Eller tvärtom, ibland.

En del tar ledigt för att resa medan jag gör det för att sova

I morse vaknade jag klockan 11, efter att vid 7-snåret ha stängt av väckarklockan och sen utan att märka det somna om. Jag hade då sovit i nästan 12 timmar och huvudet funkade därefter, så jag meddelade chefen att jag tar semester över dagen.

Man kanske kan tycka att det var onödigt, men för mig är sömn mer värt än resor och allt annat som folk tar semester för att uppleva. Att bara få sova färdigt kan vara värt hur mycket som helst. Lustigt nog ska detta behov alltid uppstå på vardagar. På helgen vaknar jag ofta pigg som en lärka efter 5 timmars sömn. Antar att det finns något psykologiskt bakom.

----------------

Dagen ägnades åt att bara ta det lugnt. Viss träningsvärk från gårdagens cykeltur gjorde sig påmind, men annars var det mest som ett tomt hål i huvudet. På ett bra sätt, för en gångs skull. Inga jobbiga funderingar eller bryderier. Bara lugnt och stilla.
Men framåt eftermiddagen blev jag förstås rastlös. Något måste göras! Så jag packade ner en kamera och ett objektiv och begav mig ut en sväng.

Leica M8 – 28 mm


Jag tror bestämt att jag börjar hitta tillbaka till det där som fotografering bör handla om. När jag använder utrustning som jag trivs med så glömmer jag gärna alla dess brister och kan fullt ut koncentrera mig på att finna motiv.

M8:an är befriande enkel. Det finns ingen autofokus som kan krångla. Ingen matrisljusmätning som gör fel. Inga djupa menyer där man hittar vilse. Den är i mångt och mycket precis som en M-kamera för film, bara det att du kan få nån slags begrepp om hur bilden blev på den extremt genomruttna skärmen, om du vill försöka.

Arbetet med bilden, vad gäller färg och kontrast, får man ta hemma. Kanske beskära en skvätt för att mätsökaren inte riktigt gav det du såg i sökaren.

Leica M8 – 28 mm


Den här bilden ovan visualiserade jag som något ganska starkt. Maskrosen som mitt i betongen tycktes få liv från det unkna, smutsiga vatten som droppade från röret där ovan. En liten påminnelse om att det inte krävs så mycket för att liv ska kunna spira.

På bild blev det inte alls lika bra. Vissa foton kräver nog en förklarande text för att man ska begripa vad fotografen faktiskt sett. Hur som helst hade jag knappast kunnat göra bilden bättre med någon annan utrustning. Det är och var bara jag som är begränsningen i bildskapandet, och det gillar jag.

Nu får det nog bli en kvällspromenad, så att jag kan somna ordentligt. En dags semester räcker.

Inlagt 2011-10-24 20:09 | Läst 3487 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Frestare och jag som anser/ansåg M9 eller inget :-)

alf
Svar från Makten 2011-10-24 21:36
Man får tänka på att en begagnad M9 kostar i runda slängar tre gånger mer än en begagnad M8. Och då är det ändå i stort sett samma kamera, fast M9:an har lite större sensor.

De enda rationella anledningarna att välja M9 över M8 är rent bildkvalitetsmässiga. Om man vill ha kortare skärpedjup vid en viss bildvinkel, lägre brus vid höga ISO-tal och högre upplösning. Annars är det "samma skit":-) Två ganska dåliga kameror som har mer känsla än hundra plastiga spegelreflexkameror tillsammans.
Jävlar Makten! Du skriver inlägg snabbare än jag hinner komentera dem (men inte snabbare än att jag hinner läsa dem :)). Det var trevliga bilder idag, snyggt med den gamla och nya remmen som råkade ligga alldeles intill varandra, asfin kontrast dem emellan.

Angående den sista bilden så får jag erkänna att jag inte förstått din avsikt med bilden utan att läsa texten. Kanske hade det framgått tydligare om du visat upp mer av det omgivande området, förutsatt att detta hade varit kargt och rör-löst.
Möjligen en bild från sidan istället för rakt framifrån?
Svar från Makten 2011-10-25 11:31
Att skriva ett inlägg om dagen är inga större problem, bara man har några bilder att visa upp:-) Det svåraste brukar vara att hitta på en vettig rubrik.

Bra att du nämnde remmar, för jag ska byta den på M8:an. Leicas originalrem är rena skämtet och otroligt obekväm.

Om jag tagit sista bilden från sidan hade jag nog behövt ett ljusstarkt tele för att få kort skärpedjup, vilket inte direkt är mätsökarkamerans starka sida.
jelu1661 2011-10-25 13:25
:) Jag klagar absolut inte på takten, trevligaste formen av slösurfande jag kan tänka mig.

Remmar är ett aber, det är svårt att hitta något som är perfekt.. jag kör ofta utan (och har kameran i handen eller väskan).

Ah, ja, det är svårt att komma med förslag utan att ha varit på plats förstås :). Men att leican inte är det optimala verktyget för kort skärpedjup gör väl inte så mycket då dina mellanformatare ändå är så mycket bättre på det området.
Svar från Makten 2011-10-26 18:46
Jag gillar att ha kamerna hängande om halsen när jag är ute och knallar, så det bör vara en bra och bekväm rem. Den jag har på D700:an får nog flytta över till M8:an. Det är en sån där elastisk, som är mycket bekväm och relativt billig (300 spänn).
jelu1661 2011-10-26 23:27
Just det ja, en polare hade en sådan till sin olympus på 90-talet minns jag. Har för mig att den var bekväm :)
M8 och M9, två ganska dåliga kameror ...

Fast det går att ta bra bilder med dem i alla fall. Har du funderat på en Ricoh med Leica-modul?
Svar från Makten 2011-10-25 11:33
Nä, jag tvivlar starkt på att Ricohs kameror har rätt "känsla", vilket är bland det viktigaste. Men de är säkert "bättre". Något annat vore faktiskt konstigt.
EGW 2011-10-26 07:24
Du vet ju inte förrän du prövat!
Svar från Makten 2011-10-26 18:47
Nä, men jag tror inte det behövs;-) Dessutom har den ju ännu mindre sensor och ingen sökare.
EGW 2011-10-27 03:50
Är du säker på att Leica-modulen har mindre sensor? Och du kan ju sätta elektroniskt sökare på kameran! M8 köpte du fastän du visste att den är dålig. Då kunde du ju ge Ricoh en chans i alla fall :-)