Eller tvärtom, ibland.

"Det här är det bästa som finns, men jag kan inte rekommendera det"

I eftermiddags hämtade jag ut ett stycke Zeiss ZF2 50/1,4 Planar med Nikon F-bajonett, hos Västerlånggatans foto. Jag kan verkligen rekommendera denna butik om man är sugen på ett Zeissobjektiv. Jag har tidigare köpt ett Biogon 35/2,8 ZM där, och det gick lika snabbt den här gången (beställde igår!).

Slängde på objektivet direkt och steg ut i Gamla stan. Nu gällde det på något vis att inför mig själv motivera att jag förtjänar detta inköp. Så första bilden var mycket viktig, rent psykologiskt.

Förstora bilderna genom att klicka på dem!


Ah! Objektivet ger precis det jag förväntat mig! Vid f/2,8 och på lite håll är skärpan och den lokala kontrasten från en annan planet. Stuns, är ett ord som passar bra.
Bländar man ner till f/7,1 så blir det inte direkt sämre. Jag får verkligen en känsla av att stå i motivet, snarare än att titta på det på en platt yta som en skärm.


Av allt att döma är detta objektiv helt överlägset alla 50 mm Nikkor, på lite avstånd. Även vidöppet.


Men, och detta är ett stort men. På kortare håll är det istället helt genomuselt vid stora bländaröppningar. Och jag menar verkligen genomuselt! På en till två meters håll är det helt klart oskarpare än ett gammalt 55/1,2 från 60-talet. Vilken tur då att jag oftast inte fotar på det viset:-)

Nä, det jag plåtar är oftast små utsnitt. Ibland med kort skärpedjup och ibland med långt. Och för dessa syften håller Planarn en kvalitet som är makalös.


Precis som med Distagon 35:an får man akta sig noga så man inte överskärper bilderna.


Men som rubriken antyder så kan jag inte rekommendera detta objektiv för den som vill ha en mångsidig 50:a. Det är alltför dåligt vid f/1,4 på kort håll, vilket garanterat kommer att generera sura miner. Men inte hos mig! För mina ändamål verkar det helt perfekt:-)

En annan trevlig sak är hur relativt litet objektivet är. Det är mindre än ett Nikkor 50/1,4 AF-S eller 50/1,2 AI-S. Det balanserar också betydligt bättre på kameran jämfört med Distagon 35/2, vilket gör det trevligare att knalla runt med.
Jag vet inte om vi ska nämna hur sjukt snyggt det är. Eller hur otroligt trevligt det är att vrida på fokusringen. Eller...

Nä, nu är det bäst att öva lite och återkomma. Imorgon antagligen:-)

Inlagt 2010-05-27 22:07 | Läst 4922 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Grattis till objektivet Martin.
Spännande att se bilderna och dina åsikter runt dem.
Ser fram emot kommande utvärdering.
//Claes
Svar från Makten   2010-05-27 23:23
Tack Claes! Helgen kommer nog att tillbringas med endast detta objektiv på kameran:-) Back to the roots, som Björkblom säger.
Gött att du hittat en handlare som kan fixa biffen. Skönt att det var jag som rekommenderade dig dit ;D

Sluta aldrig blogga Martin, även om jag är dålig på att kommentera så läser jag alla dina inlägg. Funkar väldigt bra som terapi.

har länge funderat på en Zeiss 50 1.4 till min 5D. Får nog bli en snart.... Väldigt snart.

//Mattias
Svar från Makten   2010-05-27 23:26
Ja, det var sannerligen ett bra butiktips! David har en jäkligt trevlig attityd och verkar dessutom brinna själv för bra prylar.

Jag förstår ju att det är betydligt fler som läser än som kommenterar, men det är ju kul med bekanta som ger sig till känna;-)
Har du ingen vettig 50:a till 5D:n så är det klart läge att prova. Men du kan ju komma mycket billigare undan med ett Contax-Yashica och en adapter, om du bara vill testa.
Ja, du måste verkligen fortsätta. Läser om alla dina upptåg och det alltid läsvärt och välkomponerade bilder!

Zeiss har verkligen intressant karaktär och jag gillar 3D-känslan skarpt. Tycker den träder fram lite grann på både första och sista bilden.
Svar från Makten   2010-05-27 23:27
Nog finns den där, om än kanske på ett "annat sätt" än vad jag är van med från 35:an. Planarn är mer "äkta". Liksom som det ser ut i verkligheten, medan 35:an blåser på lite extra på alla plan:-)
Härliga bilder! Vilken var det som var dålig sa du? Det framgår då rakt inte i den här storleken.

Jag gillar färgerna och den lokala kontrasten du får till. Mycket trevligt.
Svar från Makten   2010-05-27 23:30
De dåliga har jag raderat;-) Men om man till exempel försöker sig på att fotografera en blomma på 0,5-1 meters avstånd och vid f/1,4 så kommer man att få ett extremt mjukt resultat. Kanske inte "dåligt", men verkligen otroligt mycket oskarpare än vilket annat 50/1,4 som helst som finns på marknaden.

Det 50/1,8 som jag sålde och tyckte var lite mjukt vid f/1,8 var ändå rejält mycket skarpare vid f/1,8 än vad Planarn är vid f/2. Dock ser helheten helt annorlunda ut. Oskärpan "klär" Planarns kvalitet på ett bättre sätt. Det ser "rätt" ut ändå. "Old school", som jag beskrivit Voigtländer 35/1,4 någon gång.
Jasså, fler än jag som testade nytt objektiv i detta väder? :-D Måste säga att bilden på brunnslocket (eller vad det nu är?) verkligen tilltalar med sina pilar, sin gulaktiga rost och den tjusigt svängda texten! Snyggt fångat och väl sett!
Svar från Makten   2010-05-28 08:56
Tack Björn! Det är ett flång nytt brunnslock, ja.
Vad har du nu köpt? :-D Låt mig gissa på ett 16-35, eftersom redig vidvinkel (bortsett från fisköga) är det enda jag vet att du inte har.
Bilderna övertygar visst om optikens kvalitet och förmåga, men inte lika tydligt och tvärklart som dina Distagon-bilder. Kanske orättvist att jämföra.
Svar från Makten   2010-05-28 08:58
Ja, det blir lite orättvist. Distagonen är helt klart ett bättre objektiv, om man ska ge ett övergripande omdöme. Men å andra sidan är Planarn "bättre" för till exempel nedbländat landskapsfotograferande. Den gör sig mycket bättre på långt håll, verkar det som.
Sen har jag ju inte tagit mer än trettiotalet bilder än, så jag måste lära mig lite hur filerna ska hanteras. De håller inte lika hög kontrast.
Är det T* som gör skillnaden?

Drygt sex tusenlappar ... Mer än nio för 35:an ...
Jag tror jag fick fyra olika CZ Jena för mindre än din 50:a. :-)

Jag är mer folk, du är mer adel. Kräver nästan guldstrumpor för att vara värdig T*-femtian. ;-)

– L
Svar från Makten   2010-05-28 11:48
Haha! Jag skiter faktiskt i priset. Jag betalade mer än 6 för 50:an, men närmare 8 för 35:an. No big deal när fotografering är typ det enda jag håller på med på fritiden:-) Sen har jag ju inga dyra fruntimmer heller!

Men visst, jag måste ju jobba lite för att själv känna att jag gör prylarna rättvisa. Men det har jag inget emot.
Du har väl åtminstone huvudbonad?!
Svar från Makten   2010-05-28 13:43
Nu förstår jag tyvärr inte...
Jag är fortfarande inne på "adel", klass och stil.

Huvudbonad, kravatt eller åtminstone fluga? Näsduk i västfickan? .... Väst? .... Hängslen? .....

Okej, jag tar mig tillbaka i nutid.

Ja, du dricker t o m billigt vin. :-D
Det är fredag och därmed tid att låta sig lyxa till det hela. Kom ihåg oliverna. ;-)
Svar från Makten   2010-05-28 14:32
Hahaha:-)) Jag är nog den minst snobbiga person du kan tänka dig. Jag avskyr skryt och skrävel över allt annat. Prestige och status är pinsamt och primitivt.
Jag kom att läsa en tråd som fick mig att le. Speciellt trådskaparens uttryck inom parentes.

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=52880
Svar från Makten   2010-05-28 18:54
Det har onekligen hänt en del sen dess:-) Lustigt nog hade jag uppenbarligen rätt bra koll redan då.
Jag tror du fått saken om bakfoten, det här med stil.

Titta här! 1964.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/290781.htm

Okej, om du nu tycker DET är snobbigt. Den till höger.
http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/337676.htm

Snälla Martin! På tvärbanan till jobbet.... ha ha ha .. Eller på dina fotopromenader?
Svar från Makten   2010-05-28 18:55
Jag får bestämt börja använda min schackrutiga gubbkeps då;-)
Anne-Lie:
En sån liknande mössa ärvde min far från hans farbror! Jag tror det var en motorcykel-mössa på 60-talet om jag fattat saken rätt. Det är en underbar mössa att ha på sig vid skidåkning och allmän snölek, har inte frusit i den trots skidåkning i 25 minusgrader :D
Hittade ingen klockren bild, utan detta är det bästa jag har att erbjuda:
http://upload.snelhest.org/images/100529DSC_8189cs.jpg
vinterskägg, heltäckande mössa, samt skidglasögon var perfekt för en eftermiddags snölek i februari!

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning