En säck med gluggar

Imorgon far jag iväg på fotoresa med två kompisar. Jag hade länge vankat av och an och funderat på vilka objektiv jag ska ta med mig, eftersom jag inte gillar att ha mer än 2-3 stycken i kameraväskan. För att inte tala om att jag inte har plats med fler i min Lowepro Orion Trekker II.
Men så kom jag på att jag borde skaffa någon slags halvportabel grunka som också dubblerar som objektivförvaring i hemmet. I vanliga fall brukar mina gluggar och övrig utrustning ligga lagom utspridda på matbordet (som jag sällan använder till att äta vid). En sådan förvaringsgrunka skulle också kunna följa med på resan, tänkte jag.

Efter bara nån timmes funderande kom jag fram till att det skulle vara en hård plastväska med modifierbart innandöme av skumplast. Alltså så att man själv kan göra urtag som passar respektive objektiv, eller vad man nu vill ha med sig.
Jag flängde runt lite på stan för att kolla vad som fanns. Först gick jag till Clas Ohlson, som faktiskt hade en till synes perfekt väska! Tjock och redig plast; tung som satan och med skumgummiinlägg som är menat att kunna rivas ut till lämpliga kvadratiska former utan särskilda verktyg. Den kostade 400:- och kändes helt okej. Lite dyrt för en plastpryl kanske, men ändå. Att jag inte köpte den direkt var för att den på kortsidorna buktade så att den såg otät ut.
Jag gick vidare och hamnade hos FotoVideo. Där fanns en mycket snarlik apparat, men alldeles för stor. Jag språkade med expediten och kikade i katalogen över plastgrunketillverkarens utbud. Det verkade finnas mängder med olika storlekar, och priset var inte farligt heller. En i liknande storlek som den hos Clabbe skulle kosta en tusenlapp, och då var den betydligt bättre byggt och hade massor av konstiga garantier om att vara helt tät även om man utsatte den för ganska högt tryck, helt under vatten! Jag hade antagligen köpt en sån (fråga mig inte varför) om den storlek jag ville ha funnits hemma. Men det gjorde den inte.
Jag gick tillbaka till Clas Ohlson och klämde på den till synes otäta väskan i 5 minuter till. Och köpte den.

Väl hemma läste jag ett fint test om just såna här väskor, och där visade det sig att precis samma väska faktiskt var tät, även om testarna också hade rynkat på ögonbrynen över passformen. Strålande! Pengarna förhoppningsvis inte i sjön med andra ord.

Min uppskattningsförmåga över hur mycket jag skulle få ner i väskan var tydligen inte så bra. Den var för liten. Men jag får åtminstone plats med alla gluggar utom den som sitter på kamerahuset:-) Här nedan ser det lite taffligt ut uppe till höger, men det beror på att det urtaget är ämnat för 24-70, som sitter på kameran. I dess ställe ligger två andra objektiv med lite extra dämpning kring.

Tjusigt va? Och nu blir det gissningslek! Kan du lista ut vad det är för gluggar? Utöver de som finns i min kameraväska i profilen finns också en lånad glugg.

Nu är jag redo för resan. Återkommer säkert med lite dravel om den, om en vecka:-)

Inlagt 2009-08-01 21:06 | Läst 7615 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Stiligt! Det är inte Svalbard Du ska resa till, så man får prova Dina gluggar ;-)
Svar från Makten 2009-08-01 21:34
Ska du till Svalbard, eller vadå? :-D Får gratulera i så fall!

Det lustiga är att väskan och det ovanstående upplägget just fick mig att förstå vad det är jag sitter på egentligen. Jag tar i regel ganska lätt på värdet av gamla manuella objektiv. Men det är en drös eftertraktade saker i den väskan! Så jag myser lite över att de har fått en säker bostad:-)
Gissar inget, men kul att se vilken väska det blev till slut efter att ha läst forumtråden. Ser ju dessutom snyggt och prydligt ut, gissar att den väger en del?
Ha en trevlig resa!
Svar från Makten 2009-08-01 21:38
Väskan väger runt 3 kilo tom, har jag för mig. Jag tror att den siffran är lite överdriven, men i alla fall så är hela kompotten med gluggar och allt inte särskilt tung. Man släpar ju inte gärna en sån här grunka i onödan, och med tanke på användningsområdet så tycker jag att vikten är okej. Visserligen är objektiven ganska lätta i sig, men tillsammans väger de några kilon.

Förresten, anledningen till att jag lagt allihopa åt samma håll, är att jag tänkt förvara väskan på högkant. Jag tänker mig att väskan och innehållet ibland kommer att uppnå temperaturer som inte är optimala, och om det blir väldigt varmt så har jag en känsla av att objektiven ska stå upprätt. Tänk när fettet i fokus- och bländarmekanismerna börjar smälta i en varm bil! Då vill man nog inte att det dräller iväg över linserna:-S
Själv har jag en konsumkasse. 1,50.Jag reser med lätt packning.Objektiven ligger i läderpåsar.Har bara 3 objektiv.Ha de /Kenneth
Nej, så illa är det inte. Jag bor här.

Ja, Du sitter på en kappsäck som skulle få Pippi att kasta sig i havet!
Uppe till vänster ser det ut som en Serie E 75-150.
Den lånade är nog din AI-modifierade Nikkor-H 85/1,8 i ljus skumplast.
Här kommernågra gissningar:
Överst nr.2: Nikkor 200/4
Överst höger (i hörnet): Ultron 40/2
Nere nr.3: Nikkor 50/1.2
Nere nr.4 (högera nedre hörnet): Samyang
//Stanislav
Ska du iväg på träsksafari eftersom väskan måste vara vattentät? ;-)

Översta raden från vänster:
Nikon 75-150/3.5
Nikon 200/4
Nikon 50/1.8
Nikon 28/2.8
Voightländer 40/2
Nikon 85/1.8 ( äkta vintage-look )

Undre raden från vänster:
Nikon 105/2.5
Tokina 17/3.5
Nikon 50/1.2
Tjingtjong 85/1.4

Joo..., jag får väl erkänna att jag gärna skulle äga några av modellerna. :-)

PS. Du får göra urtag för kylklampar också DS. :-)