Eller tvärtom, ibland.

Fint väder och därmed banala bilder

Tog en liten promenix från Brommaplan till Nockeby idag, innan vi skulle köra hem grejerna från onsdagens spelning med bandet. Ganska precis när jag steg av tunnelbanan så skingrades molnslöjorna och det blev soligt och varmt. Helt absurt varmt faktiskt! Och ljust. Alldeles för ljust för att det skulle vara läge för någon vettig fotografering. Så jag tog tillfället i akt att hasa runt och plåta lite blomster och grönska istället, vilket annars inte direkt är någon favoritsyssla. Det blir gärna banalt, men ibland får man väl vara det också?

Vad det här är har jag ingen aning om. Körsbär månne?


Jag är inte direkt intresserad av växter, men skaplig koll har jag nog. Det här är i alla fall kastanj:-)


Då jag höll på att avlida av värmen drog jag mig in i Judarnskogens dunkel en sväng, och fann dessa vitsippor i skuggan under ett flyttblock.


Sen tog jag 12:ans spårvagn hem till morsan och farsan, vars bil skulle lånas för prylkörningen. Katten Rufus hälsade mig välkommen på bron, men gick sen och lade sig att sova.


Vore det inte för att jag bor i lägenhet så skulle jag skaffa en katt. Hundar må vara söta och trevliga, men jag är ingen hundmänniska. Jag gillar djur som är individualister och gör som de själva vill, utan att man måste uppfostra dem. Och jag skulle aldrig i livet ha en katt inlåst i en lägenhet.

Nu har jag en konstig söndagskänsla eftersom jag haft ledigt idag. Men desto trevligare då att helgen just börjat! :-) Imorrn tror jag att jag ska försöka mig på lite telefoto. Det var länge sen.

Inlagt 2010-05-14 21:14 | Läst 2424 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Förbaskat trevligt som vanligt, även om det inte var dina favoritmotiv. :)
Medhåll om att katter är underbara djur, jag skulle gärna ha ett par jag också, om det inte vore för att jag bodde i lägenhet OCH är något allergisk.

Jag har börjat upptäcka att telefoto är roligare än man kan tro, och det har därför blivit en del 70-300 för mig på sistone. Förvisso oftare i den kortare änden av spannet, och alltid med ricohns motsv. 28mm i fickan. Men ändå :)
Svar från Makten   2010-05-14 21:42
Katterna kanske man får spara till senare i livet, när man har en stabil tillvaro och eventuellt bor lite större. Fast jag skulle verkligen vilja ha nån liten kelgris som substitut för barn, som jag nog tyvärr aldrig kommer att skaffa.

Angående att tele är roligt så är det ju som med allt annat; det man inte är van vid är roligt! :-) Det får en att behöva koncentrera sig, tänka och planera lite, vilket är bra. För min del blir det 75-150/3,5 som ju är ganska "kort" på FF, men ändå långt jämfört med vad jag brukar använda (ovanstående bilder är med 35/2 utom sista som är med 85/1,8).
Att du skulle dö barnlös ställer jag mig tveksam till. Lever du lika länge till och säger samma sak då kan jag tänka mig att tro dig.

Det ligger nog en del i det du säger, det man inte är van vid är roligt. Det är kanske inte av ondo att ha en handfull objektiv med vitt skilda egenskaper ändå. :)

Och på tal om 85or så har jag funderat lite fram och tillbaka om jag inte ska lägga skatteåterbäringen på ett samyang 85/1.4 eller canon 85/1.8. Jag kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill ha AF eller ej.
Svar från Makten   2010-05-14 22:30
Skaffa dig en Nikon-till-Canon-adapter så ska du få låna lite gluggar av mig, gratis:-)

Samyangen är bra som tusan, men den saknar ju den där känslan man vill åt, rent mekaniskt. 85/1,8:an är som en kompakt klump av glas och metall. Nästan lika tung, men dess handhavande och kluriga bokeh gör den faktiskt roligare att använda än Samyangen.

Tillägg: På mindre sensor slipper man dessutom de usla hörnen från Nikkorn! Om jag vore du skulle jag kika lite på Minolta 85/1,7 Rokkor, som verkar ganska lik Nikkorn fast bättre.

Tillägg 2: Eller vänta, den kanske inte ger fokus på oändligt med Canon EOS:-/
Det var vänligt som fan, vi får väl se om vi träffas någon gång :)

Mmm.. man ska inte underskatta det trevliga i personlighet hos gluggarna. Din 50/1.2 tycks ha en ytterst spretig sådan t.ex :)

Nu var det ett bra tag sedan jag läste om just rokkor på eos men jag har för mig att det är vanligt att spegeln tar i objektivet när fokus närmar sig oändligheten.
Svar från Makten   2010-05-15 09:08
Minolta-objektiven har lite väl kort registeravstånd, så man måste fräsa och hålla på om man vill erhålla fokus på oändligt avstånd. Kanske inte direkt något för hemmapularen;-)

Om jag vore du så skulle jag spara skatteåterbäringen till en begagnad 5D (även om det kanske inte räcker än). Det tror jag är roligare än att samla på sig fler objektiv.
Låter som en skön kravlös dag :) Fin skärpa på kissen vad plåtar du me?
Svar från Makten   2010-05-15 09:09
Jag skulle i och för sig kånka prylar senare, men just promenerandet var klart kravlöst:-) Katten är fotograferad med ett Nikkor-H 85/1,8 vid f/5,6 på en Nikon D700. Alltså ett gammalt manuellt objektiv från stenåldern.
Även det banala kan göras bättre eller sämre. Vitsipporna hör avgjort till det bättre! Men jag har sagt det förut: du har en instinkt som får dig att ta bra bilder, vare sig du avser det eller inte. Bara försök att ta en dålig bild, jag lovar att det kommer att misslyckas! :-)
Svar från Makten   2010-05-15 09:10
Haha! Jag tog nog ett antal dåliga bilder också, som ni inte får se;-)
Jag blev något överraskad att det inte finns några objektiv-analyser i dina senaste bloggar! Jag saknar de faktiskt...........
//Stanislav
Svar från Makten   2010-05-15 11:34
Jag har en analysfri period;-) Nädå, men det beror nog på att jag för tillfället är nöjd med det mesta av vad jag har, och att jag inte köpt någon nytt som måste analyseras. Kanske får ändra på det;-)
Roligt att se att du inte endast analyserar objektiv, utan även använder dem ;)

Och jag gillar din intuitiva blick för kompositioner.
Svar från Makten   2010-05-15 16:49
Man måste ju använda dem ibland för att kunna analysera;-) Och tack för komplimangen!
Fräsa kan jag någolunda (jag har pluggat/jobbat med både CNC-maskiner och handvevade maskiner under gymnasietiden) men tyvärr är det inget man köper in och ställer upp i lägenheten för skojs skull.

En 5D är helt klart mina (realistiska) drömmars mål, men risken finns att jag blir tvungen att leva upp pengarna om jag sparar dem ;)
Man kan ju konstatera att gluggen håller måttet fantastiskt bra ända in i modern tid när det gäller katten :). Har suttit idag o kikat in i min 24-70 på baksidan o de sitter massa damm mellan lins 1 och 2, inte ens nya moderna gluggar kan de bygga tätt :)
Svar från Makten   2010-05-15 20:48
Det som hänt sedan 70-talet är mest förbättrade antireflexbehandlingar och glastyper som medger lite mer "förlåtande" konstruktioner. Inte nödvändigtvis bättre faktiskt. Jag gillar hur många gamla objektiv presterar jämfört med de nya.

24-70 är helt makalös, men också lite karaktärslös, kanske just därför. Damm mellan linserna är inget alls att bry sig om så länge det inte är oerhörda mängder. Det kommer inte att synas i bilderna ändå. Tänk dig bara hur liten yta dammkornen täcker, sett mot linsernas fulla storlek.
Hmm jag vet Nikon säger samma men det ligger väl sisådär 20 dammkorn på bara just den linsen, låg tom några st när jag köpte gluggen. Stör mig på sånt där hehe, Gillar när grejjerna är sprillans nya o helt dammfria oavsett vilken vinkel man kollar i dem från :).

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Konstfoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Mörkrum
  • Intresse - Nattbild
  • Intresse - Natur
  • Intresse - Produkter
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning