Eller tvärtom, ibland.

Ett hemligt paket och ett möte med en idiot

Jag hade redan igår bestämt att det skulle bli en bra dag, och så blev det. Genom ett under vaknade jag innan klockan ringde, steg opp, gjorde mig i ordning och for till jobbet. Som på beställning har det nu trillat in en massa viktiga saker att göra, vilket är bra. Så att man inte behöver fundera så mycket. När man är ordentligt sysselsatt är det lättare att känna sig meningsfull. På jobbet pågår också nån slags dragkamp om vilka projekt som ska prioriteras, vilket innebär att jag efterfrågas på flera håll samtidigt. Det känns väldigt bra även om jag inte har tid till allt som man vill ålägga mig. 

Jag sällskapade med Alaa på bussen hem. Han pendlar från Västerås varje dag, och jag kände viss skuld när vi snackade om hur lång tid det tar att ta sig hem. För mig tar det 45 minuter från dörr till dörr om jag åker spårvagn och 25 minuter om jag åker tunnelbana och buss. Jag väljer nästan alltid spårvagn eftersom man kan sitta och titta på världen som susar förbi. Och så finns det alltid sittplats. För Alaa tar det två timmar att ta sig hem. Jag förstår inte hur han orkar, men det finns förstås alltid de som har det värre. 

Jag bestämde mig för att promenera från Slussen till Fridhemsplan. I vanliga fall brukar jag vara så trött numera att jag inte ens orkar försöka vara glad. Men idag var jag det bara av sig självt. Jag mindes mina djupa funderingar från igår. Det är inte lönt att gräva ner sig. Det ger ingenting utom tillfällig tröst.

 

Jag var just i färd med att ta några bilder på båtarna vid Norr Mälarstrand när jag såg en gestalt i ögonvrån.

- Vafan äre du tror att du fotar då??

Det tog inte många tiondels sekund för att förstå att det var en idiot. Jag vet inte varför, men jag tycks dra till mig idioter. Vad svarar man på en sån fråga? 

- Jag fotar den fina utsikten ser du väl?

- Vicken jävla utsikt?? Va; vicken??

Jag svarade något jag inte minns och gick vidare. Idioten gick ombord på en av båtarna, så jag antar att han trodde att man inte fick fotografera hans båt utan tillstånd. Det är tyvärr gott om idioter i denna värld, och vi kommer inte undan dem. De finns överallt och kan förstöra stämningen precis när du minst anar det. Eftersom idioten såg synnerligen opålitlig och lite märklig ut så försvann min entusiasm och jag åkte hem. 

Men på vägen plockade jag ut ett fint paket hos Posten i Alvik.

 

Ah! Jag hade beställt lite jox från Photax i Nybro. Förra gången gick det skitsnabbt och den här gången lika snabbt. Jag lade beställningen i förrgår eftermiddag och fick en sms-avisering idag före lunch! 

 

Lite film; Tri-X för småbild och mellanformat:-) Och framkallare, stoppbad och fix. Min förra laddning håller på att ta slut, så det var dags att fylla på. Den här gången valde jag Fomadon R09 som framkallare, vilket är en nytillverkad kopia av den klassiska Rodinal-framkallaren. Om allt funkar som det ska så ger den högre akutans och vassare korn än D-76, vilket är vad jag använt tidigare. Något jag ser fram emot! I botten av stillebenet ser man också en bunt negativfickor för 120-film, som jag saknat.

Jag har en del film i frysen redan...

 

Ursäkta furugolvet, men jag lade det i alla fall diagonalt för er skull;-) 10 rullar Ilford FP4 och tre Acros Neopan 100 lär jag inte göra av med i vinter. ISO 100 är för lite, särskilt med mellanformataren. Det var därför jag köpte lite Tri-X till den. Fast jag har som synes 3 rullar HP5 också. Allt utgånget sedan flera år tillbaka, men svartvit film som hålles i frysen verkar man kunna ha i evigheter. Till vänster i rött ser vi också fyra rullar Fuji Reala, vilket är negativ färgfilm. 

Men den intressantaste rullen har jag lämnat på framkallning, och den är förhoppningsvis färdig imorgon! En Fujichrome Provia 100F i mellanformat, som är en positiv film. Alltså diafilm. Jag tänkte köpa mer diafilm samtidigt med Photaxbeställningen, men det är svinigt dyrt. Dock inte i närheten av lika dyrt som det är i butik, där en rulle Provia 400 i småbildsformat kan kosta 150:- exklusive framkallning. Tack, men nej tack. Det får bli en beställning från Tyskland eller liknande i så fall.

Kanske, kanske får vi se lite dia i mellanformat i morgon alltså:-)

Inlagt 2010-10-28 20:46 | Läst 4081 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Sista idioten är ju inte född än heller. Utsikten tycker jag var kanon dessutom!
Har varit hos Photax en gång, eller rättare sagt utanför, för de hade lunchstängt, taskig tajming. Men det ligger inte så långt bort så jag får väl åka dit nån annan gång framöver :D
Nu är det dags att packa ihop mat och grejer till nattpasset.
Ha det bäst!

PS. Kände direkt igen blogginlägget i Fotosidan Magasin jag läste inatt. Välskrivet som vanligt!!
Svar från Makten 2010-10-28 22:25
Man får försöka undvika idioter, men när de tränger sig på är det antagligen läge att försöka förstå dem istället. Jag var nog en idiot i den där mannens ögon, så vem är det egentligen som har rätt?

Photax är en liten oas i den digitala djungeln:-) Härligt att det fortfarande finns folk som håller sig med film och allt som hör till. Ser vi en renässans? Jag tror nästan det.
Har du fått blogginlägg publicerat i tidningen?
Stort grattis! :-)

Paket från Photax är kul att få. Dom kommer för sällan bara .... :-)
Svar från Makten 2010-10-28 22:27
Ja, det var sagt så i alla fall. Jag har inte kollat själv. Egentligen borde jag ha krävt ett exemplar, men vafan. Jag bryr mig inte så mycket. Fast det är klart att det är kul om man uppmärksammas;-)
Inget är som diagonala furugolv -- ditt tillmötesgående uppskattas! :-)

Du tycks vara en riktig idiotmagnet.

Hur som helst, lycka till med Formadon, vi lär väl få se resultat så småningom.
Svar från Makten 2010-10-29 08:53
Idiotmagnet var ordet. Det är sånt här som gör att man inte är så sugen på att fotografera människor, eller för den delen ens BLAND människor.

Just nu sitter det en rulle Tri-X i M6:an som jag exponerar efter ISO 1600, och jag tror det är direkt olämpligt att framkalla den i R09, så det dröjer nog lite.
Synd att det finns idioter. Tur att det finns prylar.

Ska du visa något från diarullen här i bloggen?

Ha det gott! /Thomas
Svar från Makten 2010-10-29 08:55
Givetvis ska jag det! :-) Vi får se hur det går med skannandet. Jag tycker mig se en viss förskjutning mellan färkanalerna när jag skannar svartvitt, vilket nog inte blir vackert i färg. Dock är ju negativen så stora att det kanske inte syns ändå.
Förresten vet jag inte ens om det blev något på rullen. Den gick ut 2003 (men har legat i frysen), så det kanske blir rena katastrofen.
Vacker bild på en vacker utsikt. Tycker det är skönt med en del idioter ibland, så länge det inte går till överdrift, får en liksom att uppskatta de människor som inte är det lite mer....
Svar från Makten 2010-10-29 11:47
Mja, jag hade nog hellre sluppit idioterna. De sätter bara käppar i hjulen för vettiga människor och stör tillvaron:-))
Jag känner mig ibland som en skurk när jag fotograferar andras ägodelar eller bostäder, som om jag rekade för en stöld eller ett inbrott. Det är givetvis totalt vansinne, jag skulle aldrig tänka så om jag såg någon annan fotografera något. Men det måste nästan vara något åt det hållet den där människan fantiserade ihop.

En mycket trevlig bild blev det i alla fall :)
Jag håller för tillfället på att mecka ihop en fulrigg för avfotografering av negativ (jag vill inte lägga pengar på en scanner) då jag just framkallat en rulle jag kört genom tjejens gamla Minolta X700. Tyvärr ligger datorföreningens skräpdisk fortfarande nere, så bilderna från Konica C35 jag försökte visa dig tidigare får vänta ytterligare ett tag.