Eller tvärtom, ibland.

Film är inte bara nostalgi - Mellanformat och diafilm är SKARPT!

Götapetter. Jag hämtade igår ut en rulle Prova 100F som jag plåtat med mellanformataren, och resultatet är över all förväntan. Det är en fröjd att bara hålla upp de stora filmrutorna mot ljuset och kolla på bilderna som om de vore en liten bioduk. Fantastiskt fina färger och kontraster må jag säga. 

Tyvärr kommer det inte riktigt fram när man skannar, men skarpt blir det! Så skarpt att det nog kan konkurrera med en D3X, men då hade man nog behövt en bättre skanner. Vi tar en smygtitt på en av bilderna, för sen måste jag rusa iväg.

 

Det jag har gjort med bilden är bara att dra upp kontrasten ett uns med en kurva och ökat färgmättnaden. Ingen ändring av färgerna alls, utan det blev såhär fint rakt av!

Diafilm är dyrt som attan, men framkallningen kostade bara 39:-, så totalkostnaden blir inte så farlig. Jag ska helt klart inhandla lite fler rullar, för det här var riktigt trevligt:-)

Nu ska jag åka in och kika på ny skärm till daton. Vi ses!

Inlagt 2010-10-30 14:12 | Läst 4318 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Var framkallar du dia för 39:-? Jag har kört Crimson men där hamnar det väl på 80 spänn med moms så det vore inte fel med en ny leverantör. :)

Fin bild förresten!
Svar från Makten 2010-10-30 20:44
Hos Japanphoto på Sveavägen. När jag lämnade in den sade de att det skulle kosta 70-80 spänn, men det blev tydligen billigare. De skickar filmen till en stor firma i Tyskland som tydligen sätter priset också.
Din skanner räcker mer än väl -Martin .Fantastiskt roligt att fler än jag fotar -ANALOGT-och skannar in bilderna .Suverän bild .Hälsningar Krillan 54 .
Svar från Makten 2010-10-30 20:45
Jodå, skannern räcker mer än väl för mina behov. Jag menade bara att det krävs en bättre skanner om man fullt ut ska utnyttja filmens upplösning.
Antar att scannern inte riktigt hänger med i låg- och högdagrarna?
Svar från Makten 2010-10-30 20:46
Jo, det gör den faktiskt. Det är ingen jättemarginal, men den finns där.
Blir sugen på att komma igång när jag läser om dina framsteg med mellanformatet. Har dock förstått att skanner med process spelar en lika stor roll för resultatet. Letar fortfarande efter en 9000 skanner utan att behöva blanda in ebay.
/Stephan
Svar från Makten 2010-10-30 22:22
Man kan ju alltid låta skanna filmen i samband med att man framkallar den. Risken är att det läggs på nån slags bildbehandling som är lite överdriven, men man har ju ändå filmremsorna kvar om man vill skanna dem igen senare. 6x7 är såpass stort så jag nästan hade kunnat tänka mig att plåta dia med det bara för att sitta med lupp och kolla på ett ljusbord:-) Jag har aldrig sett något liknande, men det beror förstås delvis på att objektivet på kameran är mycket bra (men oförskämt billigt).

Ska du i första hand bara skanna mellanformat så tror jag att en ganska enkel skanner för 2000:- kan funka utmärkt, förutsatt att det medföljer en någorlunda vettig filmhållare. Ovanstående bild har jag skannat i 2400 dpi, vilket ger en bild som är ~6500 pixlar bred och nästan lika hög. Skärper man den och minskar till 4500 pixlar så har man rätt bra skärpa per pixel, så man behöver knappast högre skanningsupplösning än så.

En liten hake är att TIFF-bilderna tar ungefär 300-400 megabyte styck! Inget man sparar på hårddisken för evigt alltså. Man får göra JPG-filer av allt man inte tänker skriva ut.
Tufft! Dia är jag sugen på att prova någon gång. Min far fotade uteslutande dia när han var i min ålder :). Det är rätt mysigt att kolla igenom bilderna med projektor.