Eller tvärtom, ibland.

Det var nog minst 15 år sedan sist

Idag har det som bekant varit mors dag. Därför for jag, mor, far samt bror och hans sambo till Skansen för att bara strosa runt. Jag har inte varit där på säkert 15 år. Mindes det som ganska tråkigt när man var barn och ungdom, men med lite vuxnare ögon så fanns där lustigt nog betydligt mer trevligheter än väntat. Annars har jag tänkt mig Skansen som något som främst barn uppskattar, med alla djur och sånt.

 Ute var ljuset mycket hårt, så det intressantaste hittade jag inomhus. I mången liten bod, stuga och hus finns ju nämligen kulturintressanta svenska miljöer återskapade.


Här var det verkligen på sin plats med en kamera som klarar dåligt ljus, för man fick inte plåta med blixt. Men det gör jag ju aldrig ändå, så det gick som smort;-) Och det blev ju inte tråkigare för att det satt ett stycke Zeiss Distagon 35/2 på kameran.


Med mig hade jag förstås även 50 Planar. Jag börjar tycka att det är trevligare än 35:an, rent bildkvalitetsmässigt. När man lärt sig hur det funkar så är det så mjukt, förlåtande och "rent".

Var är vi egentligen? Bäst att kika på kartan.


Man kan ju ofta tycka att vidvinkel är bra att ha inomhus, men det är inte så dumt med 50 mm heller. Man får bara välja sina utsnitt lite varsammare.


Med en rak och enkel bildvinkel plåtar man helst raka och enkla motiv. En hälsingeport, till exempel.


Sen till tekniska marker som för mig är okända. Porträtt; här min bror Erik och sambon Jonna. Planarn hjälper till med fin teckning. Trots lite rörelseoskärpa hoppar bilden ut ur skärmen, åtminstone här hos mig.


Och varför inte lite enkel arkitektur, där är Planarn är i sitt esse. Färger, tonövergångar och skärpa kan inte bli bättre. Alla Nikkor kan tyvärr slänga sig i väggen.


Avslutningsvis god mat och öl! Denna gång med 35:an.


Jag lyckades utan större svårigheter övertala sällskapet att promenera till centralen istället för att ta den förfärliga buss 47, som alltid är smockfull på helgerna, och som inte går det minsta fortare än att gå. På vägen såg jag att det finns lite båtmässiga muséigheter i faggorna, vilket nog kan vara något att plåta nästa helg. Vi ses då!

Inlagt 2010-05-30 22:57 | Läst 4165 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ni verkar ha fått en trevlig dag i vackert väder. Mor blev säkert nöjd också.
Fina bilder. Inte minst på verktygen.
Svar från Makten   2010-05-31 21:21
Tack Olle! Jag tror alla var nöjda, även om jag själv spottade och fräste lite på bussen dit;-)
Jag tycker att ditt porträtt funkar bra. De gör sig bra på bild, din bror och hans sambo... men jag kom på mig själv med att studera omgivningarna och bakgrundens karaktär mer än modellerna :D

Jag tror inte att det är ett problem du kommmer stöta på hos "vanligt folk".
Svar från Makten   2010-05-31 21:22
Haha! Ja, man blir ju tekniskt skadad efter ett tag. Men såg du ens att högdagrarna ute till höger ser förjävliga ut? Jag lade nämligen på rejäl vinjettering, och det sänkte även det som fortfarande borde ha varit utbränt. Fotnot: Lägg inte på vinjettering i ACR!
Du har rätt i att det är de gamla stugorna och bodarna som är intressantast på Skansen. Och så finns det bestämt några mysiga kaféer i gammaldags stil! Och så har de ju några gamla småindiustrier också, bl a en mekaniskt verkstad. Den hoppas jag att du inte missat! Men det är klart, så som den ser ut på Skansen är den kanske inte sunkig tillräckligt för att riktigt väcka din entusiasm.

Buss 47 -- man måste nog vara hängiven kollektrivtrafikentusiast för att ta den en söndag. Men går inte spårvagnen? Fast självklart är det trevligare att gå till fots om det är en vacker vårdag.

Jag vägrar för övrigt att slänga min DX NIkkor 35 mm f/1.8 i väggen! Som pensionär får man rätta munnen efter matsäcken. Men om du nu känner att din Distagon är utklassad av Planargluggen och därför säljer den billigt, så glöm inte att berätta det för mig. Om jag köper den lovar jag att betala frakten :-D
Svar från Makten   2010-05-31 21:27
Första bilden är tagen i nån slags verkstad, eller om det var guld- och silversmedjan. Den mekaniska verkstan måste ju kollas in!

Bussen ja. Vilket elände! Spårvagnen går inte eftersom man håller på att förlänga linjen längs hamngatan och i förlängningen ända till Fredhäll:-) Men det gör också att all bil- och busstrafik utanför NK står nästan still. Därtill var busshelvetet en sån där modern sak med AC och icke öppningsbara fönster. Och chauffören hade förstås inte slagit på AC:n. Han kan ju sitta där fram med öppet fönster:-( Jag höll på att avlida, där jag satt längst bak, på motorn till på köpet.
Därför blev det promenad på tillbakavägen:-)

Alltså, Planarn är inte "bättre" än Distagonen. Snarare tvärtom. Men de beter sig mycket olika. Planarn har ungefär samma karaktär som Biogon 35:an, fast är bättre på långt håll. Moderna färger i en gammal karaktär, eller vad man ska säga.
Haha, nej, det gjorde jag visst inte. Jag var ganska fascinerad av grenen på ungefär motsvarande ställe på vänster sida och bakgrunden i huvudhöjd. Lustigt att jag missade det där, det var faktiskt ordentligt fult.

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning