Ett märkligt träd

För att minska stress brukar jag knalla en promenad efter lunchen och ibland fotografera en smula om tid finnes och humöret tillåter. Igår hittade jag under en sådan promenad ett magnifikt träd som jag bestämde mig för att plåta. Det blev väl kanske inte nån pangbild, men processen med fotograferandet fick mig att tänka på annat och det är bra.


När jag gick närmare upptäckte jag dock något lite egendomligt. Åtminstone för mig som inte är direkt insatt i träd. Av allt att döma var detta en bok, men bladen stämde inte alls. De var långsmala och spetsiga; inte alls de där vanliga ganska runda och läderartade som jag mindes dem.

Jag lade upp bilden här ovanför på facebook och fick såklart vips frågan om jag hade någon bild på bladen, vilket jag inte hade. Så idag gick jag tillbaka och ordnade det. 

Det här är ju fanken ingen bok, eller?? Tittar man på resten av trädet stämmer dock allt. Barken, grenarna, hur bladen sitter, med mera. Typisk bok, va? Men bokblad ser inte ut sådär. De ser ut såhär...Nu blev jag mycket förbryllad och kollade ännu noggrannare. Trädet hade både smala och breda blad, men på olika grenar. Dock inte så uppenbart att det skulle handla om ympade grenar, utan snarare var det en lite glidande övergång mellan bladtyperna i olika delar av trädet. 

Är det nån läsare som vet vad detta kan bero på? Är det en särskild bok-art, eller har trädet kanske nån sjukdom? 

---------

Alla bilder är förresten tagna med Fuji GFX 50R och GF 45/2,8. Jäkla fin glugg, det där! 

Inlagt 2019-10-23 21:00 | Läst 4183 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilket märkligt träd. Jag ser fram mot svaren!

Vet du att man kan ställa frågor till jourhavande biolog på Naturhistoriska? Kanske kan det vara till hjälp.

https://www.nrm.se/faktaomnaturenochrymden/fragajourhavandebiolog.147.html
Det finns ju hybrider, mutationer, korsningar. På Åland har vi en korsning som inte har skett någon annanstans - kanske i samband med en mutation. Det handlar om en Oxel/Rönn. Övre halvan av bladet är Oxelns, men nedre Rönnens flikiga. Denna Oxel/Rönn är, i motsats till vad som brukar vara fallet med sådana korsningar, helt reproduktionsduglig och förekommer mycket spridd på Åland.
Det skall bli kul att se vad ditt träd är för något.
Nu är jag ingen trädexpert, men när Du redan har bestämt Dig att detta är en bok, så sitter Du fast i en box. Frågan är egentligen, är detta verkligen en bok? Har Du hittat bokollon under trädet? Om nu detta inte är en bok, vad är det då? Ett valnötsträd kanske som kan ha dessa smala blad, men även större ovala. Jag läser om valnötsträd: Ståtligt träd med svartgrå skorpbark. Grenar först grönbruna, sedan askgrå. Blad parbladiga med uddblad.
Men det måste naturligtvis hittas valnötter!
Det här är inte lätt, och jag hoppas på bättre förslag! :-)
Riktigt trevliga bilder! Just det...naturen är så fascinerande med alla dessa detaljer, variationer och skiftningar. hälsningar, Marie
Blev nyfiken och hoppades på att du fått något svar på vad det var för träd, får hoppas på att du återkommer med något om du får veta.
Jag har inte fått något säkert svar än så det blir till att fortsätta bita på naglarna. Hybrid låter inte troligt eftersom det är olika blad på olika delar av trädet. Men nån slags genetisk variation kan det ju vara fråga om.

Trädet står vid Svindersvik i Nacka och kan såklart vara planterat och av utländsk sort. Om jag förstår det rätt så planterade man ganska ofta främmande träd för att göra nån slags "samling" i anslutning till boningar av fräsigare sort. Dock står det andra, vanliga bokträd precis i närheten också.

För den som vill gå dit och kika så är det trädet uppe i västra hörnet av den stora gräsmattan där parkeringen ligger, här: https://www.hitta.se/kartan!~59.30915,18.12723,17.846391025156972z/tr!i=s3at6Ope/tileLayer!l=1/geocode!l=59.30941:18.12722?usergeo=1
2019-10-27 16:40   Tommy G
Är det inte en Ask?
Wolfgang 2019-10-28 12:30
Nu har jag bestämt mig :-)
Tommy G har rätt: Det är en ask!
Ett ståtligt träd som kan bli 40 m hög och som växer oftast i sällskap med bokar. Det är känt från den nordiska gudasagan som "Yggdrasil".
TG 2019-10-28 17:46
Kul att du håller med! Bara Rönn och Ask har parade blad så det är ju inte så mycket att välja.på.

Beträffande Martins förra inlägg så är det nog Vildapel och inte fågelbär han fotat. Körsbär har ju inte kvar 'blomfnutten' som alla äpplen har.

Till Martin: Har läst hela din blogg och som tekniknörd uppskattar jag verkligen djuplodandet om olika objektivs egenskaper, mm.

/T