett kit som ser ut såhär:

– Leica M9
– Summilux 35/1,4 ASPH

– Hasselblad 500-hus
– 50/4 Distagon
– 80/2,8 Planar
– 120/4 Makro-Planar

Ja, jag vet. Jag vill egentligen ha en digitalkamera som ser genom objektivet, men jag har tröttnat på att vänta. Det kommer helt enkelt inte att hända. Och händer det så kommer den att vara ful och tråkig.

Pengarna då? Äh, det är skitsamma. Jag har inget vettigare att lägga dem på. Och då ska ni veta att jag har rätt kass lön.

----------------

Jag har haft svår huvudvärk hela dan, vilket har avhjälpts med ett par stadiga groggar. Så nu återgår jag till god musik, fåtöljsittande och allmänt lugn.


Vi ses!

Inlagt 2011-10-15 21:07 | Läst 2334 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Haha, jag minns att du hotade med att dra ned på bloggtakten ganska nyligen, sen fullkomligen sprutade du ur dig blogginlägg. Jag klagar inte, det är trevlig läsning.

Det låter som ett mycket fint system det du målar upp, men skulle du våga använda en M9 med 35/1.4? Jag vet att jag skulle vara så jävla rädd att bli av med eller förstöra prylarna att jag knappt skulle våga gå utanför dörren med dem :(
Svar från Makten 2011-10-15 21:36
Hehe, jag har väl i och för sig dragit ner lite på bildkvaliteten istället;-) Har inte fotat mellanformat på rätt länge nu, vilket är tråkigt. Ska se om det blir en rulle imorrn. Min tanke var att börja låta framkalla diafilmen annorstädes, men Japanphoto som jag var inne hos idag, vill ha 129:- per rulle! Sist kostade det 39:-, vilket i och för sig är sjukt billigt. Men det lutar alltså åt att jag måste framkalla hemma, vilket är ett helvete av bökighet.

Visst skulle jag våga använda en M9 med snordyra objektiv. Jag är mer orolig för att skiten är felkalibrerad från fabrik så att man måste hålla på och skicka den fram och tillbaka till Tüskland. Det är inte mycket till kvalitet man får för pengarna, tyvärr. Men känslan är i alla fall rätt;-)
Ett trevligt alternativ vore en M8.2 med Summicron 28/2. Fast då är haken att det inte duger till riktigt dåligt ljus. F/1,4 skulle göra de dåliga hög-ISO-egenskaperna hos M9 till ett ickeproblem.

Jag släpar med mig min D700 med antingen ZF 35/2 eller ZF 50/1,4 till jobbet varje dag i en schleten ryggsäck utan mycket stoppning. Jag har faktiskt helt slutat oroa mig på den fronten.
Oho! Min gamla Bessa. :D
Lycka till med systembytandet, det är minsann knepiga grejer.
Svar från Makten 2011-10-15 21:37
Det är fanimej den trevligaste kamera jag ägt nånsin! Men två mellanformatare är lite för mycket;-) Måste jag välja en att ha kvar så blir det tveklöst Bessan, trots att Pentaxen har mycket fräsigare objektiv.
Tveljus 2011-10-17 00:14
Bra att du tycker det! Jag hade gärna haft den kvar, men samtidigt var det något som inte klickade mellan mig och den.
Själv sitter man på tre (egentligen fyra) mellanformatare nu, så jag vet vad du menar...
Själv så har jag gett upp.

Funderade länge på att begränsa mig och sälja av lite saker men istället blir kamerorna fler och fler.

Skaffade en ny bokhylla istället.
Svar från Makten 2011-10-16 20:02
Inte bra! Rätt vad det är så har man blivit samlare. Det tycker jag vi överlåter till ekorrarna istället:-)
Av någon anledning tror jag inte riktigt på den där fantasiuppsättning. D v s, den är jättefin, men jag tror inte att den skulle stämma för dig.
Svar från Makten 2011-10-16 20:03
Kanske inte, men det finns ju ingen uppsättning som skulle stämma ändå, så varför inte? Hur som helst så är jag nästan säker på att göra mig av med Nikonutrustningen. Den kommer att vara helt otidsenlig om något år när spegeln är väck ur samtliga kameror.
Photax.se
Har inte de framkallningspåsar för E6, eller är det bara för vanlig 135-film.

Du har på tok för många roliga prylar helt enkelt, du är bortskämd, hihi

Gör dina kameror till månadskameror. Använd en kamera i en månad och arbeta flititgt med den, ta sedan nästa kamera nästa månad. När du arbetat igenom alla kamerorna en månad var (utan att byta) tar du fram tre bilder från samtliga kameror och skapa en fotoutställning.

Detta är mitt råd

mvh
Morgan Larm
Svar från Makten 2011-10-16 20:04
Jag mailade Photax om dessa framkallningspåsar eftersom det inte stod pris på hemsidan, men de har tydligen slutat arbeta med det labbet. Så de bad mig återkomma senare, vilket kan tyckas märkligt. Det borde rimligen vara de som återkommer till mig om de vill behålla mig som kund.

Det där med att alternera funkar inte så bra. Jag är alldeles för perfektionistisk för att kunna lämna de bästa prylarna hemma, så det gäller att ha något tillräckligt bra som faktiskt går att bära på utan att det stör.
bara att köpa!
Svar från Makten 2011-10-16 20:06
Så resonerade jag igår och har just köpt en kamera idag:-)) Dock inte någon av dem jag nämnde i inlägget.
Inte så farligt mycket prylar tycker jag. Efterträdaren till D700 kanske blir rena mellanformataren, men det är klart att du ska ha prylar som du trivs med.

Jag har en bra försäkring som gör att jag vågar använda mina dyra prylar fullt ut.

För övrigt så tror jag att Leica M10 får live view och blir en bra kamera för de som vill ha full teknisk kontroll. Kanske värt att vänta på?
Svar från Makten 2011-10-16 20:09
Jag har ingen som helst förhoppning om att Nikon kommer släppa något som intresserar mig nämnvärt inom det närmaste årtiondet tyvärr. De är alldeles för uppbundna av plastiga bauta-objektiv för att det ska vara vettigt att göra ett mindre FF-hus. Det finns helt enkelt inte gluggar som matchar.

Ja, om M10 (eller vad den nu kan komma att heta) blir en mer modern kamera rent elektroniskt, så köper jag gärna en sån. Men den fina optiska sökaren får de hellre behålla än börja med EVF. Live view vore dock bra om man vill ta närbilder eller använda stativ.

Jag har sett att Voigtländer har minskat närgränsen på sin uppdaterade 35/1,2 till 0,5 meter, och det bör Leica också kunna göra utan större bekymmer på sina befintliga objektiv. Då kunde man åtminstone fokusera lite närmare om man använder skärmen som sökare.
froderberg 2011-10-16 20:25
Jag tror att du kan vara övertygad om att M10 kommer att vara konservativt byggd med optisk sökare. Sen kanske de använder LCD-teknik liksom Fujifilm för att få in mer information i sökaren.

Jag vet att Leica jobbar med live-view i S-systemet. Att göra liv-view till en stor mellanformatssensor är svårare än till en mindre. Leica ser S-systemet som sitt F1-system och teknik från S-systemet (processorer, brusreducering, autofokus mm) ärvs nedåt.

Elektronisk sökare kommer nog istället i den nya serien som de säger ska komma. Det kan bli en bra lösning för de som vill ha autofokus eller använda gamla R-objektiv.
Svar från Makten 2011-10-16 20:40
Jag vill absolut ha manuell fokus, så av den anledningen är moderniteter vad gäller sökaren inte så intressant annat än för att man ser genom objektivet. Men å andra sidan har jag tack vare Bessan lärt mig att fotografera på ett annat sätt som passar en sån kamera. Dock skulle live view vara väldigt trevligt när man verkligen vill komponera exakt. Då hade man dessutom kunnat använda mellanringar för närbilder.
M9 blir nog bra. Kanske skulle du klara dig med din C-Biogon 35/2,8.

Däremot tror jag inte du känner dig bekväm med ett Hasselblad-system.
Behåll Bessan för nöjet med film/mellanformat!

/Erik
Svar från Makten 2011-10-16 20:12
Haken med M9 är inte priset eller bristen på mångsidighet eller brus, utan att man får så jäkla usel elektronik för priset. Den är seeeeeg, har helt rutten display och andra småsaker som inte borde finnas på en så dyr kamera.

Största anledningen att byta Bessan och Pentaxen mot en Hasselbladare är utbytbara bakstycken. Det är lite surt att stå där med svartvit film i kameran framför ett tjusigt höstträd i full färgprakt. En bladare är betydligt mindre än Pentaxen och 6x6 är stort nog tror jag.
Men på den analoga fronten har jag ingen brådska. Mina saker kommer inte att minska nämnvärt i värde och jag gillar dem väldigt mycket. Det vore bara en fråga om rationalisering i så fall.
eon 2011-10-17 16:23
Sensorn är riktigt fin, men tyvärr haltar resten av elektroniken i prestanda.
Känslan är bra trots det. :-)
japp nu har jag nu inte hunnit använt min m9 så mycket, men skärmen e dålig som du säger men är inget problem tycker jag än så länge. jag var inne på att vänta på M10 men tänkte om och varför sitta och vänta på en m10 vad nu de kommer innnebära, när jag kan ha roligt med m9 som säkerligen räcker väldigt långt för mina behov. bara att byta upp sig till M10 om den skulle va intressant.
Svar från Makten 2011-10-16 20:38
Jag hade resonerat likadant om jag bara vore liiiite rikare;-) Även om jag inte bryr mig om pengarna så känns det tråkigt att köpa något så dyrt som man vet inte riktigt håller måttet. Min D700 känns fortfarande modern och har allt jag någonsin kommer att behöva trots att den är oerhörda 3 år gammal. Den är bara för klumpig.

Jag har faktiskt köpt något helt annat, men liknande, idag. Så imorrn blir det ett inlägg om det;-)