Det finns en röd tråd i alla fotografers verk

Jag sitter här med pannan i mycket djupa veck. Vad är det jag håller på med egentligen? Vad är det jag vill säga? Det ärliga svaret (som man antagligen bör hålla hemligt och man tänker låtsas vara viktig) är att jag inte har en aning. Låt oss backa bandet en smula.

I eftermiddags var jag med morsan på Fotografiska. Där fanns många fina bilder, men inga som riktigt grep tag ordentligt. Kanske på grund av att det var så mycket folk att det var svårt att få tillräckligt med tid och rum vid varje bild för en rättvis betraktelse. Kanske för att ingen av de utställande fotograferna hade tillräckligt mycket att säga mig.
Vad som dock slog mig; ganska hårt och långt senare, var att de alla gav ett relativt samlat intryck mätt i bildinnehåll. Även fotografer med stort omfång har - om de alls lyckats bli kända - trots allt något som binder deras verk samman. En röd tråd. Eller kanske en svart tråd ibland.

Alla syr vi våra bilder med denna tråd. Vår favorittråd. Men ofta är vi så försiktiga med den att den inte syns. Eller så har vi en mängd olika trådar som vi gärna använder. Och då drunknar den där som borde synas i allt det andra.
Kanske är vi osäkra på om det verkligen är Tråden med stort T som borde anammas. Den finns nånstans där i sylådan, men att hitta den är antagligen det svåraste som finns.


Jag famlar i mörkret efter tråden; hittar änden ibland och tappar den sen lika snabbt. Då och då lyckas jag hålla i den ett slag, men sällan hinner jag "tända lyset" så att jag kan se den och följa den. En sak vet jag i alla fall. Tråden handlar om grafik. Medan andra gärna fotograferar händelser och människor, är grafisk form och stämning det jag vill åt. Visserligen två väldigt olika trådar, men jag tror de kan kombineras.


Helst ska det dessutom vara enkelt, rakt på, inga krusiduller. En ganska grov och oböjlig tråd. Men på sätt och vis ren och skimrande. Dock gillar jag även lite skitigare tråd.


Jag måste arbeta mer med att leta efter rätt tråd. Och sen se till att använda den. Lära mig dess egenskaper. Göra den rättvisa. Men främst; strunta i alla de andra trådarna. Åtminstone annat än för nöjes skull, för jag fotograferar faktiskt oftast inte för att det är kul. Det är snarare spännande. Fascinerande. Och svårt. Jävligt svårt.

En sak är jävligt säker. Om jag hittar tråden så tänker jag inte släppa den.

Inlagt 2010-09-12 19:54 | Läst 4812 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
"Om jag hittar tråden så tänker jag inte släppa den"....
Det tror jag är en bra tanke!

Spännande och intressant blogg!
/B
Svar från Makten 2010-09-12 20:28
Tack Bengt, det är trevliga ord att läsa från en bloggmästare som du! :-)
Martin! Om jag kunde ge dig tio poäng skulle jag göra det! Japp! Ten points!

Helt suveräna bilder! /Anna
Svar från Makten 2010-09-12 20:29
Då var dagens fotografiska huvudvärk alltså inte förgäves. Tackar hjärtligast!
Intressanta reflektioner :)
-affe
Svar från Makten 2010-09-12 20:42
Jag är nog bättre med pennan än kameran, Alf. Men det spelar kanske inte så stor roll om det är ordet eller bilden som ger "resultatet":-)
Ord som gör att jag måste tänka till lite....de fotografer som jag beundrar inom och utanför fotosidan, har de en röd tråd....var är min tråd?
Tack för att du delar med dig!
=) Anette
Svar från Makten 2010-09-12 20:44
Vad bra! Att få folk att fundera är det bästa som finns:-) Mycket viktigare än att ta bra bilder faktiskt. Jo, jag tror verkligen att alla har en röd tråd. Men den syns sällan.
En mängd olika trådar, eller kanske en väldigt krokig och slingrig tråd som kanske till och med går av, i alla fall kan det kännas så ibland...

Tack för liknelsen, den var bra!

/J-O
Svar från Makten 2010-09-12 20:45
En krokig och slingrig tråd som går av ibland är ju i alla fall en tråd. Det kanske är dess rätta natur att vara just sådan;-)
Ska gudarna veta att det är svårt med den berömda tråden!

En fotgraf som jag gillar att följa är Jan Jörnmark http://jornmark.se/default.aspx
Han skriver mycket intressant till sina fotosessioner enligt min smak. Men smaken är ju som bekant delad.
/J
Svar från Makten 2010-09-13 12:12
Jag är inte så förtjust i hans bilder, men han har ju i alla fall hittat sin nisch. Lite för ensidigt med bara massa vidvinkel hela tiden för min smak.
Ibland är du riktigt besvärlig. Nu kommer jag att grubbla över samma sak när det gäller mig själv i flera timmar! ;-)
Svar från Makten 2010-09-13 12:12
Utmärkt! ;-)
Mycket intressant och tankeväckande inlägg. Värt att fundera på. Får hamna i min "favvoblogglista" för jag vill återkomma hit!
Hade liknande funderingar själv för ett tag sedan...
http://www.fotosidan.se/blogs/bildligabetraktelser/51914.htm
Frågan är om man egentligen vill hitta den däringa tråden. Å ena sidan vill man såklart det, för som du säger, alla "stora berömda" fotografer har ju verkligen sin högst egna stil som man direkt känner igen. Men å andra sidan, hur mycket intressant riskerar man att missa på vägen... Tror att jag letar efter min tråd ett bra tag till! Men OM min tråd finns, så är det nog drömska, meditativa bilder. Åtm så vill jag nog försöka sträva åt det hållet!
Ha det gott //Ulrika
Svar från Makten 2010-09-13 12:16
Precis som du var inne på så ska man nog inte lyssna för mycket på andra. Kanske inte alls, om man känner att man har tillräckligt bra koll själv. Jag tror att jag har det. Jag känner inte att det finns något som någon annan än jag själv kan tillföra till mitt fotograferande. Det låter kanske lite von-oben, men det handlar mest om att jag inte vill låta mig påverkas i fel riktning.

Jag är lika ambivalent när det gäller till exempel kläder. Ena stunden har jag bestämt mig för att jag vill klä mig klassiskt, i kavaj och annat opraktiskt men snyggt. Andra stunden har sen friluftsnissen vaknat och förkastar allt som inte fyller någon praktisk funktion. Det ultimata vore en kombination; snygga och praktiska kläder. Det borde gå att jämföra med min strävan efter grafiska bilder som ändå förmedlar en stämning.

Blev visst lite djupt nu tror jag:-))
Jag tyckte också att det var lite för mycket folk på Fotografiska för att man skulle få chansen att titta ordentligt.

Har provat CZ 50 f/1,4 lite i helgen. Det är skarpt du... nästan obehagligt skarpt.

/ Alex
Svar från Makten 2010-09-13 12:18
Dålig tajming att gå dit en söndag förstås, men du kanske var där en annan dag? Jo, 50:an är rysligt skarp. Alla bilderna i det här inlägget är tagna med den. Dock är de två första upprätade och korrigerade för distorsion.
Jag är åt helvete för lat för att skriva något djupt, men första bilden gillar jag som fan. Möjligen har du dragit lite hårt i kontraster och färger, men både motiv och presentation är riktigt härliga :)
Svar från Makten 2010-09-13 12:20
Jag dividerade en god stund om huruvida bilden skulle ha låg eller hög kontrast. I verkligheten var det bara helt jämngrått, sånär som på mycket svaga konturer av reliefen.
Hmmmm jag tror inte att man kan leta upp tråden. Jag tror mer på att vi, var och en, väver tråden genom vårt foto. Bild för bild, dag för dag, år för år. Och efter ett tag, när man "vävt" ett tag, ja då ser man tråden...... Tråden, som är du, ditt foto, dina ögon...... Kollade spontant på dina bilder, och "tråden" som slog mig direkt är Färg, Form och Linjer..... Vet inte om jag har rätt, men du kan ju ta det som en "ledtråd".... :-))) /Peter-L
Svar från Makten 2010-09-13 12:21
Jag tror du har rätt, och det är däråt jag lutar själv. Så då är det nog bara att arbeta vidare med just detta, fast mer inriktat.
Jag förstår det, menade bara en aning mindre, lägga den med kanske 80-90% opacitet över en mer neutral kopia t.ex. Men den är utmärkt precis som den är också :)

Jag blir gärna helt blind av att sitta och redigera bilder själv. Ju längre jag sitter med en bild desto värre blir det. Går jag tillbaka och kikar på den efter ett tag kan det som nyss såg lagom ut vara helt åt helvte (därmed inte sagt att din bild var det :)) och en halvering av allt visar sig bli lite bättre.
Svar från Makten 2010-09-13 16:38
Det värsta är när man inte har en aning om vad man vill komma fram till. Så att man bara sitter och drar i spakarna på måfå för att prova olika metoder, och allt ser ut som skit trots att det är en bra bild. Då kan jag bli lite trött.

Nu får bilden i alla fall vara som den är:-)
Bild 1.
Läckra former. Vad är det för något och var finner man denna skapelse?

Bild 2.
Härliga färger, helt i min smak. Och var finner man dessa?

Jag är ingen anhängare av gudatro, men tycker att vi icke religiösa lätt tappar den andliga dimensionen i vår existens. Kanske just för att vi inte ger den tillräckligt med tid och uppmärksamhet, så som de religiösa gör. I vår göra-kultur får andra aktiviteter och stress mest utrymme, med påföljd att vår dialog med anden inombords blir otillräcklig för att hörsammas som den starka och klara vägvisare den borde få vara i livet.

Sammanfattningsvis tycker jag alltså att tråden du söker är din andes bildspråk. Att stänga ner mottagaren för yttre påverkan är bra eftersom din ande är unik och bör få det utrymme den behöver.
Svar från Makten 2010-09-16 20:34
1: En krumelur på en betongvägg under en bro på Kungsholmen:-)

2: Nära samma betongvägg på Kungsholmen;-) Gå längs vattnet från Stadshuset, längs norra stranden så hittar du nog.

Andlighet är kanske något som kan förknippas med detta, ja. Men jag tror inte på några komplicerade förklaringar. Allt är egentligen mycket enkelt. Hoppas jag:-)
Livet är fullt av tappade trådar. Ibland kanske vi hittar någon annans...
Svar från Makten 2010-09-16 20:35
Och då kanske man kan ta upp den och fortsätta där? :-)
Jag håller fortfarande på och letar efter min tråd, men det finns några jag följer lite oftare än andra. En av dem leder ned i retro-träsket... :-)

Gillar första skarpt. :-)
Svar från Makten 2010-09-16 20:35
Retroträsket är kul! Och billigt! Om man aktar sig för det mest habegärliga i alla fall, ähum...