Eller tvärtom, ibland.

En snabb övning i att inte invänta perfektion

Jag ska precis dra på mig dojjorna för att sticka och handla mat. Men så kom jag på att jag faktiskt för ovanlighetens skull har tagit ett par bilder som tål att visas upp. Och med tanke på hur dåligt det gått med skrivandet på sistone och hur de flesta bilder känns värdelösa, så kanske det vore lika bra att snabbt som ögat knåpa ihop ett litet inlägg. Bara för att få det gjort. Liksom kolla hur det känns.

Hösten nalkas men ännu har det inte synts till några skiftande färger, här i Nacka. Men så på vägen hem över kyrkogården anade jag något som sprakade rött i ögonvrån. Mycket riktigt!


GFX 50R med 63/2,8 @ f/2,8 och försättslins Nikon 5T


Det tog några försök att hitta en vettig komposition och lyckas hålla kameran stilla nog. Jag hade satt auto-ISO till 1/100 sekund och det räcker inte alltid, men här var ljuset bättre än jag förväntat mig och tiden landade på 1/170. Nu minns jag att det blåste en smula, så det kanske snarare var därför jag fick försöka flera gånger.

Jaha, finns det nåt mer att fota tro? Jovars! Man blir lite blind när man är på samma ställe för ofta, men till slut var det några – av för mig okänd sorts – bär som fick stå ut med att bli kränkta på bild. Samma utrustning som ovan


Ja, jag vet. Jättekitschigt och allt det där. Men vafasen. Rätt trevligt att kolla på ändå kan jag tycka. Det måste inte vara så jäkla eget och speciellt jämt. 

Nu drar jag och handlar. Ses!

Inlagt 2019-09-13 18:47 | Läst 2495 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är alltid frågan, vem man fotograferar för, och svaret är ju "bara till sig själv", om man inte har ett uppdrag förstås. Har man inget uppdrag, då kan man fotografera alla sorters motiv. Det är ju kul att hantera kameran, speciellt när man har en bra sådan. Det är också avkopplande och stimulerande för hjärnan att söka motiv och att göra bildkompositioner,
Jag tycker inte att det är kitschigt att fotografera natur. Jag gillar speciellt Din första bild som har en tilltalande komposition och så har Du komplementärfärger som matchar varandra.
Jag är inte så bra på växter, men Du har med Din bild i alla fall fått mig att gå till bokhyllan för att ta reda på.
Det är tydligen fågelbär som Du har fotograferat (P. avium). De kallas också för sötkörsbär.
Trevligt att Du skriver igen!
Svar från Makten 2019-09-13 23:53
Jag är inte riktigt säker på om jag håller med. Skulle man (jag) verkligen fotografera om ingen annan än jag skulle se bilderna? Tveksamt. Vilket i så fall såklart är lite tragiskt, men mycket av det vi gör i livet är omedvetna prestationer inför vår omgivning. Vi är trots allt bara djur:-)

Med kitsch avsåg jag mest blommor i motljus med kort skärpedjup:-)) Fågelbär säger du. Jaså, jaha, må det! Jag har faktiskt en bok om träd och buskar som ligger på fönsterbrädan vid sängen. Får kika lite i den tror jag bestämt.
Första bilden är suverän! Ungefär som om mittkvisten växt ut och konstaterat att det nog måste vara höst på gång och bytt färg! Hur man ställer in auto-ISO på en 1/100-dels sekund vet jag inte, men bra blev det. Andra bilden är lite för rörig för min smak, men jag konstaterar iallafall att 63:an ger cats eyes i oskärpan precis som sina mindre syskon.
Svar från Makten 2019-09-13 23:58
Tack Lars! Lustigt nog tyckte jag att bilden var skräp när jag öppnade den i datorn först. Men nu ser jag i efterhand att den är rätt skaplig. Märkligt att humöret kan avgöra sånt.

Auto-ISO är bland det förnämaste man kan tänka sig. På min kamera har jag tre valfria automagiska inställningar, där jag valt 1/30, 1/60 och 1/100 sekund som längsta slutartider. Om korrekt exponering inte uppnås med vald bländare och den tiden (eller kortare) så höjs ISO-talet. På så vis behöver man aldrig råka fota med onödigt högt ISO.

Nästan alla normalobjektiv (och längre brännvidder) ger kattögon när man fokuserar nära. Det är helt enkelt mekanisk vinjettering och det stör mig inte. Kanske gillar jag det till och med, när jag tänker efter. Värre är det med utdragna konstiga former på oskärpecirklarna som brukar inträffa på längre fokusavstånd. Huvva!
Jag är nog inne lite på samma som Lars här ovan. Den första bilden är fin med sin strama komposition - mycket njutbar. Dessvärre förstärker det rörigheten i bild nr. 2 - bakgrunden funkar helt enkelt inte.
Svar från Makten 2019-09-13 23:59
Näää, vafasen. Jag tycker att den röriga bakgrunden gör hela bilden:-) Det var ett mycket väl medvetet val, annars hade jag undvikit motljus. Det blir ett trevligt kaos med massa färger och jox. Det måste inte vara så städat jämt, heller!

Tillägg: Däremot kanske de inte passar så fasligt bra ihop. På det viset håller jag med.
syntax 2019-09-14 11:13
Jag reagerar inte på konceptet i sig. Hade bakgrunden varit snäppet mera suddig, bländarsteget ungefär, hade resultatet blivit ett annat. Det är här som styrkan hos en traditionell spegelreflex visar sig - man kan blända ner och vrida på bländarringen. I kamerans verklighetssökare kan man då studera exakt hur oskärpan ändrar sig i bakgrunden. Med den kamera (digitala sökare) som du har använt har man inte en chans till något sådant.
Anders F. Eriksson 2019-09-14 16:24
Det är lättare att se hur oskärpan blir med en bra elektronisk sökare än med en optisk dito.
Svar från Makten 2019-09-14 18:05
Peter, du har missförstått något ordentligt. Det går alldeles utmärkt att se hur bakgrundsoskärpan blir med en spegellös kamera. Faktiskt är det lättare eftersom det inte sitter en mattskiva emellan (som aldrig visar rätt oskärpa då den bara tillåter en viss vinkel på ljuset).
Dock måste man dedikera en knapp till att den valda bländaren används även innan bilden tas. Det har jag gjort och jag såg precis hur det skulle bli innan jag tryckte av:-)
Den första bilden tycker jag är toppen medans den andra är lite för rörig för min smak!

/Stephen
Svar från Makten 2019-09-14 18:05
Tack, jag gillar som sagt röran. Hade varit rätt tråkig annars:-P
Den första är väl OK men lite skumt beskuren, den andra är riktigt jobbig att skåda, LO
Svar från Makten 2019-09-14 18:06
När LO inte är 100% negativ så har man gjort något rätt;-) Den skumma beskärningen var nödvändig eftersom det var en jädra massa annan sallad runtom som hade förstört renheten.
2019-09-15 00:33   Micke
Då får jag bryta av kören och hylla bakgrunden i bild två! Kompletterar förgrunden utmärkt med färg och bokehbollar. Det finns mycket även i kompositionen jag uppskattar.
Svar från Makten 2019-09-17 22:41
Tack Micke! :-)
Fantastiska bilder. Har väntat på att du ska fota lite natur...;) Första bilden är super!!!

Förstår inte de kritiska inläggen, tycker bakgrundsoskärpan är helt ok. Bra mycket bättre än min Artizan 50/1.1 för Leica. Nu är ju det objektivet ändå prisvärt eftersom alternativet (Leitz 50/0.95 kostar över 100 papp(!)

Storleken har betydelse. Minns när jag såg den första Echtacrome diabilden Hasselblad uppförstorad på en stor pärlemorskärm. Wow!

Tycker ändå att Leica är en bra kompromiss storlek/bildkvalitet, sedan kan ju priset ifrågasättas.. Går ner i fickan liksom. Jag har också en Canon 5D - men det är en klumpeduns som man inte gärna tar med sig överallt. Mycket funktionell dock - en kamera man tar med sig om man vill fota ett bröllop. Skulle nog inte ta med M9 i det fallet.

/T
Svar från Makten 2019-09-17 22:45
Kanske synd att kalla det "natur", men okej då:-) Landskap och sånt är ingen större idé eftersom det aldrig blir lika bra på bild som i verkligheten, så jag får ägna mig åt detaljer.

Angående bakgrundsoskärpan så är den tämligen neutral, alltså "perfekt" på ett tekniskt plan. Utom de lite ovala oskärpecirklarna utåt hörnen, men det slipper man inte ens med de allra dyraste objektiven. För just såna här bilder tycker jag att rörig oskärpa kan tillföra nåt, och då funkar gamla klassiska objektiv minst lika bra. Haken är väl att de oftast är väldigt oskarpa där det ska vara skarpt istället:-)
TomasKronberg 2019-09-18 08:26
Gillar mitt Artisan 50/1.1, men där kan man verkligen snacka om "rörig" oskärpa och tillsammans med en mätsökarkamera är det ofta lite chansartat om man får in skärpan överhuvudtaget. Sedan är väl inte skärpan på 1.1 super, men va f-n. Som sagt kostar Leitz motsvarighet: 50/0.95 över 100 papp. Artisan kostar 3500:- (!)
Den första bilden är så lugn och vacker, säger jag med. Utsökt komposition. Bladen som försvinner i mörker och oskärpa.
Svar från Makten 2019-09-22 00:00
Tack Håkan! Det är en bild som blev bättre än jag trodde när jag tog den. Ofta är det tyvärr tvärtom:-))